URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2023, 16:48

Victima nevinovată a unui accident, un tânăr din Oradea vrea să-și depășească handicapul: A fost admis la o universitate din America, dar are nevoie de sprijin (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 5 iunie, în ziua în care a împlinit 20 de ani, un tânăr din Oradea și-a făcut curaj să-și povestească public provocările prin care trece.

Ianis Adrian Cornean nu își poate mișca deloc mâna stângă, după ce în 2020 a fost lovit de o mașină. Nu s-a dat bătut însă și acum vrea să își îndeplinească visul de a lucra în industria cinematografică. Pentru asta, are nevoie de sprijinul unor oameni care îl pot ajuta financiar.

Visul cel mare: filmul lui propriu

Pasionat de videografie, Ianis Adrian și-a mărturisit povestea chiar printr-un videoclip postat luni pe pagina de Facebook a tatălui său, Darius Cornean, la rândul său un cunoscut videograf orădean.

Într-o înregistrare de mai puțin de 4 minute, tânărul de 20 de ani spune că, deși este absolvent de economie, a mai lucrat împreună cu tatăl său la proiecte video, el fiind responsabil de editare.

„Vreau să lucrez în industria cinematografică, pentru că îmi place lumea filmului, îmi place imaginea, îmi place să editez și într-o zi visez să regizez propriul meu film”, spune Ianis Adrian.

Ambiția lui este cu atât mai impresionantă cu cât tânărul suferă de un handicap: nu își poate mișca deloc mâna stângă.

Viața dincolo de neputință

În 2020, Ianis Adrian a fost victima unui accident. Făcea o tură pe bicicletă când a fost lovit de o mașină care venea din sens opus, iar în urma impactului a fost proiectat într-o râpă. Lovitura a fost atât de puternică, încât nervii de la mâna stângă au fost pur și simplu smulși din rădăcină, iar membrul a rămas inert.

„A urmat o perioadă grea pentru mine și familia mea, cu multe operații și încercări de recuperare, dar cu rezultate mici”, mărturisește Ianis Adrian.

În 2020, a fost operat în Germania, dar medicii i-au spus că șansele de recuperare sunt mici, așa că cel mai bun lucru pe care îl poate face este să privească viața dincolo de neputința lui, după cum spune și tatăl tânărului. „Am încercat multe terapii, dar din păcate nu avem prea multe rezultate. Șansele ca mâna să devină funcțională sunt foarte, foarte mici, după cum ne-au spus specialiștii din Germania”, a declarat Darius Cornean, luni, pentru BIHOREANUL.


Ianis alături de tatăl lui, Darius 

40.000 de dolari în 4 luni

Ajutat de familie și de apropiați, Ianis Adrian a înțeles că nu trebuie să lase acest handicap să-l oprească din drumul său. Așa că a aplicat la o universitate din America, sperând să învețe acolo secretele cinematografiei.

„Vreau să învăț de la cei mai buni. M-am înscris la Liberty University din Virgina, Statele Unite ale Americii, și după mai multe teste și examene, am fost acceptat”, a mărturisit tânărul.

Vestea bună a venit cu o nouă provocare: are nevoie de 40.000 de dolari, taxa pentru primul an de studiu, Ianis Adrian fiind decis ca, odată ajuns în America, să învețe atât de bine încât să primească o bursă.

Banii trebuie să îi strângă în patru luni și de aceea, de ziua lui, și-a făcut publică povestea. Cei care pot să-l ajute financiar, au la dispoziție mai multe conturi unde pot dona bani. Taxa de 40.000 de dolari trebuie plătită peste 4 luni, așa că ambițiosul tânăr își pune speranțele în oameni.

„Șansa mea tocmai ce mi s-a arătat și nu vreau să o ratez”, a mai zis Ianis Adrian. Curajos și determinat, face tot ce ține de el ca să își îndeplinească visul.

Cei care pot și doresc să îl sprijine pot face donații în conturile lui sau, pentru donații în dolari, în cel al tatălui său.

Datele conturilor:

Banca Transilvania:

Moneda RON
Nume titular: Ianis-Adrian Cornean
IBAN: RO46BTRLRONCRT0568426201

Moneda Euro
Nume titular: Ianis-Adrian Cornean
IBAN: RO93BTRLEURCRT0568426201
SWIFT BTRLRO22

Moneda USD:
Nume Titular: Darius Cornean
IBAN: LT763250069899617326
BIC REVOLT21

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON