URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2021, 10:33

Vă place cum arată? Băncile puse de Primăria Oradea pe pietonala Aurel Lazăr sunt turnate din beton (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de pietonalizare a străzii Aurel Lazăr prinde contur, iar unii orădeni au fost surprinşi să vadă modelul de bănci ales de Primărie.

Turnate din beton, băncile par incomode şi nepotrivite în alăturare cu porfirul pavat şi cu arhitectura Art Nouveau din centrul istoric. În mod cert, însă, sunt greu de vandalizat, astfel că, probabil, vor fi ceva mai rezistente.

Confruntat cu nemulțumirea unor orădeni, primarul Florin Birta susţine că acest model de bănci a fost opţiunea specialiştilor.

"Aşa au fost prevăzute din proiect, aşa au aprobat şi specialiştii. Sigur, pot fi păreri personale, dar şi specialiştii au argumentele lor. Acest proiect a fost aprobat în CMUAT şi de Direcţia de Cultură, foruri formate din specialişti", a declarat edilul.

Proiect Aurel Lazăr

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
@MODERATIR
Spre exemplu PINONEL vrea dezbatere publica, si completeaza formularul la comentarii, tare-n clantza si asta pe banii lui, ca el cu fondurile nu se pricepe . Banii mei sunt investiti foarte bine in Oradea. Daca se simt jenati de Oradea, sa se mute, nu se incadreaza in noul peisaj, nu se opreste dezvoltarea pt cativa care nu stiu cum se numeste planeta pamant
Postat 14 Ianuarie 2021, 07:45 de Sandu2100
70%
Explică-i biscuitelui că ăsta e un procent nociv pentru democrație, el se așteaptă ca toți să aplaude, vremurile alea au apus demult. Chiar și atunci, oamenii de calitate au format o opinie contradictorie, ca și acum. Ceea ce nu înseamnă că între cei mulți nu sunt și de calitate, dar ei urmează turma, instinctul de supraviețuire. Cât despre ce s-a făcut, așa este, s-a făcut mult și prost, încurajați de o europă ce sprijină liberalismul. Conflicte de interese, corecții, calitate proastă, dezorganizare, supraimpozitări, ce mai contează. Fotografii să fie, să vină vasluianu, buzoianu sau vâlceanu în vizită, pietonalul îi o pleiadă de accente. Nouă, ăstora ce suntem relocați pentru o opinie, ne rămân noroaiele, doar doi ani pe Aurel Lazăr, acum Iosif Vulcan, alte exemple la cerere. Biscuitele poate să sară în continuare la fileu, nu e penibil, doar ridicol.
Postat 14 Ianuarie 2021, 07:37 de User anonimizat
Pt. dna Totorean
Stimata doamna, de ce ne intrebati pe noi ACUM?! Intrebati-l pe birtinez si pe gasca lui, cei 18 consilieri locali pnl din mandatul 2016-2020! DACA va vor raspunde, veniti si postati aici raspunsurile si le vom comenta. Stiu, varianta CORECTA ar fi fost o dezbatere publica, sa fim intrebati INAINTE de a se trece la fapte. Nu de alta da' pe banii nostri s-a facut si se face cam totul in Oradea, aia cu ,,fonduri UE" e o abureala.
Postat 14 Ianuarie 2021, 06:09 de pinonel
@MODERATIR
Penibil in niciun caz . Poate ca, astia nu sau incadrat in noul context al orasului, si e cazul de o schimbare pt ei , la Vaslui si Teleorman e bine pt ei, mie si celor 70% ne place orasul si cum se dezvolta . Ar fi o idee buna sa te legi de altii, ca la cum comenteaza ei nu prea se vede, si atunci actionez ca un porc inconjurat de boi ( in cazul in care ai vazut cu ochii tai asta, daca nu ai vazut , ma urmaresti si ai sa intelegi cum de ce ) . Revenind la ale noaste, o vizita in cele mai sarace orase ar fi o idee buna, sau poate Bihoreanul organiza o excursie la Vaslui pt ei, ei e prea saraci sa-si permita sa vada saracia, dar din comentarii saracia nu se vede. Atat timp cand cineva face un lucru bun si ei nu vad, numai lucrurile rele, nu consider ca fiecare are dreptul la cuvant. Apoi se dau specialisti in doctirie, virusologie, Iohanisie, arhitecti, constructiri, Picasso si alte calificafi, nu pot decat sa intervin. Sa-mi bat P=£A de ei. La Socola mai sunt locuri.
Postat 14 Ianuarie 2021, 01:46 de Sandu2100
pe bordura
Nu stiu de ce va plangeti. Bancile astea sunt ceva mai comode decat daca v-ati aseza pe bordura. Oare ce m-ar face sa ma plimb si sa zabovesc pe strada aia? Ca n-are, sarmana, nici magazine si nici arhitectura de admirat. Asa ca foarte util proiectul. Te plimbi agale, iei ceva tare in fund si contempli... puscaria.
Postat 14 Ianuarie 2021, 00:53 de Musti
Incaz ca s-a uitat
A fost odata o propunere de mobilier pentru Corso: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradenii-chemati-sa-se-pronunte-cu-privire-la-un-nou-mobilier-urban-pe-corso-88850.html. Nu mai stiu de ce nu s-au comandat astea(probabil erau prea scumpe)dar ma bucur ca dupa zece ani de cautari zbuciumate, exact aceeasi decidenti au gasit solutia care se armonizeaza perfect cu arhitectura zonei :)
Postat 14 Ianuarie 2021, 00:06 de 1x1
Bancile
sunt prevazute cu incalzire (ca la incalzirea in pardoseala) sa nu ne fie frig la coor iarna! Ha ha ha ha, ce ne-am mai ras! Acoperiti bancile cu dulapi de lemn baituit si lacuit ca ne facem de rasul curcilor! Ar fi o solutie ieftina si la indemana. Iar in ceea ce priveste vandalii, bancile ar fi bullet proof. Tot specialisti au fost si cei din juriul care au ales tzepele din parcare! Specialistii lui peste prajit!
Postat 13 Ianuarie 2021, 21:44 de Kid
CrisDumi
Schimba judetul, bolojan e pe viata aici
Postat 13 Ianuarie 2021, 19:26 de Sandu2100
RE: CrisDumi
Sandu2100, deja devii penibil cu invitațiile date tuturor să se mute prin alte locuri. Dacă nu vrei să te trecem printr-o moderare „la sânge” renunță!
Postat 14 Ianuarie 2021, 00:48 de Moderator
Re: unu ...
... tu nu contezi în ecuația asta, pentru că nu te ia nimeni în serios fără motiv !?! Iar motive nu sunt !?! Ăștia doi de care spui, atunci când comentează, sunt destul de repede "citați" de către "domnișoara consilier" care îi prezintă rezumatul, aproape zilnic, "tovarășului" Bolojan, ca "dosar *** de presă" !?! Multe dintre observațiile preluate astfel, fac obiectul unor ședințe de lucru ale unor lideri liberali locali ... la fel cum făceau și predecesorii de la PDL și, înantea lor, de la FSN și CDR !?! Capisci ?!?
Postat 13 Ianuarie 2021, 18:11 de CrisDumi
Strigăt singuratic.
Așa să fie oare?! Așa este dar pentru alt motiv. Strigătul acelora care chiar se pricep a devenit izolat. Avem o specialistă pe Art Nouveau, recunoscută în lume, și a fost marginalizată pentru că a îndrăznit. Nu neapărat marginalizată, mai degrabă s-a retras dânsa văzând că nu contează. În rest e bine că s-au înconjurat de aprobatori la orice, nu cumva să fie deranjați. Strigă arhitecți, cu zeci de lucrări prin țară și nu numai, profesori universitari, absolvenți pe la Viena, că deh, alții știu mai bine.
Postat 13 Ianuarie 2021, 15:15 de User anonimizat
bagam in seama doi comentatori ce vor bete-n roate?
e buna democratia, si o pastram, au libertate de exprimare, si pot sa comenteze, dar nu e cazul ca Primaria sa aplece urechea la orice strigat singuratic ca "mie nu imi place asa!"
Postat 13 Ianuarie 2021, 14:49 de unu
Cetățene Birta ...
... nu există "specialiști" locali în domeniu, așa că lasă-ne cu motivările astea puerile. Cei care ar putea fi considerați astfel ... ori i-ați dat afară pentru că nu erau "liberali", ori nu au acces la lucrări publice pentru că vă sunt în mod evident, vouă ca edili, net superiori intelectual și profesional !?!
Postat 13 Ianuarie 2021, 13:08 de CrisDumi
Sunt fan "beton" ...
... și implicit al "turnătorilor" acestui material care a adus "glorie" și notorietate unuia precum Bolojan, cu slugile lui cu tot !?! Vorba lui "Mircea ... susțin" !?!
Postat 13 Ianuarie 2021, 13:03 de CrisDumi
comisii de cultura caricatura, constructii odioase in tot orasul - NE E SCARBA, BA, DE VOI!
imi vine rau cand ma uit la specialistii cu creier impanat platiti gros de CL si de caricaturile lor de banci, din beton, asemeni cavourilor si constructiei de morminte din rulikowsky - oare aia care lucreaza in cimitir au fost chemati sa toarne bancile in centru? unde e spiritul art-nouveau mult-laudat pana la obsedare din tot ce se construieste in orasul asta? unde e modernismul de 2021? voi astia care cheltuiti miseleste bugetul orasului, ati cautat pe google sau mozilla cum arata un parc din New york, paris, londra, munchen, tokyo, geneva, etc? ce dracu pazeste dna novicov, mare cunoscatoare de arta, vorbitoare fara oprelisti, dar facatoare de nimic in oras? biroul de urbanism ce studii si interese are? efectiv ne e scarba de calitatea si uraciunea a tot ce se construieste in Oradea! noroc ca podurile si drumurile de centura nu au nevoie de spanzuratori pe mijloc sau balustrade ca la podul ala hidos din centru, ca ne-am face de mare * cu specialistii si comisiile caricatura de cultura care sunt scoase in fata sa ne impresioneze!
Postat 13 Ianuarie 2021, 12:58 de roger
Tat ma intreb si ma impurpur
Tata ma intreb si ma impurpu cu ce se ocupa arhitectul sef al municipiului si ce competyente are ca mizeriile sunt sub forma continuata? Inafara de peschesurile pentru hautorizatiile pentru construire mai are si alte preocupari? Ma intreb care sunt criteriile urbanistice(CUT si POT) pe baza carora a fost eliberata hautorizarea de construire a imobilului de la coltul strazilor Cirogariu-ady Endre-Hasdeu? Cam care? Stie cineva? Bugetarii astia imaculati pusi de bolovan si preluati de birta au doar menirea sa faca ce vor muschii lor pe buzunarele noastre private!
Postat 13 Ianuarie 2021, 11:36 de scortosul
Estetică și funcționalitate zero.
Pe lângă că betonul în afară de vara îi inutilizabil din punct de vedere al confortului termic, mai și arată cubic, rigid, asemeni celor de pe promenada nouă de lângă primărie. Nu mai vorbesc despre cuburile/bolarzii de beton din Ferdinand, total nepotriviți cu arhitectura mult trâmbițată. Personal nu mă mai miră absolut nimic, soclul teatrului va fi îmbodobit în marmură, spune tot despre dezastrul estetic abătut asupra orașului.
Postat 13 Ianuarie 2021, 11:11 de User anonimizat
sunt superbe
sunt superbe la fel ca cele din parcuri fara spatar...de ce le mai fac daca tot isi bat joc de ele si de noi? o fi doar pentru comisioane si parandarat facute de le batjocoresc in halul asta ?
Postat 13 Ianuarie 2021, 10:39 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON