URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2024, 17:28

Zborurile Oradea - Varșovia ar putea fi operate de compania aeriană națională a Poloniei

Zborurile Oradea - Varșovia ar putea fi operate de compania aeriană națională a Poloniei sursa foto: Facebook / LOT Polish Airlines
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a anunțat luni că a fost depusă o singură ofertă în cadrul licitației lansate pentru găsirea unei companii care să opereze pe ruta Oradea - Varșovia, adică spre un hub aerian important din Europa central-estică.

Compania aeriană a Poloniei, LOT Polish Airlines, a fost cea care și-a oferit serviciile.

„Vineri, 15 martie, a fost termenul limită de depunere a ofertelor în cadrul licitației pentru selectarea unei companii aeriene care urmează să opereze curse regulate între Oradea și Varșovia, capitala Poloniei. A fost înregistrată o singură ofertă, depusă de către POLSKIE LINIE LOTNICZE «LOT» S.A.”, se arată într-un comunicat trimis de CJ Bihor.

O comisie aleasă de instituția județeană va evalua oferta în perioada următoare și va decide dacă îndeplinește condițiile.

„Procedura prevede impunerea unei obligații de serviciu public în ceea ce privește cursele aeriene regulate între aeroporturile din Oradea (OMR) și Varșovia (WAW) pentru o perioadă de 4 ani, cu respectarea următoarelor standarde minime: capacitatea aeronavei utilizate pentru operarea zborurilor să aibă cel puțin 75 de locuri și programul de zbor săptămânal să includă cel puțin 4 zboruri de la Oradea la Varșovia și retur”, amintesc reprezentanții CJ Bihor.

Prețurile biletelor vor fi stabilite de ofertant, iar operarea rutei va fi compensată financiar de Consiliul Județean Bihor, „după un model de calcul stabilit în caietul de sarcini”, se arată în aceeași informare.

„Compensația se va plăti trimestrial și va acoperi doar cheltuielile de operare efectivă a serviciilor aeriene și cheltuielile aferente operațiunilor pe aeroporturile OMR și WAW. În condițiile în care zborurile vor fi operate în regim profitabil, cofinanțarea Consiliului Județean Bihor va fi redusă”, explică același comunicat.

Aeroportul din Varșovia este cel mai mare hub aerian din Europa central-estică, având legături cu câteva zeci de alte destinații din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada și Asia. Tocmai de aceea, CJ Bihor a lansat această licitație, prin care oferă sprijin companiei care va „lega” Oradea de acest hub. 


(sursa imaginii: CJ Bihor)

Polish Airlines este deținută de statul polonez, care are majoritatea acțiunilor (69,30%), și de Polish Aviation Group PGL S.A. Are hub-ul pe aeroportul Chopin din Varșovia.

Compania are în flota sa avioane ca Boeing 787-8 Dreamliner, Airbus A330-900 neo sau Embraer 190, operează numeroase zboruri, inclusiv spre Statele Unite, iar în 2022 a avut circa 8 milioane de pasageri, potrivit datelor oficiale de pe site-ul lot.com.

Compania este una dintre cele mai vechi din Europa, operând primul său zbor în 1931.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
aerogara
Oradea , a avut o soarta trista din nastere , in anii '90 cand niste bistaneii locali s-au mutat la Iosia la case (stie ei care era, care mai e ) e aia din care cauza carora se asfaltau niste stradute in iosica la case , da nici una adiacenta a.i era doar a lor sa nu se urce in masina din namoale , mda aia se b*sinau, ca iti dai tu seama ceo sa fie cah culuaru de in e pe deasupra , deci le strica shuiu si-i stropeste cu cherosen deci nu care-cumva ..bun, intre timp si-au dat seama ca la iosica la case nu usti o haina in curte la aer ca se tzepeneste de praf deja de 20 de ani, dupe care au inceput diviloperii imibiliari , care au pariat ca ERA si OSC o sa fie in mijlocul unui cartier breshedential cu blocuri de 20 de etaje , alte presiuni interne ..., deci ma mir ca mai exista si asa ...probabil ca nu pentru mult timp , exemplu de acolo nu serva..
Postat 20 Martie 2024, 07:45 de sodelica
sanduivanov aka vasi13
Păi asta ești
Postat 19 Martie 2024, 20:13 de Sandu2100
sandu copiatorul tembel
Iar al 5 lea articol in care iti vad aceeasi replica cu propaganda? Tu stii macar ce e aia propaganda? Tu nici sa titi scrii numele nu stii doar sa faci copy paste stii. Dar cred ca nu stii engleza
Postat 19 Martie 2024, 19:43 de sanduivanov
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Nu ai argumente și niciodată dată nu ai avut
Postat 19 Martie 2024, 19:28 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Cum e mai sluga? Avem zboruri? Deja e 17 companie care promite zboruri. Cum e cu demisia lui Bolojan daca in 6 luni de mandat nu vor fi curse, si ca va anunta saptamanal cate o noua ruta-destinatie. A trecut mandatul de 4 ani si avem exact cursele de pe vremea lui Ceausescu!. Sandule proasta Bihorului de 4 ani ne tot explici care si cate curse opereaza fiecare operator, doar ca inca nu a zburat nici un avion. Vai de capul tau ala prost
Postat 19 Martie 2024, 16:16 de vasi13
Mihaita
Hisky va oprea spre Londra, București și charter, astalalta va opera doar Varșovia. Todom or nem Todom?
Postat 19 Martie 2024, 15:07 de Sandu2100
Sandu aviatoru
Ma bucur ca am dreptate, dar tu tot visator esti. Si eu visez sa castig la loto. Peste 3 luni apare alta firma, iar fix inainte de alegeri apare iar alta firma "sigura", iar prostimea iar pune botul. Solutia sandule e sa te muti in alt oras mare unde sunt zboruri. Pana Oradea nu se dezvolta cu adevarat nu vor fi in veci vecilor zboruri
Postat 19 Martie 2024, 14:43 de Mihaita
Mihaita
Nu dispera, i-a sticla și bea ::::)))) vad ca te doare rău când afli vesti bune
Postat 19 Martie 2024, 13:13 de Sandu2100
Mihaita
Acum 2 luni eea vorba despre alta licitatie si contract : Zboruri OMR - Buc si londra. Acolo se discuta cu hisky - chiar asa eb, ce se mai aude?
Postat 19 Martie 2024, 12:24 de myke
Iar avioane?
Incredibil cata minciuna si prosteala. Psi acum 2 luni gata era castigatoare ceva firma , acum hop e alta. Gata de sandu2100 era in culmea extazului. Ti-am spuatunci sandu2100 ca nu va fi nimic si renunta dupa 3 luni. Uite ca nu a trecut 3 luni. Deja cred ca e a zecea oferta , prosteala pentru prostii ce inca mai pun botul, care viseaza avioane. Un oras tot mai mic, sarac , imbatranit nu va avea curse aeriene. Dar la prosti nu si cum sa-i faci sa inteleaga realitatea
Postat 19 Martie 2024, 10:09 de Mihaita
Poate fi o alternativa mai lejera la transferurile cu masina
spre aeroporturile din zona care au zboruri spre destinatii multiple : Bud in primul rand (cam 3h, 4 daca iei microbus) si eventual CJ ( cam tot acolo) care are oricum mult mai putine variante decât primul si nici cu sloturile nu sta prea bine. Da, 1h de zbor si mers cu taxi cativa km nu se compara la nivel de oboseala, chiar daca adaugi timpul mecesar înainte de îmbarcare. Nici măcar timpul intre zboruri nu e la fel de solicitant ca drumul cu masina in toiul noptii. Varsovia acoperă zilnic mult mai multe destinatii(europene etc) decât putem noi visa sa avem vreodată direct, fie si la frecventa de 1-2 zboruri pe sapt. Sa vedem daca se realizează contractul si apoi cat de serios priveste lot businesul: Va aloca embraer sau direct a320, sau alta capacitate mai mare decât 75 locuri. Cert e ca pt o destinatie gen paris ai putea ajunge cam in acelasi timp de la oradea, fie prin bud/cj(cu tot drumul etc), fie prin Lot (mai putin obositor). Si nu la Beauvais ca orice low cost ci la un aeroport cu conexiuni mai bune si ieftine cu orasul. Sa vedem ce iese!
Postat 19 Martie 2024, 08:53 de myke
din nou
oradeanu nou (viniturilii dupa 90) e asa cum e , in loc sa voteze pe ala care e capabil sa faca 1 zbor uk/saptamana si 1 zbor IT si DE pe saptamana , cu program intercalat la 3 zile distanta cu al DEB , si ORA+DEB ar da pipi la restul CLJ si TSR , da nu se vrea pe considerente de bardid , adica decat sa aiba mai putine CLJ si TSR (sa nu aiba motiv investitional sa le faca mai mare ) , si clj e un kk in oras deja care deranjaza clujanu deci va trebui mutat di tat , TSR pozitionat corect n-are zboruri sa impinga spre investitie daca ORA merge , deci cat sa tot frane bah..pentru fratile de mai spre interior ..gandire proasta comunistoida...
Postat 19 Martie 2024, 07:23 de sodelica
Iar mintiti?
Iar puneti botul? De 4 ani e a zecea oara cand se promit zboruri, vin alegerile iar prostimea iar pune botul
Postat 19 Martie 2024, 06:28 de sanduivanov
vom fi din nou dezamagiti sau ramanem tot asa?
deci nu Varsovia in sine este destinatia finala, ci doar o escala pentru cei care vor sa calatoreasca la New York, LA, Montreal... ar putea avea logica, dar am rezerve legate de profitabilitatea cursei. daca asta ramane sdoar o scalaingurul zbor de pe aeroportul din Oradea (exceptand cele prin agentiile de turism), suntem din nou dezamagiti.
Postat 18 Martie 2024, 21:37 de roger
era de asteptat
avem incredere in LOT, e o companie capabila din partea polonezilor. Era o sansa sa participe si Tarom, dar de la firma de stat cu 80% din angajati rude si neamuri, nu te astepti la multe. Ca sa ii scuz, dpdv logistic, e peste maneca sa ai zbor zilnic Oradea-Varsovia, cat timp nu ai baza or hub si aeronava dedicata in nici unul din cele 2 aeroporturi. Oricum, Oradea nu poate sa isi franeze dezvoltarea pana se trezesc cei de la Bucuresti sa dea din gioale, si ne bucuram ca pe langa zboruri low-cost vom avea si conexiuni directe spre destinatii internationale serioase. Punem Oradea pe harta, sa poata ajunge si japonezul in oras daca e in delegatie!
Postat 18 Martie 2024, 21:32 de unu
Jenant demers din partea birtinezului.
Polonezii cuceresc Europa, în timp ce românii se lamentează pe orice subiect.
Postat 18 Martie 2024, 18:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON