URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea cu bugetarea participativă nu e deloc rea. Noi am preluat-o de la clujeni, dar nu ei au fost cei care au inventat roata. Ideea e că Primăria pune o sumă la bătaie, iar cetăţenii n-au decât să-şi spargă capul ca să găsească proiecte cât mai isteţe. Cum era de aşteptat, proiectele de anul trecut sunt încă în stadiu de avizare, pentru că nu-i destul să ai idei bune, trebuie să ai şi foarte multă răbdare, din cauza birocraţiei ucigătoare din România.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
23 Iulie 2011, 11:57

Casa fără facturi

Casa fără facturi ECO DE LA TEMELII. De când au cumpărat casa, noii proprietari au avut în gând să o transforme într-o clădire ecologică. Modificările şi recondiţionarea ei au ţinut cont de asta, aşa că la renovări hornul casei a fost închis, pentru că nu va mai fi nevoie de el, iar racordarea la electricitate nu s-a făcut niciodată
Casa fără facturi CASĂ ECO, TURISM VERDE. Casa din satul bihorean Roşia, recondiţionată de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, va fi prima clădire autonomă energetic din judeţ. Cum va servi ca punct de informare pentru turiştii din Munţii Pădurea Craiului, se pun astfel bazele unui turism ecologic adevărat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Privită din afară, căsuţa din Roşia care găzduieşte centrul de vizitare a Munţilor Pădurea Craiului pare o locuinţă tipic ţărănească, cum numai bunicii mai făceau. Nimeni n-ar bănui că aici, la poalele munţilor, s-au pus de fapt temeliile primei clădiri autonome energetic din întregul judeţ, care îşi produce singură energia electrică şi termică.

Cu fonduri primite de la Rompetrol, proprietarii căsuţei - Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria din Roşia - o transformă într-un model de ecologie. Acoperită de panouri fotovoltaice, casa nu va trebui să fie niciodată racordată la reţeaua de energie electrică, sistemul asigurând concomitent şi apa caldă, şi încălzirea. Aşa că poştaşii nu vor duce acolo nicio factură pentru utilităţi...

Cât o maşină de lemne

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor este custodele legal al Munţilor Pădurea Craiului, iar pentru o mai bună supraveghere a zonei şi pentru a putea îndruma turiştii a cumpărat, împreună cu Primăria Roşia, o casă din sat, cu scopul de a o transforma în centru de vizitare.

12 viorel lascu.jpgE o casă veche, luată pe bani de nimic de la un localnic. "Ne-a costat cât o maşină de lemne", zice primarul din Roşia, Florin Bonca. Ajunsă pe mâna noilor proprietari, casa a fost trecută însă printr-un important proces de transformare. Preşedintele CAPDD, Viorel Lascu (foto), este specialist în recondiţionarea caselor vechi şi în transformarea lor în veritabile atracţii turistice, aşa că şi centrul din Roşia a fost amenajat în stil tradiţional.

"Vom avea nişte camere de cazare pentru custozi, dar scopul ei este să devină un punct de informare pentru turişti, unde aceştia să afle ce trasee pot fi străbătute în zonă, ce au voie să facă şi ce nu", explică Andrei Acs, custode în cadrul CAPDD.

Rompetrol, singura şansă

Amenajată pe trei niveluri, cu parter, etaj şi mansardă, casa are o suprafaţă destul de mare, astfel că şi costurile de întreţinere, mai precis cele cu electricitatea şi pentru încălzire, ar fi destul de ridicate.

Pentru că voiau să reducă la minim posibil aceste cheltuieli, dar şi pentru a oferi un exemplu de construcţie ecologică, proprietarii s-au gândit la montarea unui sistem de panouri fotovoltaice care să asigure energia termică şi electrică necesară. De altfel, casa nici nu a fost racordată la reţeaua de electricitate şi nici horn nu are, pentru că noii stăpâni au vrut-o de la început complet "verde". Iar când au aflat despre proiectul "Împreună pentru fiecare" derulat de Rompetrol, şi-au dat seama că s-ar putea să fie unica şansă de a monta sistemul cu cheltuieli minime.

12 Andrei Acs.jpg"Împreună pentru fiecare" este o campanie anuală prin care compania petrolieră acordă finanţare unor proiecte care au ca scop protejarea mediului înconjurător sau îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor. "La începutul anului 2011, am trimis companiei Rompetrol un proiect pentru montarea de panouri solare la centrul de la Roşia, denumit "Energie vie pentru oameni şi pentru natură"", spune Andrei Acs (foto).

Cere şi ţi se va da

Săptămâna trecută, când aproape că uitase de proiectul depus, Andrei a primit vestea îmbucurătoare: proiectul de la Roşia a fost declarat câştigător în campania din acest an, alături de alte 18 din ţară. Ca urmare, CAPDD va primi 27.000 de lei de la Rompetrol pentru montarea panourilor şi pentru promovarea turismului ecologic în Munţii Pădurea Craiului. "Atât am şi cerut, pentru că 21.000 de lei ne costă sistemul, iar restul de bani îi folosim la promovarea centrului şi a energiilor regenerabile", zice custodele.

Proiectul va fi pus în aplicare de îndată ce banii vor fi viraţi în conturile CAPDD şi ale Primăriei Roşia. "Vom achiziţiona panouri solare fotovoltaice, care transformă energia solară în energie electrică şi termică, plus tot ce mai e nevoie pentru instalaţie, cum ar fi staţia de transfer a energiei şi acumulatori pentru stocarea energiei, astfel încât să avem curent şi apă caldă chiar şi când nu este soare", explică Andrei.

Premieră în Bihor

Odată ce sistemul va fi montat, nici nu va mai fi nevoie ca imobilul să fie racordat la reţeaua publică de electricitate, şi nici de foc făcut, ca până acum, în sobă, pentru a se încălzi. Şi apa caldă de la robinet va veni tot de la panourile montate pe acoperiş. "Practic, va fi o casă independentă energetic, prima de acest tip din Bihor, din câte ştim noi", spune custodele CAPDD.

Că aşa şi este o confirmă purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Loredana Ţîrţ, care spune că la această instituţie nu a mai fost depusă nicio altă cerere de eliberare a vreunei autorizaţii de mediu pentru o clădire autonomă energetic.

12 Florin Bonca.jpgPremiera de la Roşia este atât în avantajul judeţului, căci îi creşte reputaţia de zonă în care se pune preţ pe natură, cât şi în avantajul proprietarilor, întrucât centrul va fi mai ieftin de întreţinut odată ce sistemul va fi pus în funcţiune. "E un prim-pas pentru promovarea ca la carte a turismului în Roşia şi în toată partea de munte a judeţului", zice cu mândrie primarul Florin Bonca (foto).

Magazin de tradiţii

După montarea instalaţiei, proprietarii vor să facă o caravană prin satele din jur, pentru a promova atât centrul, cât şi ideea de independenţă energetică, astfel ca locuitorii din mediul rural să afle că tehnologiile s-au schimbat, iar a fi "eco" nu este doar o modă, ci şi o necesitate pentru un viitor mai curat şi, de ce nu, mai puţin costisitor.

Pe de altă parte, la parterul clădirii sătenii din Roşia vor avea un soi de magazin unde îşi vor putea promova meşteşugurile tradiţionale, dar şi produse de-ale gurii specifice zonei. "Rămâne doar să obţinem toate avizele necesare, partea aceasta fiind cam dificilă, căci autorităţile impun multe reglementări. E păcat că-i atâta birocraţie, parcă suntem noi împotriva noastră", zice cu năduf Bonca. Dar are nădejdea că va trece şi peste hârţogărie şi că apoi comuna sa va avea ce n-a văzut de când a lăsat-o Dumnezeu pe pământ: o casă luminată şi încălzită cu puterea soarelui...


"ORA DE AUR"
Bani şi pentru echipajele de descarcerare

CAPDD şi Primăria din Roşia nu sunt singurii din Bihor care au primit finanţare în campania Rompetrol. Asociaţia Serviciului pentru Asistenţă în Situaţii Speciale va primi 31.000 de lei pentru proiectul "Ora de aur", ce prevede dotarea echipajelor de descarcerare cu un sistem informatic mobil de asistare decizională, care constă într-un program ce conţine modelele maşinilor existente în uzul civil şi un calculator portabil.

Sistemul va permite identificarea rapidă a acelor elemente de structură ale maşinilor care pot pune în pericol viaţa victimelor sau a salvatorilor, dar şi pe cele care pot fi îndepărtate urgent pentru extragerea cât mai rapidă a victimelor blocate în caroseriile avariate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Rectificare la porcaria tehnica prezentata ca mare realizare
Rectificare la porcaria tehnica prezentata ca mare realizare [20.10.2011, 22:03] Porcariile acelea de panouri solare cu boiler pe acoperis (porcarii pentru zona georgrafica a Romaniei unde iarna sunt temperaturi de inghet), acele panouri solare iarna ai doua variante: 1.sa le golesti de apa (sa nu inghete si sa crape) sau sa te racordezi la reteaua electrcia si sa consumi cam 5-30kW/h/zi sa mentii apa calda (minim +45 grade) intr-un boiler exterior unde temperatura este de minus-15-5 grade iarna. Eu garantez cu masina mea cele ce am scris mai sus. Realizatorul (epocalei prostii prezentate) poate garanta macar cu laptopul lui contra masini mele? De ce credeti ca panoul solar este acoperit? 1. pentru ca este fara apa si in acest caz tuburile pot sa crape de la soare ? ( casa neavind o sursa seioasa de curent), 2 pentru ca este fara apa pentru ca se pregateste de iarna si sa nu inghete sa crape prostia respectiva, 3 este fara circuit de apa (si chiar daca ar fi pus apa cu flaconul in boiler) exista riscul sa fiarba apa (vara) din cauza ca nu poate fi consumata, casa neavind retea retea de apa sau consumatori.
Postat 20 Octombrie 2011, 22:14 de energiticianul
Inedependenta energetica pe naiba
HaHaHa. Acea cladire este indepententa energetic. Sigur in urmatoarea conditie: sa nu locuiasca nimeni in ea. Doua panouri solare (unul electric si unul termic) nu asigura nici curentul la 3 becuri economice de 20W/ 4 ore pe zi (nu intra in discutie, TV, frigider, pompa de apa, alte aparate electrice), sau apa calda pentru o persoana in perioada de iarna sau mai multe zile noroase. De incalzire ce sa mai spun, daca panoul termic nu poate produce apa calda pentru dus (in perioada de zile noroase-toamna-iarna primavara), va dati seama ce cald poate sa fie in casa. Cu siguranta este mai cald in Pestera Ursilor decit in acea casa. Orice casa care este parasita si fara racordare la utilitati este fara facturi. Asa sunt probabil zeci de case care incalzesc apa cu lemne si nu au curent tras. Casa este independenta energetic vara (cand cel mai probabil este foarte cald in casa, si ai 1-2ore de iluminat cu 2-3 becuri de 20W), fara televizor, frigider, calculator, pompa de apa, etc. Cineva o dat o tzeapa buna, si cine o platit o muscato cu bucurie (fundatia Patriciu).
Postat 20 Octombrie 2011, 22:11 de energiticianul
Oare !?!
Din punctul meu de vedere sunteti niste timpiti. In primul rind ca sisteme independente din punct de vedere venergetic s-au experimentat in ca prin anii '80 de catre IJGCL la Baile 1 Mai (la casute). Dupa '90 toate panourile (inca nu erau fotovoltaice ci doar solare), de acolo au disparut, in stilul caracteristic in care a disparut si mintea in Romania. In al doilea rind, un sistem de pompa de caldura aer-aer, sol-apa sau apa-apa la Rosia costa cit se spune in articol (strict caldura si apa calda), dar panourile fotovoltaice sunt mult mai scumpe. Ceva e putred si cred ca acea casa va fi doar una de protocol pentru citiva smecheri.
Postat 20 Octombrie 2011, 15:17 de Lola
pseudo com
d-le/d-na bibi, il cunoasteti pe viorel lascu sa stiti ce competente are?
Postat 27 Iulie 2011, 13:35 de @bibi
pseudo eco
eco cu beton si tigla obtinute industrial...si cine mai stie cate care nu se vad....mai terminati cu specialisti astia...la constructii, masini si fotbal toata lumea se pricepe.....proiectul e ok, casa e ok....cu specialisti lasati-o mai moale
Postat 25 Iulie 2011, 14:21 de bibi
A fost odata ...
Foarte bine pentru o casuta, dar prima a fost realizata in anul 1986, in Baile 1 Mai, pe structura bungalowurilor turistice care s-au dezafectat dupa 1990 in preajma strandului cu valuri. Asadar, acum 25 de ani, un mic grup de oameni inteligenti de la IJGCL care administra parte din statiune, au modificat mai multe bungalowuri cuplate, montind panouri solare si turbine de reconversie electrica, la vremea aceea un panou fotovoltaic costind cit un etaj de la Casa Poporuluri. Asta pentru stiinta bihorenilor care citesc acest saptaminal neinformat.
Postat 23 Iulie 2011, 12:50 de BOOK
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Sălacea-i „fruncea”! Locuitorii comunei Sălacea sunt singurii din Bihor care-şi aruncă deşeurile în 5 recipiente diferite (FOTO/VIDEO)
 • Cauza accidentului de la Gheghie: viteza prea mare a şoferului de BMW. Cei trei morţi sunt tineri de 20 şi 24 de ani, din Bihor (FOTO)
 • Şi noaptea se aleargă! 350 de sportivi au concurat la Oradea Night Run (FOTO/VIDEO)
 • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON