URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2016, 07:46

Votaţi impostorul! Premieră ruşinoasă la Universitate: prodecanului Florian Bodog de la Medicină i-a fost retras dreptul de a conduce doctorate

Votaţi impostorul! Premieră ruşinoasă la Universitate: prodecanului Florian Bodog de la Medicină i-a fost retras dreptul de a conduce doctorate ÎNDRĂZNEŞTE SĂ CREZI ÎN EI... Cu o carieră universitară clădită "la foc automat" şi pe lucrări ştiinţifice însuşite prin impostură, suspect de plagiat şi înfipt în mai multe funcţii publice paralele, din care încasează sporuri nemeritate, Florian Bodog e cap de listă al PSD Bihor la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Liderul filialei, Ioan Mang, el însuşi un universitar cu antecedente de plagiat, care după numai 9 zile şi-a sfârşit ruşinos mandatul de ministru al Educaţiei, se mândreşte cu un candidat de asemenea calibru...
Votaţi impostorul! Premieră ruşinoasă la Universitate: prodecanului Florian Bodog de la Medicină i-a fost retras dreptul de a conduce doctorate AM AVUT DREPTATE! Ordinul 5.567/2016 al ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, confirmă că BIHOREANUL a avut dreptate atunci când l-a acuzat de fraudă intelectuală pe PSD-istul Florian Bodog. Mai rămâne ca şi şefii acestuia din Universitate să-l taxeze pe măsura imposturii sale...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, un profesor al Universităţii din Oradea a rămas fără dreptul de a conduce doctorate. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, i-a retras lui Florian Bodog, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi senator PSD, cap de listă pentru un nou mandat, dreptul de a îndruma doctoranzi, pe care l-a obţinut prin minciună.

Decizia a venit în urma unei sesizări a BIHOREANULUI, care a descris felul în care Bodog s-a căţărat în vârful piramidei academice fără să îndeplinească criteriile minime impuse de lege pentru a deveni conducător de doctorate şi profesor. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor şi Certificatelor Universitare (CNATCU) iar apoi şi Ministerul Educaţiei au confirmat oficial că Bodog nu îşi merită titlul de abilitat, adică nu mai are dreptul să facă, la rându-i, doctori, lăsând însă Universităţii responsabilitatea promovării acestuia în gradul suprem de profesor. Din consecvenţă şi pentru a face dreptate complet, ziarul nostru i-a cerut rectorului Constantin Bungău să demonstreze că nu tolerează impostorii: să iniţieze procedura de retragere a gradului în cazul acestui hoţ intelectual.

Tot mai sus

Într-o serie de articole din vara acestui an, BIHOREANUL a dezvăluit că Florian Bodog, fost aspirant în primăvară la funcţia de rector şi decan al FMF Oradea până în iunie, când s-a "repliat" ca prodecan de-a dreapta lui Adrian Maghiar, a devenit profesor universitar şi conducător de doctorate printr-o înşiruire de falsuri.

Bodog a obţinut cele două titluri, cele mai înalte în ierarhia academică, în urmă cu trei ani. În iulie 2013, ca decan al FMF scotea la concurs un post de profesor la care el a fost singurul candidat, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an a susţinut, tot la propria facultate, examenul de abilitare în urma căruia a primit dreptul de a conduce doctorate. De altfel, şi până atunci Bodog avansase fulminant: absolvent al FMF din Oradea în 1997, s-a specializat în chirurgie plastică la Timişoara până în 2002, timp în care a fost şi doctorand la Oradea, cu o lucrare despre pancreas, fără nicio legătură cu specializarea lui, iar în 2008 a obţinut al doilea titlu de doctor, tot la Timişoara, în management sanitar.

Autor, dar nu principal

Pentru a-şi obţine titlurile de profesor şi de abilitat, Bodog a trebuit, între altele, să îndeplinească un criteriu impus de lege, şi anume de a fi fost autorul principal a cel puţin 6 lucrări ştiinţifice recunoscute ISI (Institute for Scientific Information), cea mai importantă bază de date de profil din întreaga lume. Conform legislaţiei, autorul principal e trecut ultimul între semnatari, dacă articolele au şi coautori.

PSD-istul Bodog n-a îndeplinit însă acest criteriu. La ambele concursuri, Bodog a prezentat o aceeaşi listă cu 12 articole, dar o verificare făcută de BIHOREANUL pe site-ul ISI, www.webofknowledge.ro, a arătat că era autorul principal al unei singure lucrări şi al unei aşa-numite "meeting abstract", adică o prezentare rezumativă a unei cercetări ce urma să fie făcută. La un alt articol din cele 12 enumerate în portofoliul său, Florin Bodog s-a declarat în fals ca autor principal, în realitate lucrarea aparţinându-i fratelui său, ginecologul Alin Bodog.

Îndrumător... de lefuri

Deşi, teoretic, lista a fost verificată de două comisii, falsurile lui Bodog nu au fost sesizate. Urmarea? Nu numai că PSD-istul s-a împăunat cu două titluri la care în mod normal, dacă sistemul ar fi fost riguros, nici nu avea dreptul să viseze, ci a şi încasat de atunci atât leafa aferentă gradului de profesor, cât şi un plus de 30% din salariul de încadrare, specific "abilitaţilor" care conduc mai mult de 5 doctorate. Aşa se face că, de la un salariu mediu de 3.390 lei, cât încasa în 2012 de la Universitate, Bodog a ajuns anul trecut la 6.235 lei/lună.

Pe hârtie, prodecanul-senator coordonează 11 doctoranzi, destul de aproape de limita maximă de 15 permis de lege. Cât de bine le poate îndruma cercetările e lesne de bănuit, dat fiind că îşi împarte zilele între biroul de prodecan la FMF, cel de şef la PSD Oradea şi cel de senator la Bucureşti. De altfel, sub adăpostul anonimatului, unii doctoranzi recunosc că acesta nu-i ajută cu mai nimic, ci se mărgineşte să figureze doar în acte drept coordonator al muncii lor. Şi, evident, să încaseze banii ca şi cum i-ar merita...

Stop joc!

Pentru a pune capăt jenantei farse a lui Bodog, în luna mai a acestui an BIHOREANUL a sesizat Ministerul Educaţiei şi CNATDCU, cerând verificări, iar în iulie ambele foruri au confirmat justeţea acuzelor. "Confirmăm faptul că dl Bodog Florian Dorel are numai 2 articole la care deţine calitatea de autor principal, deci nu îndeplineşte criteriile pentru abilitare", a fost rezoluţia Comisiei de Medicină din cadrul CNATDCU, pe care Consiliul General al instituţiei a aprobat-o la data de 1 august.

Totuşi, abia la şedinţa din 29 septembrie acelaşi Consiliu General a cerut ministrului Educaţiei ca lui Bodog să-i fie retras dreptul de a conduce doctorate. Şi într-un final, pe 18 octombrie, ministrul Mircea Dumitru a emis Ordinul nr. 5567, privind retragerea atestatului de abilitare şi a calităţii de conducător de doctorat deţinute de Bodog, documentul fiind publicat în Monitorul Oficial marţea trecută.

Actul a fost transmis şi Universităţii şi, evident, lui Bodog. Joia trecută, într-o conferinţă de presă ţinută la PSD Bihor, unde BIHOREANUL a adus vestea, acesta a susţinut, însă, că nu l-a primit, refuzând orice comentariu pe această temă. De altfel, încă de la deconspirarea sa, PSD-istul a respins toate solicitările de a explica public neîncadrarea în cerinţele legale, anunţând că rupe orice "canal de comunicare" cu ziarul.

Cu "scutire"

Ulterior conferinţei de presă, Bodog a declarat unui cotidian local că i se pare ciudat că ordinul a fost publicat înaintea campaniei electorale, sugerând - asemenea altor colegi prinşi cu hoţia - că ar fi o victimă politică. Totodată, a pretins că CNATDCU nu i-a cerut un punct de vedere şi că forul nu a ţinut cont de nişte adeverinţe pe care le-ar avea la dosarul de abilitare, semnate de co-autorii săi, cum că toţi ar avea contribuţii egale în redactarea articolelor şi, astfel, toţi ar fi... autori principali.

Patalamalele de acest fel nu au, însă, cum să-i certifice onestitatea profesională, şi nici pe cea morală, dintr-un motiv logic: dacă toţi autorii şi-ar asuma merite egale în conceperea unei lucrări ştiinţifice (ceea ce, evident, în practică este imposibil), niciunul nu ar mai fi autor principal. Iar lucrările nu ar corespunde standardelor legale, impuse tocmai pentru a nu permite avansarea autorilor "de duzină", fără cercetări serioase.

Somaţi să-l verifice!

Constantin Bungău, rector al Universității din OradeaLa Universitatea orădeană, ordinul ministrului Educaţiei a ajuns abia vinerea trecută. "Îl aplicăm ca atare, constatând că respectivul conducător de doctorat îşi pierde această calitate", a declarat BIHOREANULUI rectorul Constantin Bungău (foto). Ce înseamnă asta, concret? Că toţi cei 11 doctoranzi ai lui Bodog vor fi înştiinţaţi că trebuie să-şi aleagă alţi îndrumători, dacă vor să-şi continue studiile.

Verdictul de la Bucureşti lămureşte, însă, doar parţial cazul de impostură, deoarece face referire strict la titlul de abilitat al lui Bodog, nu şi la cel de profesor, pe care l-a dobândit cu aceeaşi listă de lucrări incompletă. Cum acesta a devenit profesor în urma unui concurs organizat de Universitatea orădeană, CNATDCU şi Ministerul nu s-au pronunţat şi asupra promovării frauduloase în gradul didactic, iar rectorul Bungău, deşi se putea autosesiza, a preferat să nu iniţieze niciun demers.

Vrând-nevrând, va trebui, totuşi, să dea un răspuns, deoarece BIHOREANUL i-a transmis oficial o sesizare, cerându-i să ia act de decizia CNATDCU şi să constate că Bodog n-a îndeplinit nici criteriile legale pentru a ajunge profesor, aşa încât, la rându-i, conform procedurilor, să ceară Ministerului să-i retragă şi acest titlu. Dacă nu din alt motiv, măcar din respect pentru universitarii oneşti, care trudesc la cercetări serioase şi nu se împăunează cu merite inexistente...


UNDE-I DOCTORATUL?
Suspectat de plagiat, cu teza ascunsă

La începutul acestui an, BIHOREANUL a dezvăluit că asupra lui Florian Bodog planează şi suspiciunea că şi-a dobândit prin plagiat doctoratul în medicină, cu o lucrare intitulată "Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută", susţinută pe când avea doar 28 de ani, sub coordonarea profesorilor Mircea Ifrim şi George Ionescu.

Lucrarea semnată de Bodog, fără nicio legătură cu specializarea sa de estetician, nu a putut fi verificată deoarece nu se găseşte decât la Biblioteca Naţională din Bucureşti, care nu oferă copii ale ei, ci doar posibilitatea de a fi consultată la sala de lectură. BIHOREANUL i-a cerut lui Bodog să-şi supună teza unui test de autenticitate dar, după câteva luni de amânări sub tot felul de pretexte (inclusiv că n-ar mai avea niciun exemplar), acesta a refuzat. În schimb, Universitatea ar putea să-i ceară să depună o copie a lucrării la Biblioteca din Oradea, aşa cum trebuia să procedeze încă de acum 15 ani, dar n-a făcut-o. Oare de ce?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Adevărul adevărat
Adevărul adevărat e că și noi, cetățenii orașului, suntem niște fraieri; de fapt, FRAIERI! Ar trebui să ieșim în Piața Unirii, așa, vreo câteva mii, și să mărșăluim până la Universitate și-napoi strigând: Jos, Bungău! Jos, Bodog! Jos, plagiatorii! Jos, hoțomanii! Jos, putorile pseudo-academice și furăcioșii de muncă cinstită! Și tot așa... Doar că stăm acasă și comentăm pe forum. Mea culpa.
Postat 02 Noiembrie 2016, 18:28 de Shogun
aude cineva?
E treaba fiecaruia sa voteze dupa cum se simte reprezentat. Daca te simti reprezentat de un hot, mincions, violator (au fost si de astia in Parlament, lacatus mecanic sau cantaret de muzica populara...sa-ti fie de bine, e votul tau! Dar cum ramane cu banii nostri, ai tuturor in acest caz? Cand i se retrage si titlul de profesor, este dat afara (dupa modelul Ionescu, i se deschide dosar penal pentru fals in declaratii lui si pentru fals intelectual celor care au avizat dosarul, si mai ales i se cere restituirea banilor incasati necuvenit??? Asteapta sa se prescrie fapta sau plateste domnul rector?
Postat 02 Noiembrie 2016, 15:49 de cercetas
@pinonel
Ai dreptate. Toti ne mint, doar dragutul de base si gasca lui de infractori, sunt curati ca lacrima!
Postat 02 Noiembrie 2016, 13:33 de User anonimizat
subscriu shogun
...sepuku-harakiri-macel_data :11.12.2016!
Postat 02 Noiembrie 2016, 12:29 de carlos
Aceeasi Marie cu alta palarie.
Iata lista cu parlamentarii de Bihor din 2012. SENAT: Biro Rozalia Ibolya – UDMR, Bodea Cristian Petru - USL Boeriu Valeriu Victor – USL, Ghilea Gavrila –PDL, Bodog Dorin Mircea – USL CAMERA DEPUTATILOR: Cseke Attilla Zoltan – UDMR, Szabo Odon – UDMR, Varga Lucia Ana – USL, Costin Gheorghe – USL, Laza Matiuta Liviu – PDL, Bogdan Gheorghe Ionut – USL, Roman Ioan Sorin – USL, Draghici Sonia Maria – USL, Cupsa Ioan – USL, Chereches Florica – USL. Pe castigatorii alegerilor din 2012, usl-amistii, ii gasim azi ,,imprastiati" in marea lor majoritate la pnl si la psd. De unde mai ieri isi jurau unii altora credinta vesnica, azi isi pun poalele-n cap si se improasca unii pe altii cu ocari. Dar de mintit ne mint la fel ca acum patru ani!
Postat 02 Noiembrie 2016, 11:53 de pinonel
PSD Oradea
Cât despre PSD Oradea, faptul că are pe listă indivizi precum Bodog spune tot despre genul de oameni care îi promovează. E ca și când ne-ar scuipa în față făcându-se că plouă. PSD Oradea n-are decât să crape împreună cu hoțomanii de Ponta și Dragnea, adică cu tot restul PSD la nivel național. Cum se spune la noi, mai duhovnicește să prindă la popor?... Așa să le-ajute Dumnezeu! Nu de alta, dar așa ar fi cinstit.
Postat 02 Noiembrie 2016, 09:31 de Shogun
RUȘINE!
RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! ... RUȘINE! Florian Bodog și cei din tagma lui trebuie să fie dați afară din învățământ.
Postat 02 Noiembrie 2016, 09:27 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON