URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2012, 17:18

Universitatea din Oradea nu va cerceta acuzele de plagiat aduse ministrului Mang

Conducerea Universităţii din Oradea a reacţionat joi, pentru prima oară, la acuzele de plagiat aduse ministrului Educaţiei, bihoreanul Ioan Mang, care e profesor universitar al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din cadrul universităţii.

Printr-un comunicat de presă, conducerea Universităţii susţine că a aflat din presă despre acuzele aduse lui Mang, deci nimeni n-a depus aici vreo plângere privitor la posibilele acte de plagiat, dar totuşi, ministrul nu poate fi cercetat de Comisia de Etică a Universităţii din Oradea.

"Potrivit prevederilor Legii 206 din 2004, versiune actualizată în 4 noiembrie 2011, privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice (...), ori persoane cu funcţii de demnitate publică sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică", informează comunicatul Universităţii.

Altfel spus, întrucât este ministru, Mang nu poate fi cercetat decât de autoritatea naţională care investighează abaterile de la conduita etică în mediul universitar.

Ioan Mang a fost acuzat inclusiv de fostul premier Emil Boc că a plagiat mai multe articole publicate în trecut în calitate de cadru didactic al Universităţii din Oradea. În apărare, ministrul a răspuns că nu a plagiat niciun articol şi că a precizat sursa de fiecare dată când a folosit informaţii din alte lucrări.

UPDATE:

Agenţia de ştiri Mediafax a anunţat, ulterior, că atât Ioan Mang, cât şi soţia acestuia, Erica Mang, sunt cercetaţi de Comisia de Etică a Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, în urma unor sesizări depuse pe 9 mai de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston. Termenul legal pentru soluţionarea unei sesizări este de 90 de zile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
pentru universitari
Cititi articolul colegului nostru Maci de pe contributors.ro, Premisa imposturii universitare.
Postat 11 Mai 2012, 14:36 de CSM
cine doreste asa ceva
NU MAI ESTE NIMIC DE CERCETAT!!! omu ii incult, NU STIE SA VORBESTE, un plagiator de doi lei ! anti manG
Postat 11 Mai 2012, 14:34 de Gigi spartanu
vanzatorilor de CD-uri pirat din piata l-i se confisca toata marfa
Lucrarile stiintifice publicate in domeniul informaticii de catre informaticianul Mang intre anii 1990 si 2000 ar fi fost suficiente pentru a-l propulsa direct pe functia de Director General Microsoft Europa de Sud-Est in anul 2000, cu o conditie: sa fie autentice si sa-i apartina autorului! Deoarece aceste lucrari ale domnului Mang nu sunt autentice si nici nu au valoare stiintifica, "autorul" lor a ajuns profesor universitar conducator de doctorat la Universitatea Oradea si Ministrul Educatiei in Guvernul Romaniei in anul 2012 luna mai!
Postat 11 Mai 2012, 12:06 de bil gates
Avem rezervă de cadre în UO
Avem în rezerva de cadre pe Peto Csilla - mare meșter în ale educației - asta nici să plagieze nu știe!
Postat 11 Mai 2012, 12:00 de Peto Csilla
Pe el nu, dar pe ea de ce nu ?
D-le rector, ca sa nu deveniti mai penibil decat Antal-George, va sugerez sa aplicati legea, in cazul celorlalti doi autori, din faimoasa echipa Mang (pt. ca in cazul ministrului va intelegem ca vi s-au inmuiat genunchii ! ). Astfel, autosesizarea Comisiei de Etica, v-ar aduce un castig la capitolul imagine. Daca nu o faceti, va demonstrati frica de eventualul, si previzibilul, rezultat al anchetei! Si, cine stie, poate, de nervi, cineva se uita si in alte dosare de conferentiar, si apoi in cele de profesor, ale unora din Conducearea UO (ce ziceti? ). Brrrrrr, ce friguri ma iau ....brrrrrr.
Postat 11 Mai 2012, 10:48 de Cioara de la Etica
ma autodenunt
"fabrica de diplome" a Universitatii Oradea s-a crezut ca functiona numai la tiparit diplome pentru studenti infractori, dar acum s-a dovedit ca adevarata "fabrica" a functionat in folosul profesorilor universitari infractori. Universitatea Oradea, o adevarata Fabrica de Infractiuni, a scos pe banda absolventi falsi, dar mai ales profesori universitari falsi fara opera stiintifica, buni sa bage banii in buzunare.
Postat 11 Mai 2012, 10:06 de antal c
da
@abramburica: corecte observatii!
Postat 11 Mai 2012, 09:57 de TDS
nu-i nimic, hai sa mai furam un pic
Cu ocazia descoperirii plagiatului facut de Echipa Mang s-a spus in public la televiziune un lucru foarte important, dar care nu a fost bagat in seama! Astfel profesorul Liviu Ornea de la ADASTRA (Asociatia Oamenilor de Stiinta Romani din intreaga Lume) a explicat fenomenul imposturii practicat in tara noastra dupa 1990. Universitati de talia celei din Oradea infiinteaza "reviste stiintifice" in care apar aceste "lucrari" scrise de "profesori" ca si d-nul Mang. Lucrarile d-nului Mang pot sa fie copiate (chiar copiate prost, cu greseli) pentru ca nimeni nu citeste "revista stiintifica" din Oradea si in consecinta nimeni nu poate constata furtul! La ce este buna atunci aparitia unor lucrari proaste si furate intr-o revista pe care nu o citeste nimeni? Simplu: pe baza acestor "activitati stiintifice" autorii furturilor respective au ajuns profesori universitari indrumatori de doctorate!!! Au promovat, au castigat salarii uriase, au ocupat functii de conducere si au crezut ca nu vor fi niciodata prinsi! Ministrul Mang a declarat ca doreste sa schimbe Legea Invatamantului aprobata in 2011, tocmai acolo unde aceasta vine sa opreasca furtul intelectual practicat in ultimii 20 de ani!
Postat 11 Mai 2012, 09:51 de abramburica
De jena(2)
Sa nu intram in detalii si sa spunem ca domnul profesor universitar Mang, in 4 ani de studiu, nu a predat 1 data la curs, seminar sau laborator, leafa merge.Rusine rectorului si decanului pentru ca nu i-au o pozitie oficiala si scapa de aceasta noua pata adusa UO.
Postat 11 Mai 2012, 09:33 de Vlad
De jena
Eu prin anul 2 sau 3, aveam de tradus materiale din engleza in romana, cate 5-10 foi de articole sau cercetari, ca "altfel" nu primim nota la laborator.Ghiciti si voi acuma unde aparea materialul tradus, :)))).Nici cei din CJ sau TM nu sunt mai breji.
Postat 11 Mai 2012, 09:27 de Vlad
@scortosul
Intra pe site-ul Universitatii Naţională de Apărare “Carol I” si te vei cruci cand vei citi lista cu doctoranzii în Ştiinţe militare, cu masteranzii în Securitate şi apărare naţională, cu absolventii Colegiului de Management al Resurselor Apărării, Educaţional şi al Achiziţiilor sau cu expertii în securitate şi apărare naţională !!! N-a contat partidul, varsta, pregatirea ! Si este vorba doar despre o universitate....
Postat 11 Mai 2012, 08:50 de .
hot la hot
Vedem lamurit cine sunt liderii si ministerialii USL-lisi : impostori "doctoranzi" care si-au facut loc cu coatele minciunii si plagiatului !! La ce sa ne asteptam : minciuna hotie ridicate la rang de lege. Impostorii USL-isti imprumuta la greu statu ca sa majoreze salarii la bugetarii si pensii la APV-istii trantori ca ceilalti vor platii , adica copiii copiilor nostri vor tat plati sau........ sau vor scoate la mezat tara ca si grecii !!!
Postat 11 Mai 2012, 08:36 de scortosul
hot la hot
Exista o vorba din popor " hot la hot nu-si scoate ochii" asa ca ce ne putem astepta de la conducerea UO decat la ce stiu face si politrucii rromani sa isi acopere furaciunile si sa se apere impotriva taxatilor si impozitatilor!!! UO o scoala plina de "doctori" in hotie intelectuala si mincinosi impostori care s-au pus acolope baza de nemotenie , nepotism si furaciune!!! GREATA !
Postat 11 Mai 2012, 08:32 de scortosul
da
@.: macar puradelul ala poate fura merele de foame! bine, si in cazul plagiatorilor tot un fel de foame e: foame de bani, foame de titluri! mang tot ii da inainte ca anumite principii sau algoritmi, in stiinta sunt aceeasi, nu-i poti reinventa. de acord, dar lucrarea ta trebuie sa fie originala, nu trebuie sa reproduci lucrurile cunoscute, macar aplica-le intro cercetare proprie!
Postat 11 Mai 2012, 07:39 de TDS
@tsd
Ai dreptate 1000% ! Observa totusi si tupeul plagiatorilor, sunt asemeni hotilor prinsi la furat, neaga pana-n panzele albe ! Asta, ditamai ,,ministrul/profesorul/doctorul'' nu-i cu nimic mai breaz decat un puradel prins ca a furat doua mere de pe taraba....adica hotu-i hot, indiferent ce/unde/de unde fura !
Postat 11 Mai 2012, 06:53 de .
99%
mi-as risca viata sa spun ca 99% dintre cadrele U.O au plagiat MACAR O DATA IN VIATA! si atunci bineinteles ca nimeni nu va cerceta nimic pentru ca se deschide cutia Pandorei! chiar nu intelege nimeni ca si sa fie cele mai stralucite minti din europa, sa scrii pana si un simplu studiu de cateva pagini, daca e sa il scrii pe bune, iti ia timp enorm. nu poti fi si politician, si cadru universitar, si angajat la Primarie, si popa, si auditor+sa mai ai si niscaiva firme proprii! NU SE POATE! Daca nu sunt plagiate in intregime, toate aceste " lucrari" sunt cel mult niste compilatii, fara nici o contributie originala a autorului!
Postat 11 Mai 2012, 00:11 de TDS
.
Titlul este rautacios. Universitatea nu a spus ca nu il cerceteaza ci a spus ca aceasta sarcina revine Comisiei nationele de etica. Asa cum a declarat ca o va da afara pe plagiatoarea Ionescu ii va da afara si pe plagiatorii Mang si celalalt. Nici nu ar fi primul caz, anul trecut a fost dat afara un profesor numai in baza declaratiei autorilor, niste polonezi care si-au gasit lucrarile si au reclamat fara sa apeleze la comisia aia nationala. Deci se poate.
Postat 10 Mai 2012, 22:19 de Catavencu de Cris
adevarul iese la LUMINA urmeaza GHILEA :))
analfabeti sunt DOCTORANZI in ROMANIA asa cum CANCERUL va omoara zi de zi sunt si MEDICI in ROMANIA :) noi nu avem calitate PROFESIONALA avem PORCI sociali la INGRASAT , ferma lui CEAUSESCU =POLITICA :)))ha, ha, ha, ha, ha, daca vrei sa fi un PROFESIONIST bucura te de cea ce faci tu nu si altii, fi EGOIST ca sa invingi orice VICIU practicat de o lume falsa.AAA sa vezi ce LUME buna se invarte la COTROCENI< toate rahaturile sociale se BUCURA d e TRUDA poporului iobag :)))
Postat 10 Mai 2012, 21:34 de MANG
Wtf
Mang? Plagiator? Mergeti si cautati in alta parte... Vai si-amar, se leaga de un profesionist!
Postat 10 Mai 2012, 21:33 de Robi
opinii
Ca tot veni vorba despre Universitatea din Oradea, intamplator am dat peste o situatie hilara... Comparand abstractul articolului prezentat la SINTES11 (2003) autor Corneliu Popescu, cu abstractul unei prezentari din 2007, "Fault and recovery trees for a self-testing and recovering testable security system" autori Daniela Popescu si Mirela Pater... se poate constata ca al doilea rezumat este un ... rezumat (omise 2-3 propozitii) al primului. Iar scopul celei de-a doua lucrari este identic cu scopul primei lucrari
Postat 10 Mai 2012, 21:27 de sisif
mang
Daca a plagiat, sa suporte consecintele, dar, eu personal nu cred ca ii vorba de asa ceva!
Postat 10 Mai 2012, 20:43 de cristi
nu merita
Nu merita cercetat, eu consider ca este doar o "bomba" a celora ce nu au ce face.
Postat 10 Mai 2012, 19:59 de Andreea
felicitari
felicitari intregii aliante USL!!!sunt sigura ca PD-L scormoneste toate povestile astea pentru ca sunt niste frustrati
Postat 10 Mai 2012, 19:44 de Miha
@Dar doamna?
Scrie aici că doamna nu va fi cercetată?Dar ce atâta vâlvă pentru nimic(se va dovedi că nu e nimic) când Băsescu are atâtea şi atâtea, dar nu îl cercetează nimeni.
Postat 10 Mai 2012, 19:43 de Gioni
Dar poate fi cercetata doamna Mang
Doamna Mang nu este ministru si apare ca autoare de articole plagiate. Dinsa de ce nu poate fi cercetata? Are cumva "imunitate de sotie de ministru"? Sau care e scuza gasita de noul rector in acest caz? "doctor bula" >> Sint destui la Univ Oradea care si-au luat doctoratul pe merit. Problema e alta: citi din cei ce au titlul de profesor universitar l-au obtinut pe bune? Cred ca iti ajung degetele de la o singura mina sa ii numeri. Iar daca iei in considerare pe cei ajunsi profesori inainte de 2000, vei vedea ca 1, maxim 2 si-au obtinut titlul pe bune.
Postat 10 Mai 2012, 19:14 de Dar doamna?
restul?
Am inteles ce procedura se aplica in cazul dlui ministru... dar, in cazul sotiei? si a celuilalt autor? Comisia de etica nu se autosesizeaza? Comunitatea academica sta si asteapta sa vada din ce parte bate vintul si abia apoi sa actioneze? Dl Rector, ales si confirmat ce face? D-na Mang este angajata UO, sau si-a dat deja demisia?
Postat 10 Mai 2012, 19:12 de Constanta Popescu
Un student!
Cine mai e prost sa mearga la facultate in Oradea? Scrieti o facultate de la U O unde se face scoala adevarata? E adevarat ca nici centrele legendare - CJ TM IS Buc. nus cu mult mai reusite, dar totusi... .De fapt, de ce exista cate o universitate de stat aproape in fiecare oras? E foame de bani baieti?
Postat 10 Mai 2012, 17:48 de Un student!
Doctor Bula
Orice * a obtinut diploma de doctor la Universitatea Oradea.Ar fi interesant de aflat daca au fost si persoane care au obtinut pe merit diploma ne doctor.
Postat 10 Mai 2012, 17:27 de Bula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON