URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 August 2019, 12:32

Noi sancțiuni în Codul Rutier: șoferii care țin în mână telefonul vor fi amendați

Noi sancțiuni în Codul Rutier: șoferii care țin în mână telefonul vor fi amendați (sursa foto: digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şoferii care ţin în mână telefonul mobil sau alte dispozitive mobile în timpul condusului vor fi amendaţi cu patru puncte de penalizare, adică 820 de lei.

Noile reglementări vin în contextul în care, în ultima perioadă, în România au avut loc mai multe accidente mortale, cauzate inclusiv de folosirea telefoanelor, în special pentru "live-uri" pe Facebook.

Potrivit digi24, modificările Codului Rutier au fost făcute în şedinţa de luni a Guvernului. Proiectul de ordonanţă modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Concret, noile modificări vor interzice ţinerea în mână a telefonului mobil sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui gadget prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare.

Nerespectarea noilor prevederi vor fi pedepsite cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între şase-opt puncte, adică între 870 și 1.160 lei (un punct amendă este 145 de lei).

De asemenea, vor fi sancţionaţi cu aceleaşi amenzi şi conducătorii vehiculelor pentru care nu este necesar permisul de conducere, cum ar fi bicicliştii.

Dacă utilizarea telefonului se va realiza concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, se va aplica sancţiunea contravenţională a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Pedeapsa este de două ori mai mare faţă de actuala legislaţie, care prevede amenda minimă, de două puncte-amendă, adică 410 lei, pentru aceia care sunt într-o convorbire telefonică cu telefonul în mână, nu la căşti sau difuzor.

Sursa mai precizează că prin introducerea noilor modificări se urmăreşte reducerea numărului accidentelor de circulaţie cauzate de folosirea telefonului mobil în timpul şofatului. 

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliţia Rutieră va desfăşura activităţi de informare a participanţilor la trafic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Propuneri
E o problema telefonul la volan,iar smartofonul e o calamitate.Ei o rezolva cu amenzi,parca ar fi oradeni la origine,la fel cum dupa cazul caracal au hotarit eradicarea autostopului.Vorbim despre gindire logica in primul rind.Urmeaza eradicarea locurilor unde soferii pot consuma alcool:baruri,restaurante,sali de nunti.Solutii tehnice pentru ingineri: obligativitatea ca toate vehiculele noi sa aiba dotare din fabrica bluetooth/handsfree pe instalatia audio.Amendament: masinile vechi care-si pun handsfree aftermarket beneficiaza de discount la polita rca. Update android: daca gps-ul simte o viteza de deplasare peste 30km/h disable facebook,whatsapp etc
Postat 13 August 2019, 23:01 de excalibur
Politia incalca legea
Desi toata lumea vorbeste la telefon in trafic, nu stiu pe nimeni sa fi luat o amenda pentru asa ceva. La ce sa ne mai asteptam cand tocmai cei ce ar trebui sa aplice legea, o incalca flagrant. Si nu sunt cazuri izolate. Sunt politisti care nu poarta centura sau vorbesc la telefon in timpul condusului. O imagine de acum cateva luni, in Oradea - http://prntscr.com/os76aj
Postat 13 August 2019, 19:50 de bihoreanul222
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON