URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2018, 16:12

Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)

A fost o seară memorabilă, joi, la Armonia Venue, unde s-a desfăşurat Gala Premiilor lui Bihorel, în cadrul petrecerii de majorat a ziarului BIHOREANUL. Diverse personalităţi şi personaje publice au fost "înţepate" cu premii, într-o atmosferă plină de culoare, muzică şi imagini, lăudată de cei prezenţi. Cireaşa de pe tort a fost un super-concert surpriză susţinut pentru cei care au onorat invitaţia de îndrăgita trupă Compact.

Invitaţii au fost plăcut surprinşi de modul în care au fost întâmpinaţi şi de varietatea distracţiilor avute la îndemână. Holul a fost dominat, pe lângă frumosul brad de Crăciun, de o iesle în mărime naturală, cu personaje care au legătură cu naşterea BIHOREANULUI, dar şi cu parcursul publicaţiei noastre. Pe ea, au fost caricaturizaţi cei trei care au "moşit" BIHOREANUL– mogulul Adrian Sârbu şi jurnaliştii Cătălin Tolontan şi Dragoş Stanca – dar şi cei trei (de fapt, mai mulţi) Ma(n)gi care s-au cam luptat cu ziarul, cum sunt şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cel al Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, sau fostul ministru Florian Bodog.

Nu au lipsit din decor nici primarul Ilie Bolojan, apăsat de Ciuperca ce a luat-o la vale, dar cu o droaie de fonduri europene în buzunar, nici Bihorel, mascota ziarului, ajuns destul de mare pentru a-şi pune vodcă în suzetă, nici vicepreşedintele CJ Traian Bodea, sub forma unui piticot, lângă care s-a şi pozat extrem de amuzat (foto). Invitaţii şi-au putut face poze cu mesaje amuzante la Photo Boot-ul din hol, dar şi - de senzaţie - caricaturi "la minut" realizate de maestrul Avram Iancu, el însuşi o surpriză a serii.

Petrecerea a început cu mulţumiri adresate de redactorul şef Florin Ciucaş tuturor celor care au contribuit la succesul Galei, sponsori şi parteneri, de la gazda evenimentului, Simona Dume, până la companiile Repcon, Sintezis Birotica, Redolaj, Gavella, Vandana, şi performerii bunătăţurilor servite: chef Ionuţ Lupu, Janette Cakes şi Carmangeria Sorina. A stârnit, apoi, emoţii, rumoare, râsete şi ropote de aplauze filmuleţul de prezentare a ziarului BIHOREANULUI, care îi prezintă pe membrii redacţiei în posturi inedite şi consemnează opinii care mai de care mai interesante despre ziar. Îl puteţi vedea chiar aici:

Acompaniamentul muzical a fost susţinut, până-n zori, plimbându-se printre cei prezenţi, de saxofonistul Sax Machine, pus în valoare de DJ Lulu Cremeneanu. Invitaţii, prietenii şi partenerii BIHOREANULUI au avut parte, tot la capitolul muzical, de un prilej rar, acela de a putea cânta şi dansa împreună cu unul din reperele vechi şi esenţiale ale rock-ului românesc: formaţia Compact, cu inconfundabilul Paul Ciuci în formă de invidiat! De la "Cântec pentru prieteni" până la "Fata din vis", trecând prin creaţii proaspete, melodiile s-au auzit impecabil, într-un decor la fel de impecabil iluminat de băieţii de la Top Sound.

Concertul Compact a fost cel mai bun medicament de detensionare, după ceremonia de decernare a Premiilor lui Bihorel, aşteptată cu emoţii de invitaţi, care nu ştiau dacă şi de ce fel de împunsături vor avea parte. Spre deosebire de alte dăţi, momentul decernării a fost unul special, ilustrat cu ştiri amuzante, în care un rol important, foarte apreciat de public, l-a avut actorul Richard Balint. Cele 14 "ştiri", între care Mircea Chirilă şi-a invitat "muşteriii" pe podium, au purtat semnătura colegilor şi prietenilor de la Digi 24 Oradea şi Impress Media, şi vor putea fi văzute, toate pe site-ul BIHOREANULUI.

Şi conţinutul diplomelor distribuite, şi cel al premiilor primite de invitaţi, dar şi reacţiile extrem de "pe fază" ale multora vor vedea lumina tiparului şi pe cea a online-ului, pentru a rămâne mărturie, peste ani, că cineva a avut grijă, în aceşti ani grei, şi de starea de spirit a bihorenilor.

În ciuda boicotului instituit, mai mult sau mai puţin organizat, de fruntaşii PSD şi UDMR Bihor, au fost destui invitaţi din linia a doua a celor două formaţiuni, şi a fost reprezentată bine, în schimb, zona liberală, motiv în plus pentru duşmanii BIHOREANULUI să ne acuze de parti-pris-uri. De asemenea, zona Justiţiei a fost destul de slab reprezentată, iar tagma doctorilor a tras efectiv un "tun", absentând în masă, de parcă s-ar fi aşteptat să fie luată în colimator. Greşit, căci de premiat a fost premiat doar SMURD-ul, iar managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea, a ieşit chiar bine.

Unii dintre cei premiaţi au înfruntat cu stoicism destinul, cum a fost primarul Ilie Bolojan, "taxat" pentru regulamentul privind alinierea clădirilor din municipiu, sau rectorul Constantin Bungău, criticat pentru bugetul Universităţii consumat în cea mai mare măsură de salariile cadrelor didactice. Amândoi au avut replici care au cules aplauze, cum a avut şi doctorul Adrian Maghiar, care a ridicat premiul lui Florian Bodog, dar a venit pregătit cu contra-cadouri pentru Mircea Chirilă, dar şi cu nişte vorbe adânci, care ne-au pus pe gânduri.

O apariţie extrem de aplaudată a fost cea a procurorului militar Liviu Lascu, care nu doar că a spălat obrazul DNA-ului local, ridicând premiul în absenţa procurorilor anticorupţie, dar a şi avut un cadou cu dedicaţie spirituală pentru BIHOREANUL, arătând că într-un om al legii, aparent sec şi reţinut, poate să sălăşluiască un fin poet. Vom reveni cu detaliile acestor momente.

Una peste alta, a fost o seară magică, în care BIHOREANUL s-a simţit sărbătorit şi a vrut să-şi lase invitaţii cu multe amintiri. Până la urmă, asta e menirea presei, să lase urme, să consemneze momente, să lege oamenii, să le dea de gândit, să-i facă să comunice şi să simtă că trăiesc...

Mulţumiri tuturor celor care şi-au făcut timp pentru a onora invitaţia. Cei care, invitaţi fiind, nu au venit, chit că au confirmat, vor vedea ei ce vor păţi. Cei care nu au putut fi invitaţi din cauza celor dintâi, să nu dispere, nu i-am uitat, iar data viitoare vor fi ei invitaţii speciali. Iar celor pe care i-am uitat le cerem iertare, aşa e când avem prea multe pe cap...

Vezi mai jos cum au surprins colegii de la Digi24 Oradea evenimentul!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!!!
Îl iau...mulți grăsuți și grăsuțe! IN POZĂ....
Postat 17 Decembrie 2018, 19:09 de prostea
?
Ce premiu a luat Barney? Impresia mea este ca prietenia dintre Bihoreanul si Barney este ....maximă..Na, aici si-au facut studiile TOTI! Dar Primarul Galaxiei?
Postat 17 Decembrie 2018, 15:48 de prostea
RE: ?
Vei vedea maine. Daca luai ziarul, vedeai de azi...
Postat 17 Decembrie 2018, 16:14 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON