URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2011, 12:02

Escrocheria Trei G

Escrocheria Trei G SE ÎNTINDE. Deşi în pericol să fie trimis după gratii de procurorii anticorupţie, Ion Govoreanu (în imagine alături de soţia şi asociata sa Mihaela) şi-a extins afacerile. Sponsor oficial al PDL Bihor şi patron al 9 supermarketuri şi depozite en-gros sub marca Trei G, Govoreanu şi-a inaugurat luna trecută un nou magazin în cartierul Rogerius (foto). Totuşi, de când poliţiştii antifraudă i-au descoperit evaziunile, afaceristul a fost obligat să renunţe la preţurile "fără concurenţă" pe care şi le permitea fentând plata dărilor către stat. Acum, şi preţurile sale sunt ca ale concurenţei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problemele se ţin lanţ de cunoscutul om de afaceri Ion Govoreanu, patronul supermarketurilor Trei G.

Percheziţionat şi pus sub învinuire în urmă cu două luni de către procurorii DNA pentru un prejudiciu de peste 2 milioane de euro adus statului, patronul grupului de firme Trei G Retail are din nou motive de îngrijorare. Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor au propus trimiterea lui în judecată pentru o fraudă comisă în 2005 cu tranzacţii ilicite cu zahăr în care prejudiciul produs statului depăşeşte 1,4 milioane de lei.

Zahăr pentru zaharom

Ancheta în dosarul "Zahărul", aşa cum l-au denumit poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor, a început în urmă cu 5 ani de la o sesizare a Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care descoperise un rulaj de sume mari între firma lui Ion Govoreanu şi societatea For United SRL din Birtin, un sat din comuna Vadu Crişului, situat într-o zonă considerată defavorizată.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bihor, cei care au început cercetările, au constatat că rulajul financiar provenea din tranzacţii cu zahăr între firma din Birtin, patronată de orădeanca Simonela Lerinţ, una din apropiatele lui Govoreanu, şi societatea Trei G Retail. For United Birtin efectua importuri de ordinul sutelor de tone de zahăr, pe care le declara ca fiind destinate procesării pentru a beneficia, în acest fel, de scutirea de la plata taxelor vamale, o facilitate acordată în acea perioadă firmelor care funcţionau în zone defavorizate.

În realitate, însă, după cum au descoperit procurorii, zahărul a fost procesat doar pe hârtie, iar firma cumpărătoare, Trei G Retail, patronată de Govoreanu, îl revindea mai departe, către alte societăţi. Altfel spus, nu făcea producţie, cum declara în acte, ci comerţ, activitate care nu era scutită de plata taxelor vamale.

Amestec de formă

Pentru a da o aparenţă de legalitate afacerii, Govoreanu, cel despre care poliţiştii susţin că a coordonat de fapt operaţiunile, a achiziţionat şi montat o instalaţie de procesare a zahărului în Birtin, unde zahărul ar fi trebuit amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao pentru a se obţine un produs nou, denumit "Zaharom".

"Din cercetări a reieşit că, de fapt, Trei G Retail nu a creat un produs nou. De fapt, instalaţia nici nu ar fi putut face faţă la cantităţile mari de zahăr aduse în ţară. Nici maşini cu care să transporte zahărul nu aveau la vremea respectivă. E vorba de peste 1.300 de tone, iar firmele aveau două camioane", au declarat BIHOREANULUI surse judiciare.

Chemat pentru interogatoriu la Poliţie, Govoreanu a negat că ar fi comis vreo fraudă, declarând că a preluat "Zaharom" de la firma din Birtin şi a vândut acelaşi produs. Clienţii săi afirmă însă altceva. Şi anume că au comandat şi au primit zahăr. "Au ştiut că produsul este zahăr, iar denumirea Zaharom au considerat-o a fi o denumire comercială, pentru că era vorba de zahăr produs în România", explică sursele citate.

Cincinalul şi dosarul

Cercetările procurorilor DIICOT au conturat încă de la bun început frauda comisă de omul de afaceri, acesta fiind pus sub învinuire, alături de soţia şi asociata sa Mihaela Govoreanu, respectiv de complicea Simonela Lerinţ, patroana firmei din Birtin, pentru constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Ancheta a tărăgănat, însă, aproape 5 ani. Oficial, cauza a constituit-o durata şi complexitatea expertizelor economico-financiare, care au stabilit că valoarea prejudiciului se ridică la 1,4 milioane de lei. Ulterior, acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat a şi fost retrasă, iar dosarul a fost predat, la începutul acestui an, Parchetului Bihor şi Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor.

"Se cred şmecheri"

Căutat de BIHOREANUL pentru a-şi spune punctul de vedere în privinţa acuzaţiilor ce i se aduc, Ion Govoreanu susţine că e nevinovat. "Eu spun doar atât: să arunce cu pietre cel care se crede fără păcat! Atât au sucit şi învârtit dosarul acela, pentru că nu aveau probe, şi n-au nici acum, ci doar forţează nota, că se cred şmecheri, fabrică dosare, le trimit la DIICOT, le iau înapoi... Ce să mai zici?"...

"Acolo n-a fost nicio evaziune fiscală care să mi se poată imputa", susţine Govoreanu. Iar asta pentru că, spune el, firma importatoare nu îi aparţinea, iar produsul vândut de el chiar este diferit de cel importat. "Se pretinde că nu a fost produs nou, fără nicio probă în acest sens", zice omul de afaceri, care crede că poliţiştii l-au luat în vizor pentru că ar fi deranjat o concurentă, pe care refuză, însă, să o nominalizeze. "Atât zic, are gură mare, pile şi relaţii pe la vamă. Mi-a oprit activitatea pentru că face şi ea importuri cu zahăr. Ştiu ei cine e. Şi m-au văzut pe mine mai bronzat, mai altfel, mai nu ştiu cum, ca să mă şicaneze!", spune misterios patronul Trei G.

În judecată

Una peste alta, săptămâna trecută, poliţiştii au propus scoaterea de sub urmărire penală a Mihaelei Govoreanu şi trimiterea în judecată doar a lui Ion Govoreanu şi a Simonelei Lerinţ, singura învinuire rămânând cea de evaziune fiscală.

"Lerinţ a încercat să ia asupra ei întreaga vină, chiar dacă ştia ce consecinţe implică acest lucru. Din cercetări a rezultat, însă, că nu ştie mare lucru despre ce s-a întâmplat. Nu ştia când s-au făcut importurile şi nici când a fost tranzacţionat zahărul, deşi era vorba despre firma ei şi a semnat în acte. Dar s-a dovedit că a fost doar un pion", au spus sursele BIHOREANULUI. Unul din numeroşii pioni pe care şi-a ridicat Govoreanu micul imperiu...


DOSARIADA
Caracatiţa Trei G

Ion Govoreanu, 42 de ani, a fost pus sub urmărire penală la începutul lunii noiembrie în alte două dosare instrumentate de Serviciul Teritorial Oradea al DNA şi de Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor.

Omul de afaceri e acuzat că s-a folosit de mai multe firme intrate în insolvenţă şi aflate pe numele unor apropiaţi ai săi sau pe numele unor persoane lipsite de resurse materiale, pe care a efectuat tranzacţii, sustrăgându-se de la plata TVA şi a accizelor, valoarea prejudiciului în cele două dosare fiind evaluată la aproximativ 3 milioane de euro.

În cele două dosare, patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar pe 4 noiembrie 2010 mai multe echipaje ale poliţiştilor SIF, alături de procurori ai Parchetului Oradea şi de procurori ai DNA, au descins atât la sediul central, cât şi la mai multe puncte de lucru ale societăţii Trei G, pentru percheziţii.

În prezent, ambele dosare au fost conexate şi se află în ancheta procurorilor DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
TE MIRI DE ROCHIE???
Anonim: de ce te miri de rochia mirobolantei??? Oricum sunt niste tarani prosti poa sa aiba milioane de euro ca tot nu se stiu comporta. Nu-l vezi pe el?? Bate din palme ca un idiot .
Postat 10 Iunie 2012, 12:51 de crissci
milionar dar sigur NEFERICIT
Un sarlatan , un excroc , in magazinele Trei G mezelurile expirate au eticheta cu termenul de valabilitate schimbata , ma rog la Dumnezeu sa primeasca in viata la un moment dat ceea ce a oferit semenilor sai. SI VA PRIMI CIND SE ASTEAPTA MAI PUTIN
Postat 23 Mai 2012, 13:34 de ANONIM
unde sunt 2 femei?
in primul rand sa nu uitam ca nu a monopolizat Bihorul decat avand spate asa ca vrem detalii cine sunt TRADATORII manipulati pe care noi ii platim ziu de zi sa ne respecte statutul de cetatean roman, pe cine platim?
Postat 18 Ianuarie 2011, 10:05 de dan
vai
nu numai ca nu mai are preturi fara concurenta, da nu mai are marfa exemplu la raionul carne mezeluri vechi, carne veche; paine nimic, lactate lipsa, fructe zero......au blocat furnizori livrarile probabil de nu mai are nici marfa pe rafturi
Postat 18 Ianuarie 2011, 08:00 de anonim
vai
vai da ce rochie de toata jena are pe ea doamna Govoreanu, de la care targ si-a luat-o din oltenia mai mult ca sigur.
Postat 18 Ianuarie 2011, 07:57 de anonim
wooow ati redescoperit AMERICA
iar va leagati la cap fara sa va doara! dar de ce va luati numai de caracatita TREI G de ce nu luati de toti membri PSD, PDL si PNL si UDMR la control sau ce credeti ca sunt mai de treaba? NICIUNUL dar conteaza traiesc bine si asta e important, eti eliminat concurenta neloiala atat nimic mai mult...cxe spuneti de faptul ca firmele suspendate nu au RO dar au CERTIFICAT DE TVA in ORIGINAL in mana ...deci unde e caracatita de EVAZIUNE? cu ajutorul cui se comit aceste fapte cu acelor platitii ca sa respecte legea si ironie stiti din ce banii ii platim? LEGALI SAU ILEGALI? daca nu ar exista acesti evazionisti nu ar exista : POLITICA, POLITIE, GARDA...deci de sa i prinda ei ce vor face: SOMAJUL! sa fim seriosi puteti sa scrieti cat vreti ca pe noi ne lasa RECE nici daca va aruncati de la etaj nu ne mai EPATATI cu nici o stire de actualitatate atat de dezumanizati am ajuns, nu ne mai intereseaza DREPTATEA e probabil in vis dar in realitate nu exista:))
Postat 15 Ianuarie 2011, 21:21 de anca
ce urmeaza ?
Acum urmeaza ca Govoreanu (sau vreo firma de-a lui, ca sa nu bata la ochi) sa apara brusc cu niste reclama in ziarul vostru, nu-i asa ? :))))))) Ca daca l-ati pierdut de client pe fraierul de Beny Rus, tre' sa manance si gura voastra ceva :D
Postat 15 Ianuarie 2011, 20:57 de Gigi de la scularie
desteptarea
CRED CA A VENIT MOMENTUL SA NE DESTEPTAM.TOTI ROMANI ,ASA NU MAI PUTEM,PRECUM PROTESTUL CONTRA BENZINARIILOR,AR TREBUII SA NU MAI CUMPARAM DE LA ACESTI PRETINSI PATRONI CARE PRIN FRAUDA SI CU MULT TUPEU AU FACUT AVERI SI SI-AU BATUT JOC DE ANGAJATI E ORA DESTEPTARII.NU MAI CUMPARATI DIN MAG. LUI SI O SA VEDEM ATUNCI ADEVARATA FATA A COMERTULUI SPUNETI NU,NU SI IAR NU TREI G SI PETROM OMV ( RETINETI PUTEREA E LA NOI) E DEAJUNS 2 LUNI DE ASTFEL DE PROTEST SI O SA VEDETI
Postat 15 Ianuarie 2011, 17:03 de pop
de mult...
inca de acum multi ani persoane din Directia Vamala vorbeau despre chestia cu zaharul. atunci insa se afla sub protectia lui blaga. doamne, abia astept anul 2012! cred ca se vor deplasa pe sol ca soparlele toti acesti "portocalii"(daca intre timp nu vor disparea/vezi exemplul tunisia!). un lucru este cert: TOATE PARTIDELE AU "FURAT" AFLATE LA PUTERE, dar ceea ce se intampla CU PD-L-ul INTRECE ORICE MASURA! P.S. din 2008 incoace refuz sa mai cumpar ceva de la trei G!!!! In magazinul din "Crisul" aici tronau poze cu GRO(a)ZA! OK, dar eu nu doream sa vad asa ceva intr-un magazin. Imi era de-ajuns sa vad cum in locul unei reclame a unui dezvoltator rezidential(cu radacini portocalii bine infipte)de pe blocul turn din Parcul 1 Decembrie trona poza lui GRO(a)ZA!!! Probabil spatiul publicitar(de mare IMPACT pentru public)era achitat de dezvoltator iar poza era a primarului interimar!
Postat 15 Ianuarie 2011, 13:34 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON