URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
15 Martie 2023, 20:31

Zilele Filmului Istoric la Oradea: Proiecții de filme și dezbatere cu Cristian Tudor Popescu, la Muzeul Ţării Crişurilor

Zilele Filmului Istoric la Oradea: Proiecții de filme și dezbatere cu Cristian Tudor Popescu, la Muzeul Ţării Crişurilor Monica Ghiuta și Octavian Cotescu în "Puterea și adevărul" (sursa foto: Facebook / Studiorile Buftea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost folosite filmele istorice ca instrument de propagandă în perioada comunistă? La această întrebare îşi propun să răspundă participanţii la Zilele Filmului Istoric, organizate de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, în 23 şi 24 martie.

Instrument de propagandă?

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori, deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 23 martie de la 14.30, în sala de conferinţe a MŢC, unde este aşteptat şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

De la ora 15, va fi proiectat filmul românesc "Puterea şi Adevărul" în regia lui Manole Marcus. Lungmetrajul din anul 1971 spune povestea unui inginer, comunist convins, Petre Petrescu, care intră în conflict cu un secretar de partid, Pavel Stoian, care nu înţelege dificultăţile pe care inginerul le întâmpină pe un şantier. Pentru că Petrescu, sprijinit de un alt secretar, Mihai Duma, a avut curajul să-i expună lui Stoian toate hibele grandiosului proiect într-o şedinţă de partid, inginerul este exclus din partid şi apoi arestat.

Va urma dezbaterea "Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?", la care vor participa gazetarul Cristian Tudor Popescu, critic şi istoric de film în Uniunea Cineaştilor din România, istoricul Virgiliu Ţârău de la Facultatea de Istorie şi Filosofie "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi cercetătorul ştiinţific Marian Ţuţui de la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu, moderator fiind managerul MŢC, istoricul Gabriel Moisa.

Proiecţii şi dezbateri

În cea de-a doua zi va fi proiectat, de la ora 9.30, filmul "Buzduganul cu trei peceţi" în regia lui Constantin Vaeni. Va urma cea de-a doua sesiune a dezbaterii "Cinematografia românească - instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?", la care vor participa de această dată managerul Gabriel Moisa, regizorul Constantin Vaeni şi cercetătorul Marian Ţuţui, rolul de moderator fiindu-i atribuit istoricului Virgiliu Ţârău.

"Buzduganul cu trei peceţi" este un film istoric despre aventurile domnitorului român Mihai Viteazul, care avea un vis măreţ: unirea celor trei teritorii româneşti: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. După bătălia de la Călugăreni din 1595, acesta îşi uneşte forţele cu cele ale voievodului moldovean Răzvan şi principele Sigismund din Transilvania pentru a scăpa de invazia otomanilor.

"Selectarea celor două filme nu s-a făcut întâmplător, fiind considerate de către specialişti printre cele mai reprezentative din perspectiva tentativei de manipulare, iar invitaţii speciali ai acestui eveniment vor asigura o analiză pertinentă şi avizată referitoare la mecanismele de propagandă din spatele acestora", se arată în comunicatul transmis de MŢC.

"Dumnezeu nu e mort"

Evenimentul se va încheia cu o întâlnire a cititorilor cu gazetarul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, de la ora 15.30, care îşi va prezenta cartea "Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative" şi va purta un dialog cu cronicarul Dan-Liviu Boeriu. Această întâlnire este organizată de editura Polirom şi Librăriile Humanitas, împreună cu MŢC.

Intrarea la Zilele filmului istoric este liberă în limita a 150 de locuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON