URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2023, 20:31

Zilele Filmului Istoric la Oradea: Proiecții de filme și dezbatere cu Cristian Tudor Popescu, la Muzeul Ţării Crişurilor

Zilele Filmului Istoric la Oradea: Proiecții de filme și dezbatere cu Cristian Tudor Popescu, la Muzeul Ţării Crişurilor Monica Ghiuta și Octavian Cotescu în "Puterea și adevărul" (sursa foto: Facebook / Studiorile Buftea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost folosite filmele istorice ca instrument de propagandă în perioada comunistă? La această întrebare îşi propun să răspundă participanţii la Zilele Filmului Istoric, organizate de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, în 23 şi 24 martie.

Instrument de propagandă?

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori, deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 23 martie de la 14.30, în sala de conferinţe a MŢC, unde este aşteptat şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

De la ora 15, va fi proiectat filmul românesc "Puterea şi Adevărul" în regia lui Manole Marcus. Lungmetrajul din anul 1971 spune povestea unui inginer, comunist convins, Petre Petrescu, care intră în conflict cu un secretar de partid, Pavel Stoian, care nu înţelege dificultăţile pe care inginerul le întâmpină pe un şantier. Pentru că Petrescu, sprijinit de un alt secretar, Mihai Duma, a avut curajul să-i expună lui Stoian toate hibele grandiosului proiect într-o şedinţă de partid, inginerul este exclus din partid şi apoi arestat.

Va urma dezbaterea "Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?", la care vor participa gazetarul Cristian Tudor Popescu, critic şi istoric de film în Uniunea Cineaştilor din România, istoricul Virgiliu Ţârău de la Facultatea de Istorie şi Filosofie "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi cercetătorul ştiinţific Marian Ţuţui de la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu, moderator fiind managerul MŢC, istoricul Gabriel Moisa.

Proiecţii şi dezbateri

În cea de-a doua zi va fi proiectat, de la ora 9.30, filmul "Buzduganul cu trei peceţi" în regia lui Constantin Vaeni. Va urma cea de-a doua sesiune a dezbaterii "Cinematografia românească - instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?", la care vor participa de această dată managerul Gabriel Moisa, regizorul Constantin Vaeni şi cercetătorul Marian Ţuţui, rolul de moderator fiindu-i atribuit istoricului Virgiliu Ţârău.

"Buzduganul cu trei peceţi" este un film istoric despre aventurile domnitorului român Mihai Viteazul, care avea un vis măreţ: unirea celor trei teritorii româneşti: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. După bătălia de la Călugăreni din 1595, acesta îşi uneşte forţele cu cele ale voievodului moldovean Răzvan şi principele Sigismund din Transilvania pentru a scăpa de invazia otomanilor.

"Selectarea celor două filme nu s-a făcut întâmplător, fiind considerate de către specialişti printre cele mai reprezentative din perspectiva tentativei de manipulare, iar invitaţii speciali ai acestui eveniment vor asigura o analiză pertinentă şi avizată referitoare la mecanismele de propagandă din spatele acestora", se arată în comunicatul transmis de MŢC.

"Dumnezeu nu e mort"

Evenimentul se va încheia cu o întâlnire a cititorilor cu gazetarul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, de la ora 15.30, care îşi va prezenta cartea "Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative" şi va purta un dialog cu cronicarul Dan-Liviu Boeriu. Această întâlnire este organizată de editura Polirom şi Librăriile Humanitas, împreună cu MŢC.

Intrarea la Zilele filmului istoric este liberă în limita a 150 de locuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON