URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2017, 08:02

Crăciun în Cetate: Fortăreaţa din Oradea va fi scena obiceiurilor de Crăciun din Bihor, cu recitaluri de colinde şi cina porcului în două "reprezentaţii"

Crăciun în Cetate: Fortăreaţa din Oradea va fi scena obiceiurilor de Crăciun din Bihor, cu recitaluri de colinde şi cina porcului în două 'reprezentaţii' CETATE FESTIVĂ. Înaintea sărbătorilor de iarnă, Cetatea se îmbracă festiv şi aşteaptă orădenii cu luminiţe, bunătăţi tradiţionale şi vinuri de soi, evenimentele fiind programate în două weekenduri consecutive
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna trecută, odată cu debutul ediţiei 2017 a Târgului de Crăciun, Piaţa Unirii a devenit cartierul general al lui Moş Crăciun. Pe parcursul lunii decembrie, în piaţa centrală – pusă în evidenţă de mii de luminiţe şi "mobilată" cu o roată uriaşă de parc de distracţii, un patinoar şi un glob imens – vor cânta orădenilor colindători de seamă, precum Narcisa Suciu, Nicola, Boney M şi Ştefan Bănică jr.

Piaţa Unirii nu este, însă, singura atracţie de sezon. Orădenii sunt chemaţi şi în Cetate, la un târg cu bunătăţi tradiţionale şi vinuri, la cina porcului, ateliere creative şi, fireşte, corinde.

Hai la bunătăţi!

Cetatea va fi decorată luna aceasta cu ghirlande luminoase şi un brăduţ. În curţile interioare evenimentele organizate de municipalitate se vor desfăşura în două weekenduri, între 8 - 10 decembrie şi 15 - 17 decembrie, fiind axate pe tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun specifice zonei noastre.

În toate cele şase zile de târg din Cetate, între orele 12 şi 21, în Corpul J vor fi deschise Casa cu Bunătăţi şi Casa Vinului, amenajate în parteneriat cu Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana, condusă de enologul Dorin Popa. În cele două case, oaspeţii vor găsi produse tradiţionale din Bihor şi vinuri alese, inclusiv ale unor viticultori locali, potrivite pentru masa de Crăciun.

Tot în fiecare zi din cele şase, Asociaţia Deus Vult, cu sediul în corpul M, invită orădenii să vadă o expoziţie de arme şi armuri medievale, îi provoacă să participe la jocuri cu arcul şi la jocuri de societate, precum şi să vizioneze diverse filmuleţe cu aparatură Virtual Reality (VR).

Atelierele spiriduşilor

În Cetate se va putea face şi shopping. Clubul Lions 22 pregăteşte în Corpul G un Târg Vintage, în care se vor găsi îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii donate spre vânzare de membrele clubului, fondurile strânse din încasări urmând să fie folosite pentru iniţierea unor programe care să contribuie la diminuarea abandonului şcolar.

Pe 15 decembrie, începând cu ora 17, Asociaţia Astroclub Meridian 0 îi cheamă pe curioşi în corpul I, unde se vor ţine ateliere astrologice şi, dacă va fi senin, se vor face chiar şi observaţii astronomice. De asemenea, pe 16 decembrie, tot în sediul asociaţiei, copiii sunt invitaţi la un atelier în care vor putea crea felicitări cu tematică astronomică. Nu vor fi singurele ateliere de creaţie din Cetate: în zilele 9-10 şi 16-17 decembrie, pe Strada Breslelor vor fi ateliere de olărit şi de podoabe de Crăciun, cu participare gratuită.

Cireaşa de pe... porc

Pe perioada celor două weekend-uri, organizatorii au decis ca accesul în Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea să fie gratuit. Cu atât mai mult cu cât aici va fi reînviată şi tradiţia Cinei Porcului, cu cârnaţi, toroş şi caltaboşi. Şi nu oricum, ci cu invitaţi de soi.

chef Horia VârlanPe 9 şi 10 decembrie, între orele 14-16, va găti în Cetate chef Antonio Passarelli, bucătarul vedetelor, care va pregăti în curte bunătăţi din porc ce vor putea fi degustate şi cumpărate de pofticioşi. Experimentul se va repeta pe 16 şi 17 decembrie, în acelaşi interval orar 14-16, chef-ul invitat de data aceasta fiind Horia Vârlan (foto), cunoscut din emisiunile "Cireaşa de pe tort" şi "Mama mea găteşte mai bine".

După ce îşi pun burţile la cale, în aceleaşi zile, de la ora 16, orădenii sunt invitaţi să asiste la spectacole ale Ansamblului Bihorul, care va prezenta corinde din Bihor şi alte obiceiuri, cum sunt umblatul cu Steaua şi Viflaimul. Aşa, ca pe vremea bunicilor...

UPDATE: Primăria Oradea, prin APTOR, a anunţat oficial vineri că, din cauza doliului naţional instituit pentru funeraliile Regelui Mihai, spectacolul cu ritualuri şi colinde din 16 decembrie de la Cetate a fost anulat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON