URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2011, 13:20

Şcoala Zero: Înscrierile în clase pregătitoare încep sub semnul întrebării

Şcoala Zero: Înscrierile în clase pregătitoare încep sub semnul întrebării SAR PESTE ZERO. Copiii care acum sunt la grădiniţă şi anul viitor vor avea 7 ani nu vor intra în clasa pregătitoare, ci în clasa I. Cei care însă vor împlini 6 ani, indiferent că sunt sau nu la grădi, trebuie să meargă în clasa zero, unde cel mai probabil vor repeta cam ce au făcut în ultima grupă la grădiniţă. Original şi reformator...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la jucării la caiete, de la educatoare la învăţătoare şi de la şcoală la grădiniţă. Aşa se rezumă schimbarea prin care vor trece, toamna viitoare, copiii de 6 ani.

Noua Lege a educaţiei a introdus obligativitatea clasei pregătitoare, o combinaţie între ultima grupă de la grădiniţă şi prima clasă de la şcoală, menită să-i pregătească pe copii de şcoală chiar în şcoli. Un soi de struţo-cămilă, nepregătită cum se cuvine. Asta pentru că, începând chiar din această săptămână, părinţii trebuie să-şi înscrie copiii în clase, deşi şcolile n-au nici spaţii, nici învăţători.

Detalii puţine

Legea educaţiei e săracă în precizări privind clasa pregătitoare, cunoscută şi drept clasa zero. Tot ce prevede e că această clasă va fi obligatorie pentru copiii care au 6 ani împliniţi la data de 15 septembrie, în timp ce pentru copiii care împlinesc această vârstă după data respectivă rămâne la latitudinea părinţilor dacă îi înscriu la şcoală ori îi mai lasă un an la grădiniţă.

11 Dorel Luca.jpgPărinţii sunt dezorientaţi. Neştiind cui să ceară informaţii, oamenii au bombardat directorii de şcoli şi de grădiniţe cu întrebări şi au creat forumuri pe internet unde îşi împărtăşesc datele obţinute cu alţi părinţi, aşteptând totodată noi veşti de la alţii. "Clasa pregătitoare e un subiect care îi nelinişteşte pe mulţi părinţi", recunoaşte până şi şeful Inspectoratului Şcolar, Dorel Luca (foto).

Concret, anul viitor vor începe obligatoriu şcoala în clasa zero micuţii născuţi în 2006, indiferent dacă au fost sau nu la grădiniţă în grupa pregătitoare. Dealtfel, această grupă, în care, printre cântece şi jocuri, copiii făceau bastonaşe şi liniuţe cu scopul de a se pregăti de şcoală, va dispărea total din programa grădiniţelor.

Conform datelor statistice, în Bihor sunt 6.276 de copii care împlinesc anul viitor 6 ani, din care aproximativ 5.000 trebuie să formeze musai clasele zero, tocmai fiindcă sunt născuţi în primele nouă luni ale anului. "Părinţii trebuie să-i înscrie în clasa pregătitoare în intervalul 15 noiembrie-15 decembrie", precizează purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Ramona Bacter.

Şcoală pe bune

Copiii născuţi în 2005, dar care acum sunt la grădiniţă, nu vor fi înscrişi în clasa zero, ci în clasa I. Ceea ce face anul viitor şi mai dificil pentru şcoli, întrucât acestea vor porni atât cu clase pregătitoare, cât şi cu clase întâi. Clasa pregătitoare se va ţine în şcoli, iar elevilor le vor preda învăţătoarele ori educatoarele cu dublă specializare, după ce vor participa la nişte cursuri de formare ce vor avea loc, nu se ştie exact când, vara viitoare. Învăţătoarele vor preda la aceste clase până la final de clasa a IV-a, întrucât ciclul primar de şcoală va avea cinci ani în loc de patru.

Chiar dacă după denumirea clasei, micuţii din clasa zero doar se pregătesc de şcoală, de fapt vor fi şcolari în toată puterea cuvântului: vor primi calificative şi li se vor pune absenţe dacă lipsesc. Părinţii pot alege oricare şcoală pentru a-şi înscrie copiii, însă trebuie să ştie că la înscrieri au prioritate cei care locuiesc în vecinătatea unităţii de învăţământ ori care mai au fraţi sau surori în aceeaşi şcoală.

Angajăm învăţătoare

Însă înscrierea nu e atât de simplă cât pare. Fiecare părinte şi-ar dori să ştie ce învăţător va avea copilul său şi, în funcţie de asta, să-i aleagă şi şcoala la care-l înscrie. Până acum, la înscrierea în clasa I, asemenea informaţie era uşor de aflat: învăţătoarele care aveau într-un an clase de-a IV-a preluau în anul viitor, automat, picii din clasa I. Însă cum anul viitor vor începe şcoala atât elevi din clasele pregătitoare, cât şi cei din clasa întâi, majoritatea învăţătoarelor vor prelua elevii din clasa I, din pricina unui vechi obicei: au listele de înscrieri făcute de mai multe luni, înscrierea oficială fiind doar o formalitate. "Eu îmi las copilul pe mâna acestui învăţător cinci ani. E normal că vreau să ştiu cine şi cum este", explică o mămică ce trebuie să-şi înscrie copilul în clasa zero.

Nu va avea cum să afle, însă, căci învăţătoarele pentru clasa pregătitoare vor fi angajate abia la vară! Examenul de titularizare a fost eliminat, la fel ca repartiţia judeţeană a cadrelor, iar şcolile trebuie să organizeze singure concursuri, iar conform metodologiei ele se ţin doar la vară. Aşa că acum, când se fac înscrierile pentru clasa zero, părinţii n-au de unde şti cine le va educa odrasla vreme de cinci ani.

Programa şcolară, o enigmă

O altă problemă cu clasele pregătitoare e că directorii de şcoli nu ştiu unde anume vor ţine elevii. Aproape fiecare şcoală are toate sălile ocupate. "Normal mi se părea să ni se dea şi soluţii pentru a organiza aceste clase. Dar ministrului nu-i pasă ce facem cu elevii", se plânge un director. Dorel Luca spune că singura soluţie pentru şcolile care n-au suficiente clase este să ducă elevii de-a VI-a şi de-a VII-a după-amiaza la ore. Adică mutând povara de pe cei foarte mici pe cei mai puţin mici!

11 Mircea Mitran.jpgPe de altă parte, însă, sălile în care vor învăţa cei mai mici dintre elevi nu pot fi identice cu celelalte. "Cred că va trebui să le punem ceva pe pereţi, să facem nişte clase mai vii, ca micuţii să nu simtă o prăpastie între grădiniţă şi şcoală", zice directorul Şcolii Generale Oltea Doamna, Mircea Mitran (foto). Nu ştie exact cum va face asta, pentru că încă nu există metodologia de organizare a clasei zero, şi nici programa şcolară după care acestea vor funcţiona. Practic, deşi înscrierile încep deja, părinţii nu au de unde afla ce vor face copiii lor în această clasă.

Cert e că, între atâtea necunoscute, părinţii nu prea au de ales. Trebuie să-şi înscrie micuţii la şcoală şi să înceapă de acum să-i pregătească pentru schimbare. Obişnuindu-se şi ei, la rândul lor, cu ideea că micuţii lor, mai mult decât alte generaţii din ultimele două decenii, de când se tot încearcă reforma educaţiei, fac parte dintr-un nou experiment, într-o tranziţie fără sfârşit...


11 andrei cristea.jpgZERO PENTRU TOŢI
Clasă pregătitoare şi pentru alternative

Ministerul Educaţiei lucrează şi la metodologia de implementare a clasei pregătitoare în pedagogia de tip step-by-step, alternativă educaţională ce pune accent pe învăţarea prin descoperire. "Probabil vom face două clase pregătitoare, pentru că tot câte două clase avem pe fiecare generaţie de copii. Aşteptăm metodologia, ca să vedem exact ce vom face la aceste clase", zice directorul Liceului Teologic Greco-Catolic Iuliu Maniu, Andrei Cristea (foto), şcoală la care pedagogia step-by-step se practică de mai mulţi ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
clasa zero
COPILU MEU FACE 6 ANI IN 14 10 2011 TREBUIE SAL DAU LA SCOALA IN CLSA ZERO MI SE PARE O PROSTIE SA MEARGA LA SCOALA PTR CLASA 0 UNDE SUNT TOTI COPII DE CLASA MARE SI LICEUL
Postat 12 Februarie 2012, 13:15 de maria
comentariu
faceti numai prosti si cu invatamantul ca nu era el distrus lasati cl1 asa cum este nu grupa zero cine ne iau copii la pranza nu vati gandit avem bani de dadace diana
Postat 03 Februarie 2012, 22:25 de diana
Bataia de joc aplicata unor sufletele fara aparare
Cea mai imbecila si inumana prevedere. Am o fetita care in iunie 2012 implineste 6 ani si imi doream sa urmeze grupa pregatitoare la gradinita, ca si pana acum. De ce tb sa fiu obligata sa o dau la pregatitoare la scoala, unde nu sunt conditii, unde nu mai dorm copiii, unde nu au o masa constanta, unde mizeria troneaza mai ales in grupurile sanitare, unde la varste tinere copiii fumeaza, se drogheaza, se bat intre ei? Consider ca eu, ca parinte, tb sa am optiunea de a decide asupra viitorului si vietii copilului meu, asa cum am nascut cand am considerat ca am cu ce sa-l cresc si ce sa-i ofer. Nu trebuie ca un grup de oameni fara suflet, minte si care nu fac altceva decat sa experimenteze de cand au venit la guvernare, sa hotarasca viata copilului meu. Ei sa hotarasca pt familiile lor. Pe banii nostrii si pe prostia noastra ca nu reactionam ei isi duc copiii la studii in strainatate si le ofera conditiile pe care EI le doresc, nu pe care NOI le impunem. Asa ca sa ne lase in pace sa ne crestem copiii cum consideram NOI ca le e mai bine. RUSINE! RUSINE! RUSINE! LASATI-NE COPIII IN PACE! FACE-TI EXPERIMENTE PE COPIII VOSTRII DACA ASTA VA DORITI!
Postat 18 Noiembrie 2011, 11:01 de Adina
prosti
De ce daca toata lumea considera clasa 0 o prostie, se mai merge pe varianta aceasta? daca este un sigur tampit in fruntea ministerului, toata lumea trebuie sa se ia dupa stupiditatile care ii trec lui prin cap???
Postat 15 Noiembrie 2011, 15:44 de dan
Adevarul e ca...
Mai bine s-ar spanzura toti cretinii astia care fac experiente pe copiii romanilor, ne rade toata LUMEA cum batjocorim GENERATII de elevi!!! BAC de *, clasa 0, ce-s astea, domnilor? Ati tremurat, impreuna cu Luca, dupa noua lege a educatiei, un EXCREMENT ORDINAR produs de niste monstri de parlamentari...Mai votati-i!!!
Postat 15 Noiembrie 2011, 09:19 de Adevarul e ca...
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON