URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2022, 14:05

Ziua Oradiei și centenarul încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria vor fi sărbătorite cu muzică militară și ceremonii de schimb de gardă

Ziua Oradiei și centenarul încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria vor fi sărbătorite cu muzică militară și ceremonii de schimb de gardă (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunțat programul conceput pentru a marca, pe 12 octombrie, ziua orașului. Pe deasupra, în acest an, va fi sărbătorit și la Oradea centenarul încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria la Alba Iulia în 1922 (pe 15 octombrie), programul evenimentelor având puternice accente militare.

Zi cu însemnătate

Oradea își sărbătorește ziua în data în care, în anul 1918, în casa dr. Aurel Lazăr s-a semnat Declarația de Independență a Românilor din Transilvania, document citit ulterior la Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. 

Tot pe 12 octombrie, însă în 1944, Oradea a fost eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata Română. 

De asemenea, pe 15 octombrie 2022, se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, la Alba Iulia, ca suverani ai României Mari. 

Delegații de la Marea Unire

Primăria Oradea a decis să marcheze ambele sărbători, atât ziua orașului, cât și centenarul încoronării. Potrivit unui comunicat transmis luni de reprezentanții municipalității, evenimentele vor debuta miercuri, 12 octombrie, la ora 11.30, cu o ședință festivă în Sala Traian Moșoiu a Primăriei, în cadrul căreia, printre altele, vor fi premiați olimpicii orădeni și profesorii lor.

Apoi, pe coridorul principal de acces în sală va fi sfințită o placă ce comemorează delegații Oradiei la Marea Unire de la Alba Iulia. 

Schimb de gardă

Ulterior, alaiul se va deplasa în Piața Unirii, lângă statuia Regelui Ferdinand, unde va avea loc o ceremonie militară precum și una religioasă, urmate de depuneri de coroane. Detașamentul militar de onoare, urmat de ceilalți participanți, se va deplasa apoi în Piața Ferdinand, la statuia Reginei Maria, unde se va relua ceremonia militară și se vor depune buchete de flori. Ritualul va fi reluat apoi și la muzeul memorial Aurel Lazăr din Oradea, precum și la statuia avocatului orădean. 

După amiaza, de la ora 17.30, orădenii vor fi invitați la un concert de muzică militară susținut de Divizia a 4-a Infanterie Gemina din Cluj-Napoca.

În premieră, pentru a sărbători centenarul încoronării, în Piața Unirii se vor realiza, în repetate rânduri, ceremonii specifice de schimb de gardă militară. 

„Ca element de noutate, miercuri, 12 octombrie, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii se va realiza din oră în oră schimbul militarilor din gardă, în intervalul orar 9:00 – 15:00, moment prin care se comemorează împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria (15 octombrie 1922), la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari. Schimbul de gardă va avea loc la Statuia Regelui Ferdinand I și sâmbătă, 15 octombrie, în același interval orar 9:00 – 15:00”, au transmis reprezentanții Primăriei Oradea.

Programul complet din 12 octombrie 2022:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON