URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2012, 17:26

Verde în plus: Anul acesta, Oradea va avea în plus încă 2,5 hectare de parcuri

Verde în plus: Anul acesta, Oradea va avea în plus încă 2,5 hectare de parcuri PE DIN DOUĂ. Cum Parcul Padişului e tăiat în două de strada Vlădeasa, fiecare parte va fi amenajată cu un anume specific: cea dinspre Calea Aradului va fi dedicată jocului copiilor, iar cea către strada Octavian Goga relaxării adulţilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta, orădenii vor avea două parcuri noi: Parcul Padişului, în Calea Aradului, şi Liniştii, aflat în proces de extindere în fostul Cimitir Olosig. Totodată, municipalitatea va amenaja părculeţe şi pe străzile Haţegului, Liszt Ferencz şi Ion Bogdan, şi va resuscita celebra zonă Silvaş. Scopul e ca un număr cât mai mare de orădeni să aibă cât mai aproape de casă un loc unde să se poată destinde în linişte şi aer liber...

Sport în aer liber

De îndată ce vine vremea bună, Parcul Liniştii, situat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig, se va umple din nou de lume. Nu numai de orădeni dornici să se relaxeze, dar şi de muncitorii care vor lucra la extinderea suprafeţei ocupate. Întins acum pe 3,7 hectare, parcul va fi prelungit cu încă 1,5 hectare. Lucrările s-au terminat anul trecut în proporţie de 40% şi vor fi reluate imediat ce condiţiile meteo o vor permite.

La finalizare, estimată pe luna mai, parcul urmează să aibă în plus şi fântâni arteziene, scuaruri, terenuri de minibaschet (420 mp), de skateboard şi role (425 mp), de minifotbal (800 mp) şi pentru plimbatul patrupedelor (480 mp). Totodată, va avea piste de biciclete şi alee pentru jogging. Locurile de joacă pentru copii vor fi suplimentate şi dotate cu carusele, tobogane şi leagăne. Magnolii, tufe de iasomie şi pergole de trandafiri vor da culoare zonei. Întreg parcul va fi irigat printr-un sistem subteran şi mobilat cu bănci şi coşuri de gunoi, toate lucrările costând 2,5 milioane de lei.

Parc pentru toţi

Tot odată cu încălzirea vremii vor începe şi lucrările în Parcul Padişului, din Calea Aradului. Întins aproape pe un hectar, parcul e împărţit în două de strada Vlădeasa, iar fiecare zonă va fi amenajată de municipalitate într-un mod diferit. Partea spre Calea Aradului, întinsă pe 6.500 de metri pătraţi, va fi dedicată copiilor, urmând să aibă locuri de joacă cu aparate de tot felul.

A doua parte, spre strada Octavian Goga, care ocupă circa 3.000 mp, va fi dedicată adulţilor, care vor avea la dispoziţie un pavilion cu masă şi bănci. Tot aici, se va monta o fântână arteziană cu jocuri de apă şi de lumini. Ambele zone vor avea în total 60 de bănci din lemn şi 20 de coşuri de gunoi, făcute din oţel presat, mai trainice la asaltul vandalilor. Inedit e că parcul va avea toalete publice inclusiv pentru persoanele cu handicap. Peste tot se vor planta zeci de copaci, speciali fiind cei din specia Gingko Biloba, precum şi conifere, astfel încât să existe verdeaţă indiferent de sezon. Nu vor lipsi nici florile, care vor fi plantate cu miile.

Reînvie Silvaşul

02 mircea ghitea.jpgPe lângă cele două parcuri mari, în Oradea se vor face şi altele, mai mici. În zona Xenopol, recent modernizată, Primăria vrea să amenajeze spaţii verzi cu terenuri de sport şi alei străjuite de copaci, iar în zona Haţegului va fi înierbat un teren de 2.200 de metri pătraţi, pe care vor fi plantaţi copaci şi montate bănci. În zona Liszt Ferencz, unde acum se întubează Pârâul Adona, Primăria va face un parc de aproximativ un hectar, a cărui amenajare se va încheia, probabil, anul viitor. Totodată, în Oncea, în zona Ion Bogdan, un teren de 2.500 de metri pătraţi va fi amenajat simplu, cu alei şi bănci.

După ce noul pod din Dragoş Vodă va fi dat în folosinţă, municipalitatea vrea să refacă şi zona verde de la Silvaş, care va fi curăţată şi înierbată, pentru ca apoi acolo să se planteze copaci şi să se monteze bănci. "Vrem să fie un loc în care oamenii să-şi poată pune o pătură şi să se relaxeze cum vor", spune Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice a Primăriei. Şi, în fond, toate parcurile au acelaşi scop: acela ca orădenii să aibă cât mai multe locuri de relaxare în aer liber.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
oh, da
@altu: asa e, visul meu de-o viata era sa fac sex cu popa! acuma, ce sa zic: am ratat sansa asta! si acum serios vorbind, personajul despre care vorbesti tu a fost director AIO si este direct responsabil de ceea ce s-a intamplat in acest cartier! ami departe n-ai decat sa scrii ce vrei si cat vrei pentru ca pur si simplu nu-mi pasa!
Postat 05 Martie 2012, 00:02 de TDS
ofuri
ofurile lu TDS nu s legate de cartierul Europa, in mod special, asta e doar un alt motiv printre multe altele prin care sa se lege de popa Bolos. Poate n ai observat ca TDS asta e obsedat de popa, orice subiect pe care il deschide are legatura cu popa. Nu i o fi tras o popa la buci cum trebuie iar acum crapa inima in el de ciuda de tot o da cu popa in sus si popa in jos. Poponarii astia...
Postat 04 Martie 2012, 12:13 de altu
nu sunt dezamagit
@unu: nu sunt dezamagit deloc! in chestiunea cartierului europa bolojan nu are absolut nici o vina. vinovatii sunt filip si bolos, cei care au gestionat problema contractului de asociere dintre dezvoltator si Primarie si care prevedea printre altele ca dezvoltatorul sa amenajeze parculetul. dezvoltatorul s-a facut ca ploua, filip si bolos(care au semnat contractul de asociere)n-au urmarit ce face dezvoltatorul(oare de ce?)si...asta e! in fapt asta am vrut sa subliniez. la un moment dat tot se va face ceva si in acest cartier, doar ca in loc sa plateasca dezvoltatorul IMPACT vor plati toti oradenii!
Postat 04 Martie 2012, 00:17 de TDS
@tds
nu vreau sa te dezamagesc, ti`am tot vazut of`urile pe forumul asta in legatura cu cart.europa...dar avand in considerare strategia lui Bolo ce a zis de la inceputul mandatului: "vom stabili ca prioritare strazile vechi din interiorul orasului ce nu au vazut asfalt/utilitati niciodata" si e plin de ele in rogerius, iosia, centru, nufarul, etc.. nush cand o sa ajunga si la cart.europa...
Postat 03 Martie 2012, 21:15 de unu
Alo, Primaria?
Poate se gandeste Primaria sa rezolve si parculetul din Cartierul EUROPA! E adevarat ca dezvoltatorul cartierului s-a angajat sa-l amenajeze dar cum NIMENI(AIO-condusa la acea vreme de catre MARELE ECONOMIST-INGINER-PREOT-AUDITOR-ADMINISTRATOR sau chiar primarul FILIP)nu a urmarit derularea efectiva a contractului dintre PMO si dezvoltator, asta e! Faceti acum voi, pe banii tuturor oradenilor!!!!!
Postat 03 Martie 2012, 00:36 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON