URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2016, 14:23

Dar imperial: Orga Bazilicii romano-catolice din Oradea, donată de Împărăteasa Maria Tereza, este una dintre cele mai rare şi preţioase din România

Dar imperial: Orga Bazilicii romano-catolice din Oradea, donată de Împărăteasa Maria Tereza, este una dintre cele mai rare şi preţioase din România MUZICA ÎNGERILOR. Construită în urmă cu mai bine de două secole pentru catedrala din Oradea, orga mare cu 32 de registre (tipuri de sunete) îi impresionează pe toţi cei care intră în Bazilica din Complexul Baroc. În fiecare duminică, credincioşii o pot asculta datorită organistului Kristofi Janos
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţine lucruri din Oradea pe care o ştim astăzi existau şi în urmă cu 230 de ani. Şi atunci, şi acum însă, duminică de duminică, din Bazilica romano-catolică răsună acordurile aceleiaşi orgi spectaculoase.

Construită la Viena şi la Oradea pe parcursul a cinci ani, la comanda Împărătesei Maria Tereza, orga a acompaniat mii de liturghii, cununii şi alte sărbători. Cum timpul nu iartă, şi preţiosul instrument are nevoie acum de o restaurare riguroasă, care ar costa până la 200.000 de euro…

Cadou din Viena  

Parte a celui mai mare complex baroc din ţară, Catedrala romano-catolică din Oradea a fost construită pe parcursul a aproape trei decenii, între 1752-1780. Înainte de finalizarea construcţiei, Împărăteasa Maria Tereza a Austriei le-a pregătit credincioşilor orădeni un dar însemnat: o orgă de dimensiuni mari, proiectată şi construită de-a lungul a cinci ani (1777-1782) de Fridolin Festl, la Viena şi la Oradea. "La comanda împărătesei, constructorul orgii, renumit în vremea lui, a făcut în propriul atelier toate componentele şi apoi le-a asamblat la faţa locului", spune Kristofi Janos, organist şi dirijor al orchestrei Bazilicii. La vremea aceea, din ordin imperial, catedrala avea propria orchestră, dirijor şi cântăreţi, cu toţii remuneraţi pentru a acompania serviciile importante ţinute de episcop. "Pe vremea aceea, episcopul era şi un fel de prefect al judeţului, deci nu existau probleme cu susţinerea financiară a unui cor şi a unei orchestre", spune organistul.

Orga romantică

Ca orice orgă mare, şi cea din Bazilica barocă are claviatură, pedalier şi tuburi, care produc sunetul specific al instrumentului prin vibraţia unor coloane de aer din interiorul lor, şi registre, care dictează sunete diferite ale tuburilor. Sunetul se produce cu ajutorul unui sistem – tractură – care face legătura între clape şi tuburile de aer, acesta fiind asigurat cu ajutorul unui burduf. Instrumentul a suferit de-a lungul timpului câteva restaurări şi modificări, prima la aproape 100 de ani de la construcţie. "În 1891, orga, construită în stil baroc, a fost practic transformată într-una în stil romantic german, căci majoritatea pieselor trebuiau schimbate. În noul stil, sunetele sunt mai bogate, semănând cu cele ale unei întregi orchestre", spune Kristofi.

La orga din Bazilica Romano-Catolică s-a cântat fără întreruperi semnificative, iar în 1991 aceasta a suferit din nou modificări ale tubulaturilor, devenind un instrument cu 32 de registre. În esenţă, însă, a rămas de stil romantic german, ceea ce, spun specialiştii, o fac o adevărată raritate în zilele noastre. "Moda a dictat schimbări şi în privinţa orgilor din biserici, multe fiind reconstruite în stil baroc şi neobaroc. Cea de la Oradea a reuşit să se păstreze din punct de vedere al construcţiei şi sunetului în acest stil romantic german. Este o raritate nu doar în România, ci şi în regiune", explică Kristofi Janos.

Restaurare costisitoare

Deşi vechea orgă donată de Împărăţie acompaniază şi acum slujbele din Catedrală, are nevoie acută de restaurare. "Multe dintre tuburi nu mai fac faţă, astfel că poate fi folosită la capacitate mică. Eu sunt obişnuit şi îmi aleg partiturile în aşa fel încât credincioşii să nu sesizeze nicio problemă", spune organistul bisericii.

Conştient de starea instrumentului, episcopul Böcskei László a demarat, în urmă cu trei ani, realizarea unor studii migăloase care să arate cum s-ar putea face restaurarea. Specialiştii au concluzionat, însă, că intervenţiile ar putea costa între 160.000 şi 200.000 de euro. "Până acum este evident că se necesită o intervenţie majoră, motiv pentru care, pe lângă celelalte lucrări în derulare la Catedrala Episcopală, se încearcă identificarea unor surse de finanţare pentru restaurarea orgii", spune episcopul.

Maeştri în concerte

Cu toate că este departe de starea ideală, orga a fost folosită recent de un artist de seamă, Francois Henri-Houbart, organistul Catedralei La Madeleine din Paris, invitat la prima ediţie a European Music Open, desfăşurată între 9 şi 12 iunie. Săptămâna trecută, orădenii au avut din nou şansa de a asculta muzică sacră şi nu numai, interpretată la aceeaşi orgă împărătească, de către un alt organist celebru: canadianul Philip Crozier, directorul muzical al unei biserici din Montreal, aflat la Oradea cu ocazia unui mini-turneu în România şi care de-a lungul carierei a susţinut recitaluri în numeroase catedrale din America de Nord şi Europa. "I-am explicat care sunt problemele cu orga noastră, dar a spus că totuşi vrea să vină să cânte aici", spune organistul-gazdă Kristofi Janos. Semn că, totuşi, nu doar starea tehnică a orgii a contat, ci şi povestea şi farmecul ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON