URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Aprilie 2011, 18:40

Părinţii elevilor de la Ioan Bogdan şi Mihai Eminescu pot vedea pe internet notele şi absenţele copiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două şcoli orădene au făcut un pas important în era tehnologiei: au implementat programe de cataloage virtuale, ceea ce înseamnă că le dau şansa părinţilor elevilor să verifice din faţa oricărui calculator conectat la internet situaţia şcolară a copiilor.

Control pe net

Şcoala cu clasele I-VIII Ioan Bogdan din Oradea are funcţional acest sistem de la începutul semestrului al doilea din acest an şcolar, adică de aproximativ două luni. "Am aşteptat până acum pentru că sunt costuri mari, care ar fi trebuit suportate de Guvern, dar nu a fost aşa", spune directorul şcolii, Corneliu Surlă. Ideea introducerii cataloagelor virtuale a pornit de la premiza că elevii care au note mici nu arată întotdeauna carnetele de elev părinţilor, iar aceştia pot afla situaţia şcolară a copiilor abia la şedinţele cu părinţii.

Procedura e simplă, explică directorul: "Profesorul a terminat orele, merge la un calculator în sala profesorală, accesează site-ul, îşi introduce parola, programul îl recunoaşte şi îi arată doar obiectul său, adică materiile la care predă. Acolo introduce la fiecare elev în parte note şi absenţe". Astfel, profesorul poate să vadă doar notele elevilor la materiile sale, nu şi la altele. Singurii profesorii care au acces la toate notele şi absenţele sunt diriginţii.

Fiecare părinte a primit pe adresa de e-mail lăsată la şcoală un nume de utilizator şi o parolă. Ca să vadă ce note a luat copilul său, accesează site-ul www.noteincatalog.ro, selectează judeţul Bihor şi şcoala Ioan Bogdan, introduce user-ul şi parola, apoi are acces la notele şi absenţele copilului său. Niciun părinte nu poate vedea notele sau absenţele altor elevi, la fel cum niciunul nu poate face vreo modificare. "Poate doar să vizualizeze situaţia şcolară", precizează Surlă.

Directorul recunoaşte că există o problemă cu unii părinţi, care nu ştiu să utilizeze calculatorul şi nu au nici adrese de e-mail sau care n-au internet. "Le-am recomandat să meargă la rude, vecini să înveţe", spune managerul şcolii.

Nu-i scuteşte de şedinţe

Totodată, pe site profesorii pot lăsa anumite observaţii pentru părinţi referitor la activitatea elevilor, precum, de pildă, faptul că la o anumită materie nu şi-a făcut temele sau proiectul cerut. Astfel, părinţii află mai repede şi mai comod decât dacă s-ar duce la şcoală ce probleme au copiii lor. "Chiar dacă avem acest program, părintele nu e scutit de şedinţele cu părinţi, de comunicarea directă cu consiliul profesoral al clasei", precizează directorul Surlă. E doar o modalitate de a înlesni comunicarea.

Directorul spune că şi cadrele didactice sunt, în mare parte, mulţumite de sistem. "Din păcate, avem şi câţiva profesori care încă nu se pricep la noul program, dar îi învaţă colegii care sunt mai pricepuţi cu tehnica modernă", precizează Surlă.

Şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu a introdus cataloage virtuale din acest semestru şcolar. "Pentru anul în curs, programul nu va fi funcţional sută la sută, pentru că e aşa făcut încât calculează şi mediile. Cum nu avem trecute notele şi absenţele din semestrul I şi ar fi o muncă titanică să le trecem din urmă, programul va fi utilizat la cotă maximă abia în anul şcolar următor", explică directorul de la Eminescu, Iosif Eilender. Acesta susţine că părinţii elevilor de la Eminescu sunt mulţumiţi de noul proiect, mai cu seamă că datele fiecărui elev sunt confidenţiale.

Şi la Beiuş

Colegiul Naţional Samuil Vuşcan din Beiuş va fi a treia şcoală din judeţ care va introduce cataloagele pe internet. "Suntem în curs de implementare, cam peste trei săptămâni sperăm să-i dăm drumul", a declarat directorul şcolii, Traian Stanciu.

Managerul unităţii de învăţământ speră că programul va prinde printre părinţi, care vor conştientiza avantajele lui. Totodată, directorul spune că şi cea mai mare parte a profesorilor din şcoală sunt încântaţi de noul sistem, însă recunoaşte că mai există o parte a cadrelor didactice care sunt nemulţumite că trebuie să facă muncă în plus după ore, introducând notele şi absenţele în cataloagele de pe net.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
scoala
ASTEPT DIN SUFLET SA INCEPEM SCOALA SI SAMI VAD COLEGI MAI INSPECIAL PE DN DIRIGINTA JURCA ADRIANA
Postat 11 August 2012, 13:55 de stef
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON