URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2018, 08:08

Furtişag la OTL! Două angajate, mamă şi fiică, au "uşurat" contul societăţii de transport public cu 30.000 de euro

Furtişag la OTL!  Două angajate, mamă şi fiică, au 'uşurat' contul societăţii de transport public cu 30.000 de euro TABU. Deşi OTL este o societate publică, directorul Viorel Pop (medalion) nu vrea să divulge că peste 30.000 de euro din conturile acesteia au ajuns la nişte escroci. "N-aş vrea ca dvs. să scrieţi, să lăsăm Poliţia să facă ancheta", a cerut directorul BIHOREANULUI. De fapt, încearcă să ascundă un nărav mai vechi, şi anume că, asemenea unor predecesori, a tolerat conflictele de interese în societate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Societatea de transport în comun din Oradea are conturile mai subţiri cu 145.000 de lei după ce două angajate ale Departamentului Financiar-Contabil au devenit victimele unei înşelăciuni.

Responsabilă cu achitarea combustibilului folosit de autobuzele OTL, ba chiar fostă şefă în cadrul societăţii, economista Liliana Tuduc a luat de bun un e-mail primit, chipurile, de la MOL România, care o anunţa cu privire la modificarea contului în care trebuie să-i vireze banii. Fără să verifice mesajul ori să-şi anunţe superiorii, femeia i-a permis fiicei sale, Simona Tuduc, angajată în acelaşi departament, să vireze banii unor necunoscuţi.

Directorul OTL, Viorel Pop, a reclamat înşelăciunea la Poliţie, iar pe cele două angajate le-a sancţionat cu diminuarea salariului. După care a încercat să pună batista pe ţambal...

Aşa mamă, aşa fiică

Înşelăciunea a fost descoperită pe 11 iunie, când OTL trebuia să primească de la MOL România, cu care are contract pentru livrarea combustibilului destinat autobuzelor, o cisternă de motorină. Cum aceasta n-a fost livrat, situaţie nemaiîntâlnită până atunci, şefii companiei au cerut explicaţii la MOL. Aşa au aflat că, de fapt, OTL n-a plătit carburantul în avans, cum impunea contractul.

Prima luată la întrebări a fost economista Liliana Tuduc, până la începutul acestui an chiar şefa Departamentului Financiar. Angajată de 32 de ani la OTL, femeia şi-a pierdut funcţia după comasarea cu Departamentul Contabil, dar în fişa postului i-a rămas sarcina de a achita combustibilii. Ba chiar mai mult, spun colegii ei, a coordonat în continuare şi activitatea financiară, chiar dacă nu mai era plătită pentru asta.

Abia când a aflat că motorina n-a ajuns în curtea OTL, femeia a povestit ce s-a întâmplat: cu două zile în urmă, primise un telefon din partea unui presupus reprezentant al firmei MOL România, care a anunţat-o că a fost modificat contul bancar în care trebuie să vireze banii de carburanţi. Ulterior, a primit şi un mail cu noul cont, iar fiica sa, Simona Tuduc, angajată în acelaşi departament, ar fi făcut rapid viramentul, de pe laptop-ul de serviciu al mamei. De ce lucra tânăra la calculatorul acesteia şi, mai ales, de ce şi-a asumat o sarcină pe care nu o avea nu este clar. Cert e că, spun sursele BIHOREANULUI, dacă ar fi fost atente, cele două puteau "mirosi" frauda, deoarece adresa de e-mail era una evident falsă, iar mesajul nu era însoţit, aşa cum ar fi trebuit, de un act adiţional la contract.

Pedeapsă blândă

Directorul OTL, Viorel Pop, a făcut de îndată plângere la Poliţie pentru înşelăciune, sperând să obţină blocarea sumei. Prea târziu, însă, căci banii ajunseseră deja într-un alt cont, din străinătate. În timp ce poliţiştii fac cercetări, societatea n-a avut de ales decât să vireze alţi 145.000 de lei, de data aceasta către MOL cu adevărat, aşa încât autobuzele să poată circula.

Contactat de BIHOREANUL, directorul a afirmat că nu-şi bănuieşte colegele de delapidare, ci doar de neatenţie. "Greşeala a fost că n-au spus nimănui despre mesajul primit. Dacă spuneau, ne-am fi pus nişte întrebări înainte de a vira banii", spune Pop.

Acesta adaugă că a luat măsuri, cele două angajate fiind cercetate disciplinar şi sancţionate cu diminuarea salariului cu 10% timp de trei luni. O sancţiune blândă, dar provizorie, deoarece femeile riscă şi să pună banii din propriile buzunare. "Dacă nu-i vom recupera de la persoanele la care au ajuns, vom deschide un proces pentru a-i recupera de la cele două angajate. Altfel, plăteşte directorul general şi nu-mi convine", zice Pop.

Fără replică

Directorul a refuzat să lămurească de ce Simona Tuduc a lucrat pe laptop-ul mamei sale şi să facă viramente bancare în locul ei. "Nu discut despre persoane", motivează el, şi e uşor de înţeles de ce nu vrea să intre în detalii: incidentul scoate la iveală nepotismele din firmă.

Tânăra Tuduc s-a angajat la OTL în urmă cu mai mulţi ani, într-o perioadă în care amândoi părinţii săi ocupau poziţii de conducere, tatăl, Liviu Tuduc, fiind şi în prezent şeful Secţiei Tramvaie şi Infrastructură. Mai mult, fata a fost ani la rând în subordinea directă a mamei, punând-o pe aceasta în conflict de interese, deoarece Codul pentru angajaţii care exercită activităţi de control financiar preventiv interzice ca acestea să aibă rude în subordine. Or, Liliana Tuduc şi-a avut multă vreme chiar fiica în subordine, fără ca vreun director să fi fost deranjat.

Contactate de BIHOREANUL, cele două femei nu au răspuns apelurilor şi mesajelor telefonice, deşi ştiau de ce erau căutate. Cel mai probabil, la fel ca directorul Pop, ar prefera să nu se afle ce boacănă au făcut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Co'ect
Contul are in spate un cnp sau un cui.Dupa aia apare secretul bancar si politie economica,diicot,dna.Sau lungul drum al zilei catre noapte...
Postat 20 Iulie 2018, 14:10 de excalibur
??
Ce nu inteleg e urmatoarea chestie.Chiar si cu mail fals banii aia trebuie varsati intr-un cont real.Chiar daca escrocii ar fi avut card fals nu poti sa scoti 30.000 de euro de pe card.Ori au pe cineva de la banca ori nu inteleg cum nu pot fi gasiti banii virati.
Postat 20 Iulie 2018, 12:32 de CetateanulTurmentat
Testtest
Se numeste address spoofing. Eu pot sa trimit un mail acuma si care tie sa iti apara ca a fost trimis de altcineva. Singurul indiciu e sa dai sa vezi detaliile ori daca nu esti putin tehnic alea nu or sa iti dea nici un indiciu. E doar o alta forma de social engineering care sa stii ca are succes. Tot ce ai nevoie e un SMTP si o adresa pe care o copiezi sa apara in from, realmente va finde la adresa SMTP pe care omfolosesti sa trimiti.
Postat 20 Iulie 2018, 08:15 de poiu
@roger si pinonel
Da,aveti dreptate.Sa faca presa o ancheta sa vada la Universitate cate perechi sot-sotie gasesc.Nu stiu statutul actual al regulamentelor dar mie nu mi se pare normal asa ceva.
Postat 19 Iulie 2018, 23:01 de CetateanulTurmentat
Finalul ,, domniei,, fam. Tuduc?
Sunt un fost angajat al O.T.L. S.A., care după 29 de ani am fost nevoit să demisionez datorită faptului că am făcut o sesizare Primăriei Oradea în care arătam și explicam modul prin care Tuduc Liviu coordona o mână de oameni, subalterni docili, care pe românește spus FURAU componentele, piesele care conțineau CUPRU, adică patine, contactori, cabluri etc. de la vagoanele și remorcile de tramvaie casate în decurs de mai mulți ani.Cu dreptatea în mână a trebuit să plec ! Vă stau la dispoziție celor interesați, jurnaliști, organe de cercetare etc.Poate mai sunt și foști colegi cu coloană vertebrală. Adevărul va ieși la iveală, Liviuț !! S-a făcut un audit de cascadorii râsului, în care cel incriminat eram eu, colegii fiind puși să semneze că REFUZĂ SĂ LUCREZE CU MINE !!! Distinse doamne și domni, unde ați mai auzit așa ceva? Am ales să plec și pentru că în acea perioadă Liviuț Tuduc se ,, simțea tare rău ,, dar oamenii au tăcut iar eu nu vroiam ca distinșii mei colegi să aibă de suferit din cauza mea. CONCLUZIA - și după 30 de ani, vile și mașini tot ți se-nfundă, Liviuț și Lili !!
Postat 19 Iulie 2018, 22:19 de nicolae
Of of SIMONA SIMONA
Iar l-ai facut pe taticul tau de rusine, după ce ți-a amenajat frumoasa ta căsuța din cartierul europa, Am sa trec când am timp pe la tine sa ciocnim un pahar de vin alb in dormitorul tău de la etaj, să-mi povestești cum ai reușit să faci asemenea gafă......Of of....de atâția ani faci plăți, și acum ai facut o prostie....vai vai Te pup pa pa Simonico
Postat 19 Iulie 2018, 17:01 de Dictatorul
pile, relatii, incompetenta la institutiile bugetare
este adevarat ce a scris pinonel, confirm si eu. se poate continua cu increngaturile de la universitate, unde fini-nasi-fii-verisori-cumetri-amante ocupa pozitii de varf in mai toate facultatile, avand acelasi numitor comun-incompetenta.
Postat 19 Iulie 2018, 11:24 de roger
no offense
Pentru o protectie a banului public, pentru o efiencitizare a activitatii si in final pentru o profitabilitate ar fi de recomandat abordarea unor programe de implementare de proceduri de lucru precum si crearea unui cod de etica la nivelul fiecarei regii. Dar nu prea cred eu ca inteleg ce inseamna saaaaaau....ar dauna grav unor interese.
Postat 19 Iulie 2018, 09:46 de Christa
jurnalisti "destepti" de bubuie
Cum plm adresa de email "evident falsa"?
Postat 19 Iulie 2018, 09:26 de testtest
E simplu!
Nicio angajare nu se face si nu s-a facut in mandatele birtinezului pe competenta! Nepotism, relatii, lipit de afise, etc! Uitati-va in organigramele de la CAO, de la OTL, primarie,etc si veti vedea familii intregi! Ce-i recomanda, competenta?!
Postat 19 Iulie 2018, 08:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON