URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2023, 19:15

Un tânăr din Oradea a fost ales președintele celei mai puternice organizații studențești din Europa. Ce ambiții are noul șef al Uniunii Studenților Europeni

Un tânăr din Oradea a fost ales președintele celei mai puternice organizații studențești din Europa. Ce ambiții are noul șef al Uniunii Studenților Europeni (sursa foto: Horia Onița/Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost lider al elevilor din Bihor și apoi al celor din toată țara, iar ulterior președinte al celei mai mari organizații studențești din România, orădeanul Horia Onița și-a adăugat în CV o nouă funcție importantă.

Tânărul a fost ales președinte al Uniunii Studenților Europeni (ESU), cea mai puternică organizație studențească de pe continent.

Anunțul l-a făcut chiar el, pe pagina sa de Facebook, arătând că i-a fost încredințată conducerea Uniunii în mandatul 2023-2024 în urma unei reuniuni ținute la Tbilisi, Georgia.

„Sunt onorat de încrederea primită de la Uniunile Naționale ale Studenților din Europa de a reprezenta 20 de milioane de studenți în calitate de președinte al celei mai puternice organizații studențești din Europa”, a scris Horia Onița pe rețeaua de socializare.

Principalele obiective

El a schițat și cele mai importante obiective ale mandatului său: adoptarea Comunicării de la Tirana privind Procesul Bologna, scrisă de o comisie pe care o co-prezidează, tot în numele Uniunii Studenților Europeni, implicarea în alegerile pentru Parlamentul European și alte evenimente politice relevante pentru viitorul învățământului superior din Europa.

„Mișcarea studențească a reprezentat o putere de schimbare în învățământul superior și societate la toate nivelurile și sunt angajat să continui această moștenire împreună cu cei doi noi vicepreședinți ai mei, Tanguy și Iris, și noii membri ai Comitetului Executiv”, a mai scris orădeanul.

Acesta prefigurează și un mandat greu pentru conducerea organizației studențești: „Cu un război sângeros în Europa, creșterea extremismului în diferite părți ale continentului, o criză a costului vieții studenților în Europa care afectează accesibilitatea educației, valul inteligenței artificiale și impactul acesteia asupra educației, și cu multe altele, cu siguranță va fi un mandat provocator. Dar marile recompense vin cu un mare efort!”.

O voce a generației sale

În ultimul an, Horia Onița a fost vicepreședinte al ESU, organizație care reunește 45 de federații naționale studențești din 40 de țări europene.

Orădeanul acum în vârstă de 25 de ani este masterand al Facultății de Drept din cadrul Universității București, facultate unde a studiat și specializarea de licență. Absolvent al Colegiului Național Emanuil Gojdu din Oradea, el s-a remarcat din adolescenţă ca o voce puternică a generaţiei sale.

După ce a fost preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor şi al Consiliului Naţional, odată ajuns student, a continuat să se preocupe de reprezentarea lui şi a colegilor, întâi în Universitatea în care învaţă, iar apoi la nivel naţional. În vara anului 2020, a fost ales preşedinte al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cea mai mare şi cunoscută organizaţie studenţească.

De asemenea, Horia a obţinut un loc şi în Consiliul Economic şi Social, organ consultativ al Parlamentului, care avizează toate actele normative iniţiate de Guvern sau de parlamentari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON