URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2016, 07:36

(În)CET pe gaz: Noua termocentrală a Oradiei va fi dată în folosinţă cu două luni întârziere (FOTO)

(În)CET pe gaz: Noua termocentrală a Oradiei va fi dată în folosinţă cu două luni întârziere (FOTO) AMÂNAT! Noua termocentrală pe gaz va începe să producă electricitate şi căldură cu o întârziere de două luni faţă de termenul contractual stabilit iniţial pentru 8 martie. "Ca să pot porni turbina am nevoie de gaz, de apă de calitate şi de o reţea în care să descarc energia electrică produsă", explică şeful de şantier Liviu Vereha (foto)
(În)CET pe gaz: Noua termocentrală a Oradiei va fi dată în folosinţă cu două luni întârziere (FOTO) REGLAJE FIN(AL)E. Lucrările de construire a noului CET pe gaz sunt practic finalizate (01 CET), turbina în valoare de 18,8 milioane euro fiind în probe la rece (02 turbina). Angajaţii constructorului fac reglaje (03 reglaje), verificări ale comenzilor de la distanţă (04 comenzi) şi chiar amenajările peisagistice de final (05 amenajari).
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ceva poate merge rău, merge! Termenul iniţial pentru punerea în funcţiune a noului CET pe gaz a fost octombrie 2015. Ulterior, a fost decalat pentru decembrie, iar apoi pentru martie 2016. Acum, pornirea noii centrale va fi amânată din nou. "Contractul de lucrări va fi prelungit cu două luni, până la 8 mai", recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan.

"99% gata!"

Elsaco Engineering şi STC Italia au avut dreptate să respingă propunerea prin care viceprimarul Mircea Mălan cerea în 2014 scurtarea termenului de 18 luni pentru construirea noului CET pe gaz, aşa încât Primăria să se încadreze în limita pentru implementarea proiectelor europene, 31 decembrie 2015.

La sfârşitul anului trecut, investiţia de 52 milioane euro era finalizată în proporţie de 90% iar pe 8 martie, când expiră ultimul termen contractual, nu poate fi vorba de punerea în funcţiune. "Suntem 99% gata! Reglăm instalaţiile, verificăm comenzile la distanţă, plantăm panseluţe, dar până la pornirea turbinei mai este", spune şeful de şantier, Liviu Vereha.

În întârziere...

Centrala pe gaz miroase a maşină nouă. Strălucirea părţilor metalice îi dă un aer rece, întărit de echipamentele de o complexitate aproape ostilă. De la turbina de fabricaţie germană la recuperatorul de căldură adus din Cehia, toate sunt ca un Lego atât de dificil încât numai cablurile de comandă din fibră optică depăşesc 50 kilometri. Cam cât din Oradea la Vadu Crişului!

Reglajele şi verificările au început încă din ianuarie şi, totuşi, primul foc întârzie. Pentru a porni instalaţia, constructorul spune că are nevoie de gaz, de o reţea în care să descarce curentul produs şi de apă de calitate, iar Primăria e în urmă cu toate. "Suntem în curs de rezolvare a alimentării cu gaz", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Ardem gazul...

Municipalitatea a predat Transgaz staţia de presiune din noul CET, cum zice legea, dar tot nu ajunge. "Le dai totul gratis şi te trezeşti că îţi cer echipamente în plus", e supărat directorul Termoficare, Stănel Necula. Municipalitatea e dispusă totuşi să cumpere orice vrea Transgaz, numai să vadă robinetul deschis. "Trebuie să dăm drumul unui cazan de apă fierbinte înainte să se termine sezonul de termoficare. Cazanul produce multă energie termică şi trebuie să avem unde o descărca", spune Necula.

În schimb, turbina, care produce în primul rând electricitate, iar energie termică în secundar, va fi pusă la lucru abia după oprirea încălzirii oraşului. Motivul? Fumul gros al vechiului CET ar putea afecta scula, care este extrem de scumpă. "Dacă în turbină intră fum de la cazanele pe cărbune, pot să apară avarii pe care furnizorul nu le cuprinde în garanţie", explică directorul. Altfel spus, noua centrală ar putea porni complet abia în mai. Şi asta cu unele condiţii...

Apă fără oxigen

Cum energia electrică nu poate fi stocată la fel ca apa, societatea Termoficare e obligată să se licenţieze ca producător ca să poată livra în sistemul naţional curentul produs inclusiv în timpul testării turbinei. Programat să fie aprobat în ianuarie, dosarul este încă în lucru la Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei, aşa că pornirea centralei s-a amânat de la sine.

De parcă nu era de ajuns, blocajul birocratic e dublat şi de unul tehnic. Pentru a nu pierde garanţia producătorului, instalaţiile noi trebuie alimentate cu apă degazată, cu conţinut redus de oxigen, deci mai puţin corozivă. Degazoarele noii centrale pot produce 30 metri cubi de apă tratată pe oră pentru a înlocui pierderile din sistem. E enorm, cât un bazin olimpic tot la trei zile, dar insuficient, din cauza pierderilor pe reţele! Reabilitarea celor 17,5 kilometri de magistrale a redus anul trecut aceste pierderi de la 300 mc/h la 150 mc/h. De cinci ori mai mult decât poate înlocui noua centrală!

Reacţie în lanţ

În vreme ce constructorul ia în calcul folosirea unor soluţii chimice pentru degazarea apei de adaos, fără investiţii în noi utilaje, Termoficare mizează pe mărirea capacităţii de producţie. "Vrem să ajungem la o producţie de 180 mc/h prin mărirea productivităţii degazoarelor din centrala nouă şi reabilitarea celor existente în vechiul CET", spune directorul Necula. Pentru a putea exploata noua centrală în parametrii producătorului, Termoficare va investi anul acesta 5,5 milioane lei în modernizarea vechii staţii de tratare a apei, reabilitarea vechilor degazoare şi în alte lucrări.

Deşi consistente, investiţiile au fost limitate la strictul necesar. Conducerea societăţii speră că înlocuirea celor de 20 km de magistrale, programată pe vara aceasta, va reduce pierderile de 38,5% de pe reţea şi nu va trebui să mai producă atâta apă degazată. Nu de alta, dar odată cu apa se scurge în pământ căldură de 1 milion de euro pe an, pierdere pe care orădenii o plătesc de ani şi ani. La fel cum riscă să plătească acum, ce-i drept mult mai puţin, pentru nepunerea în funcţiune la timp a noii centrale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ma bucur pentru tine...
mai pinion ca-ti place ideea pt. ca asa nu iti va veni greu sa o pui in practica.Daca iti iei si tovarasii, se stiu ei sunt pe lista de( L )useri, cu care parazitati subsolurile articolelor de aici, aerul va deveni respirabil.Desi ar mai fi multe de vorbit doresc sa te anunt ca eu indeplinesc criteriile tale de apartenenta la orasul asta si cu toate acestea sustin oriunde si oricand ca apartenenta la o comunitate este confirmata de ceea ce esti dispus sa faci pentru binele acelei comunitati.In concluzie nu esti tu si nici altii ca tine, la fel de jalnici, mai oradeni decat altii doar pentru ca v-ati nascut aici si in momentul de fata stati si scheunati dupa gard crezandu-va in sinea voastra mari lideri si formatori de opinie.Interesant mi se pare ca nu aveti nici un cavant de spus despre cei care au administrat pana acum orasul asta si care si-au bagat mainile pana la coate ( zeci de milioane de lei ) in avutia orasului si in buzunarele oradenilor.Asta ma determina sa cred ca daca nu sunteti complet retardati atunci sunteti rau intentionati folosind exact aceleasi metode ca nenorocitul de Basila, amestecand adevarul cu minciuna in proportia care va convine si rastalmacind.Caracteristic pentru unii care pe vremuri au avut cursuri la baietii cu epoleti cu atat mai mult cu cat se pare ca aveti si varsta potrivita pentru aceste lucruri.Dar lumea s-a schimbat si ati ramas pe dinafara ca niste ciurucuri pentru ca daca era ceva de capul vostru aveati cu ce va umple viata si timpul.Stati si roadeti-va unghiile ca orasul asta si tara asta va merge inainte si fara voi, caraghiosilor!
Postat 12 Martie 2016, 16:44 de 1
Buna sugestia cu plecatul!
Si eu sunt de acord sa plece toti cei care n-au treaba cu Oradea, toti cei care sunt oradeni de luni pana vineri, toti cei care au ,,amintiri" despre cum arata Oradea nu mai vechi o generatie! Ce mai cautati pe aici?! Infratirea nu mai e, Alumina nici ea si in general au disparut ,,motivele" care v-au adus pe aici! Voua nu va pasa de oras, pe voi va fraieste orice prost, e de ajuns sa va spuna ca veti putea merge Apolo sa va spalati rapănul cu bilet de oras si gata! votati orice. Se poate pretinde oradean, desi nu-i o regula, acela care el si/sau inaintasii sunt locuitori ai urbei de dinainte de '60. Atunci a inceput migratia si o paralela intre migrantii de azi si ,,viniturile" care au navalit in anii '60 in Oradea n-ar fi lipsita de sens! Si atunci si acum avem de-a face cu niste asistati social, in '60 si dupa s-au primit apartamente, cumparate apoi pe bani de nimic, azi un migrant primeste mai mult decat un bou care si-a zdrobit oasele 40 de ani, migrantul primeste si casa, caldura, tot confortul si asistenta medicala gratuita (boul e taxat si pt. caldura, chit ca in Oradea cam lipseste!).
Postat 12 Martie 2016, 07:02 de pinonel
mersi de sugestie!
Cand o sa votez am sa ma gandesc la ce s-a facut in orasul asta in mandatele "bolovanului", "taranului', etc si am sa raportez toate aceste proiecte la realizarile, prea repede uitatului,"Edil cu cioc" care cu gasca ce a adunat dosare cat o biblioteca, s-au c_cat la propriu pe cetatenii acestui oras si pe banii lor, platiti si atunci in taxe si impozite.Asa ca mai mojicilor ce va doriti reporteri de ocazie si mari specialisti in diverse probleme, de care nu are nimeni nevoie, va doresc sa va vina ideea de a pleca dr_cului din orasul asta si poate chiar din tara asta, sa-i faceti pe altii fericiti si bogati cu expertiza si competentele de care sunteti plini, de pute pamantul sub voi!
Postat 11 Martie 2016, 19:56 de 1
Aceeaşi intrebare, iarӑşi şi iarӑşi, poate s-or trezi şi oradenii!
Nu discut ce s-a facut in mandatele lui nea ilie, nu discut nici la ce preturi, nu discut nici despre deranjul cu care ne-a alduit cu ctitoriile lui (un exemplu: turbogiratia cu ,,anexele", unde la ore de varf stai mult si bine!). Eu repet provocarea lansata de mai mult timp: astept sa-mi dea cineva un exemplu, unul singur, de lucru facut cap-coada in mandatele lui nea ilie, terminat la timp si fara cusur! La asta sa va ganditi cand veti fi ispititi de cel rau sa-l mai votati!
Postat 10 Martie 2016, 14:16 de pinonel
@grigore
limba romana e limba straina cunoscuta grigoras si pentru tine ca si pentru biro? la cum scrii ai ratat orele de gramatica. fc bihor ce mai face? :))) astept cu interes "dedicatiile" tale. stii tu la ce ma refer.
Postat 10 Martie 2016, 10:00 de User anonimizat
Explicatii pentru prostirea prostilor
I-auzi: "Dacă în turbină intră fum de la cazanele pe cărbune, pot să apară avarii pe care furnizorul nu le cuprinde în garanţie". Pai turbina asta noua este facuta sa functioneze cu gaze. Gaze arse, adica tot fum. Deci fumul nu are de ce sa o afecteze, dar alta este problema. De multa vreme, pe cosul CET-ului vechi nu mai iese fum, ci cenusa. Cenusa care se depune in toata incinta CET-ului si prin imprejurimi. Deci, respectand logica voastra, chiar daca se opresc cazanele pe carbune, turbina noua nu va putea functiona atunci cand o sa bata vantul si toata cenusa depusa peste tot se va ridica in aerul inconjurator. Atunci ce veti mai spune? Cum veti rezolva problema? Referitor la comentariul anterior "Astept pe cineva de la PMO, competent din punct de vedere tehnic, pentru a da cuvenitele explicatii!", va spun ca nu veti gasi la PMO o astfel de persoana, cu tot respectul. Nu e treaba PMO sa aiba oameni competenti ... din punct de vedere tehnic, of course.
Postat 10 Martie 2016, 09:59 de ceta
Hahaha
Alta minciuna tzaranului ajuns in oras...!Vine votul,fi-ti pregatiti...!
Postat 10 Martie 2016, 09:52 de grigore
Ce sa spun
varza totala. Am creditat cu incredere echipa care s-a ocupat de punerea in functiune a noii centrale, insa toate scuzele invocate, nu prea stau in picioare. Mai sunt si cateva aspecte tehnice, care asa cum sunt descrise in articol nu fac sens. Apa degazata, care circula prin turbina ajunge direct in reteau primara de distributie? Era si greu de dedus ca pentru a pompa energie electrica in sistemul energetic national, trebuie sa fii licentiat ca producator. Sunt prea multe chestii fara noima si fara logica. Astept pe cineva de la PMO, competent din punct de vedere tehnic, pentru a da cuvenitele explicatii!
Postat 10 Martie 2016, 09:05 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON