URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2012, 15:34

Universitarii orădeni vor primi un spor de 30% la salarii dacă "urcă" instituţia în ierarhia naţională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În ultima şedinţă, Senatul Universităţii a aprobat propunerea Consiliului de Administraţie privind stimularea personalului didactic pentru obţinerea de rezultate în activitatea de cercetare ştiinţifică.

Concret, sugestia vizează recompensarea acelor cadre didactice care vor contribui la ierarhizarea superioară a domeniului în care lucrează, ceea ce va putea duce la clasificarea Universităţii într-o poziţie mai bună faţă de cea la care se află în prezent. Conform clasificării făcute anul trecut de Ministerul Educaţiei, prima de acest tip din România, Universitatea din Oradea este una de educaţie şi cercetare, având majoritatea domeniilor în categoria C. Scopul declarat al actualei conduceri a Universităţii este ca o mare parte din domenii să fie în categorii superioare, B sau A, şi ca instituţia să devină una de educaţie şi cercetare avansată.

"De exemplu, dacă domeniul Finanţe va urca într-o clasă superioară, acele cadre didactice care vor contribui la îmbunătăţirea calificativului vor primi în plus cu 30% din salariu. Acest lucru nu presupune nicio cheltuială, pentru că, dacă un domeniu creşte în ierarhie, primeşte automat mai multe fonduri de la bugetul de stat, iar Universitatea, cu cât are un calificativ general mai bun, cu atât va primi la rându-i mai mulţi bani", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, prorectorul responsabil cu managementul resurselor financiare, Ioan Gheorghe Ţară. Altfel spus, universitarii care vor face performanţă vor fi plătiţi exact din banii pe care îi vor aduce suplimentar Universităţii.

De asemenea, senatorii au mandatat conducerea Universităţii să caute soluţii pentru stoparea pierderilor financiare a unor elemente de patrimoniu deţinute. Concret, este vorba despre baza didactică şi de cercetare Gaudeamus de la Stâna de Vale, despre Tipografia Universităţii şi de Casa de Oaspeţi, care, la data de 30 aprilie, aveau un deficit însumat de 1,4 milioane lei.

"Vom analiza cheltuielile, nivelul tarifelor şi posibilitatea legală de a ne asocia cu societăţi comerciale, fundaţii sau asociaţii, pentru o gestionare eficientă", a precizat Ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
MINCIUNI
ce nu inteleg eu dc nu premiaza domnul prorector cadrele didactice care au contribuit la ierarhiyarea univ de pana acum....De ce asteapta o clasificare mai buna a univ?NU este normal sa-ti motiveyi subalternii?Mai ales pe cei care au ajuns in prezent in B. Eu cred ca vorbele domnului din imagine sunt in vant fara suport , altfel se dadeau bani in momentul in care a aparut lista celor 500 .
Postat 03 Iulie 2012, 15:10 de Pacala
acuma recunoste ca e in conflict de interes???
Tzara Gheorghe acuma e in conflict de interes sau se simtea parashutat cu un picior in c..r ca a calcat pe becuri??? Cat despre demisie de onoare nu poate fi vorba, ca nu are ONOARE! Mai e si cur var si nu stiu cum se \"face\" educator si academician??? NEOBRAZAT pana la cer, nu i-ar fi rusine! RUSHINICA de banii pe care i-a incasat, mi-ta luata de pe ici de pe colo, dar ii vine si lui randu` sa ajunga ca nastase condamnat... asssshhhteptam.....ca avem rabdare! Mag-ar-riile facute nu se pot ierta sau sterge ca si cand nu ar fi!
Postat 26 Iunie 2012, 19:04 de comentator
diversiune
ce tot promit astia ca vor face si vor drege? Dupa cum se vede usl-istii vor sa scoata clasificarea universitatilor asa ca despre ce vorbim? E doar un pretext gasit ca sa mascheze faptul ca si-au crescut ei salariile?
Postat 26 Iunie 2012, 12:17 de David
rade lumea de voi
Aha, au inceput prin a se stimula pe ei cu 30%. Cred ca e suficient asta, ca doar ei ne conduc spre inalte culmi ale recunoasterii stiintifice pe plan mondial: familia Mang (cu gradatia de merit a doamnei), familiile Gyorodi, Gordan etc.cu gradatiile de merit aferente. Astia duc numele Universitatii din Oradea in presa internatioanla si tacerea nevinovata a lui Bungau si a comisiei lui etica. Cu aparitiile doar in presa locala, maxim in cea nationala, Antal e deja mic copil!
Postat 26 Iunie 2012, 11:37 de gojdistu
CONTINUA JAFUL LA U.O
NU PUILOR, NU ATI INTELES NIMIC. Acum va abureste cu premierea celor merituasi. Nicidecum nu asta a fost in hotararea de senat ci mituirea celor din senat si consiliul de administratie cu 30% in plus. Citez din Anexa 8 la HS din 18.06.2012 aflata pe site-ul U.O. ”necesitatea ca unele activităţi desfăşurate atât în cadrul Senatului cât şi în domeniul executivului să fie remunerate în limita resurselor financiare şi cu respectarea prevederilor legale”. E clar?? Nu mai puneti botul la minciuni ca dauneaza grav sanatatii.
Postat 26 Iunie 2012, 10:00 de ANONIMUS
dreptate
vedea-l-as si pe asta-n zeghe! Sau macar cu un fular in jurul gatului!
Postat 26 Iunie 2012, 00:41 de Georgel
hai sictir
sa intelegem ca aia care sunt acum in A nu mai primesc nimic (ca mai sus n-au unde) sau ca au primit deja?
Postat 25 Iunie 2012, 21:47 de Dangerous
@TDS
Faza cu...crinuz.... nu e mai nou, ci e poveste veche. Cui crezi ca-i datoreaza duduia cariera? Ai ghicit, onorabilului domn... Tara. Crezi ca de desteapta si de pregatita a ajuns unde a ajuns? Mai cauta, mai cauta....
Postat 25 Iunie 2012, 20:49 de lili
Mare om, mare caracter, jaf cat cuprinde!
Managerul resurselor financiare ale Universitatii din Oradea si presedintele Curtii de Conturi Bihor, una si aceiasi persoana, Ioan Gheorghe Tara. Intr-o tara ca Romania se intalnesc incompatibilitati ce duc la batjocorirea banului public. Romania, frumoasa tara, pacat ca-i locuita!
Postat 25 Iunie 2012, 16:38 de SAFE
la birt sau la sorbonica, taht aia
ce postura... ca la birt! Asta-i moaca de "prorector"! dad da munceste muuuult ca are 2 slujbe da` nu e conflict de interes, ci numa ...cand ne convine e, ce e! cine-l tine pa asata in brate???? ca pe cine tine el shtim cu totzii, mai nou... e..crinuz
Postat 25 Iunie 2012, 16:36 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON