URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2011, 18:40

Părinţii elevilor de la Ioan Bogdan şi Mihai Eminescu pot vedea pe internet notele şi absenţele copiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două şcoli orădene au făcut un pas important în era tehnologiei: au implementat programe de cataloage virtuale, ceea ce înseamnă că le dau şansa părinţilor elevilor să verifice din faţa oricărui calculator conectat la internet situaţia şcolară a copiilor.

Control pe net

Şcoala cu clasele I-VIII Ioan Bogdan din Oradea are funcţional acest sistem de la începutul semestrului al doilea din acest an şcolar, adică de aproximativ două luni. "Am aşteptat până acum pentru că sunt costuri mari, care ar fi trebuit suportate de Guvern, dar nu a fost aşa", spune directorul şcolii, Corneliu Surlă. Ideea introducerii cataloagelor virtuale a pornit de la premiza că elevii care au note mici nu arată întotdeauna carnetele de elev părinţilor, iar aceştia pot afla situaţia şcolară a copiilor abia la şedinţele cu părinţii.

Procedura e simplă, explică directorul: "Profesorul a terminat orele, merge la un calculator în sala profesorală, accesează site-ul, îşi introduce parola, programul îl recunoaşte şi îi arată doar obiectul său, adică materiile la care predă. Acolo introduce la fiecare elev în parte note şi absenţe". Astfel, profesorul poate să vadă doar notele elevilor la materiile sale, nu şi la altele. Singurii profesorii care au acces la toate notele şi absenţele sunt diriginţii.

Fiecare părinte a primit pe adresa de e-mail lăsată la şcoală un nume de utilizator şi o parolă. Ca să vadă ce note a luat copilul său, accesează site-ul www.noteincatalog.ro, selectează judeţul Bihor şi şcoala Ioan Bogdan, introduce user-ul şi parola, apoi are acces la notele şi absenţele copilului său. Niciun părinte nu poate vedea notele sau absenţele altor elevi, la fel cum niciunul nu poate face vreo modificare. "Poate doar să vizualizeze situaţia şcolară", precizează Surlă.

Directorul recunoaşte că există o problemă cu unii părinţi, care nu ştiu să utilizeze calculatorul şi nu au nici adrese de e-mail sau care n-au internet. "Le-am recomandat să meargă la rude, vecini să înveţe", spune managerul şcolii.

Nu-i scuteşte de şedinţe

Totodată, pe site profesorii pot lăsa anumite observaţii pentru părinţi referitor la activitatea elevilor, precum, de pildă, faptul că la o anumită materie nu şi-a făcut temele sau proiectul cerut. Astfel, părinţii află mai repede şi mai comod decât dacă s-ar duce la şcoală ce probleme au copiii lor. "Chiar dacă avem acest program, părintele nu e scutit de şedinţele cu părinţi, de comunicarea directă cu consiliul profesoral al clasei", precizează directorul Surlă. E doar o modalitate de a înlesni comunicarea.

Directorul spune că şi cadrele didactice sunt, în mare parte, mulţumite de sistem. "Din păcate, avem şi câţiva profesori care încă nu se pricep la noul program, dar îi învaţă colegii care sunt mai pricepuţi cu tehnica modernă", precizează Surlă.

Şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu a introdus cataloage virtuale din acest semestru şcolar. "Pentru anul în curs, programul nu va fi funcţional sută la sută, pentru că e aşa făcut încât calculează şi mediile. Cum nu avem trecute notele şi absenţele din semestrul I şi ar fi o muncă titanică să le trecem din urmă, programul va fi utilizat la cotă maximă abia în anul şcolar următor", explică directorul de la Eminescu, Iosif Eilender. Acesta susţine că părinţii elevilor de la Eminescu sunt mulţumiţi de noul proiect, mai cu seamă că datele fiecărui elev sunt confidenţiale.

Şi la Beiuş

Colegiul Naţional Samuil Vuşcan din Beiuş va fi a treia şcoală din judeţ care va introduce cataloagele pe internet. "Suntem în curs de implementare, cam peste trei săptămâni sperăm să-i dăm drumul", a declarat directorul şcolii, Traian Stanciu.

Managerul unităţii de învăţământ speră că programul va prinde printre părinţi, care vor conştientiza avantajele lui. Totodată, directorul spune că şi cea mai mare parte a profesorilor din şcoală sunt încântaţi de noul sistem, însă recunoaşte că mai există o parte a cadrelor didactice care sunt nemulţumite că trebuie să facă muncă în plus după ore, introducând notele şi absenţele în cataloagele de pe net.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
scoala
ASTEPT DIN SUFLET SA INCEPEM SCOALA SI SAMI VAD COLEGI MAI INSPECIAL PE DN DIRIGINTA JURCA ADRIANA
Postat 11 August 2012, 13:55 de stef
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON