URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2020, 09:57

Ghici ciupercă cine! Palatului Moskovits Miksa din Oradea a început să-i crape fața (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Terminat în 2018, adică de nici doi ani, cu mare întârziere, Palatul Moskovits Miksa are deja faţa(da) crăpată. După ce, anul trecut, locatarii de la ultimul etaj s-au trezit că le plouă în apartamente din pricina acoperişului reparat de mântuială, acum bucăţi mari de tencuială încep să se desprindă din faţada unui balcon, semn că şantieriştii angajaţi să reabiliteze Palatul nu s-au priceput s-o facă.

De altfel, executantului Abed Nego i-a mers deja buhul, ba chiar va rămâne în istoria oraşului, spre veşnică pomenire, ca fiind firma ce-a reuşit să demoleze dealul Ciuperca.

Ca norocul, după cum a aflat Bihorel, în cazul Palatului, lucrarea se află încă în garanţie, iar problema e mai uşor de remediat. Constructorii au şi început zilele trecute să refacă tencuiala de pe balconul crăpat.

Dacă nu le-a ieşit prima oară, poate vor reuşi din a doua încercare. Ori o vor strica de tot?... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Flori de mucegai
Cladirile astea pe langa ca sunt subrede pana la temelie, sunt si un focar de infectie. Afara-i vopsit gardu', inauntru leopardu'.
Postat 04 Februarie 2020, 08:50 de oradeanbihor
Facturelu'
Nu stim cu cit s-a-ncheiat devizul. Sa fie 660.000lei fara NCS.Daca primaru a dat 20%(130.000) ramin de plata 530.000.Citi proprietari sunt in cladire.Nu avem informatia,estimam 10.Rezulta o facturita de 53.000 lei.O nimika toata.Macar cladirea a fost frumoasa un an si nici n-a plouat inauntru.Printre rinduri,deslusim totusi o ciudatenie : grantul de 20%.Adica cin' se da cu mine bine,ii dau haina de pe mine...Cine nu,primeste bonus 500%.Asta-i pohta ce-am pohtit...
Postat 03 Februarie 2020, 20:55 de excalibur
Pinonel Ursuta
Cred că în Alexandria, Teleorman e mai bine tine, in Oradea ți-ai greșit cariera.
Postat 03 Februarie 2020, 11:01 de sandu1260
@excalibur
Hai sa lamurim lucrurile: de vreo zece ani, cand spui ,,primaria Oradea", spui birtinezul, asta o stim cu totii. Cand spui birtinezul, spui dealul Ciuperca, spui dalele crapate, spui cet-ul cu motor de avion inecat de papadii, spui lucru facut de mantuiala dar pe bani multi. Banii NOSTRI! Si daca tot am ajuns la bani, iata ce declara saptamana trecuta dna consiliera Kirei Melinda „Primăria a previzionat o creștere de 301 milioane lei a sumelor provenite din fonduri europene fără să prezinte o situație defalcată, măcar estimată, a calculației care a condus la acest rezultat. Situația nu este singulară: și în bugetul pentru 2019 au fost estimări nerealiste de 239 milioane lei din fonduri europene, în timp ce execuția pe acest final de an s-a închis la 30 milioane lei, reprezentând 12% față de ceea ce s-a prezentat presei la începutul anului trecut”. No comment.
Postat 03 Februarie 2020, 05:50 de pinonel
oradeaveche
Constructorul Sălard, e la fel. Dar 1 milion de lei pt un palat e foarte puțin. Trebuie sa se facă nu doar fațada, trebuie lucrat și la fundație și la curtea interioară.
Postat 03 Februarie 2020, 02:51 de sandu1260
sandu
Cred că Constructoru Sălard îi are, deși o dat-o în bară cu pasaju și teatru îi cam scorojit, or învățat din greșeli. Palatu Stern îi o reușită, o costat 1.068.825,32 lei și cred că la asta se reduce tot: manoperă.
Postat 02 Februarie 2020, 23:56 de oradeaveche
excalibur
Probabil tu făceai mai ieftin.
Postat 02 Februarie 2020, 22:25 de sandu1260
Teoria ca teoria...practica e o problema
Din pacate multi proiectanți si ingineri constructori au trecut cursurile ca Vodă prin lobodă. Era foarte simplu sa armezi întreaga fațada cu plasa de rapiț prinsă cu diblu in structura cladiri. Între peretele si plasa prin distantieri se lasa o distanțarea de aprox. 1-1,5cm si dupa se tencuia. Tencuiala trebuia sa conțină cât mai puțin var ,intr-adevar se recunoaște mai greu dar ai siguranță că aceasta nu va crăpa si nu va venii la primul îngheț/dezghet jos. Din pacate s a folosit mult var, lipsa armate si uite rezultatul...ingineri de birou si uite rezultatul:))
Postat 02 Februarie 2020, 22:18 de Adrian_Preda
150.000€
Nu stiu in ce a constat reabilitarea,ceva galeti de dispersit si niste tigla/tabla/stresini.Ma gindesc ca schela avea firma,n-a trebuit inchiriata.Cert e ca intr-o suta cincizeci de mii euroi poti face o vila maricica si finisata de la zero.Intreb si eu cit valora toata cladirea,inainte de finisare?Dublu,triplu, de 10x? Pacat, drumul spre iad e pavat cu intentii bune...
Postat 02 Februarie 2020, 22:09 de excalibur
oradeaveche
Tu crezi că mai avem meseriașii ăia
Postat 02 Februarie 2020, 21:58 de sandu1260
excalibur
La 667.439,86 lei nici nu mă așteptam mai mult, Apollo costă 2.885.543,83 lei, lucrarea o face Constructorul Sălard. Probabil a primat costul deși se știe jocul de interese din jurul Abed Nego. https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/sefa-din-primaria-oradea-gasita-cu-avere-nejustificata-123892/
Postat 02 Februarie 2020, 21:10 de oradeaveche
Ai vazut ce mentalitate are grobianul ?
El nu se bucura ca lui i-ar merge mai bine. El se bucura ca altora le-ar merge mai rau. Ca sa vezi nenorocit. Si unul ca asta (unul cu mintea odihnita), cu o astfel de mentalitate, e toaaaata ziua la comentarii.
Postat 02 Februarie 2020, 20:42 de 1234
Reabilitare cu forta,cu cine vrem noi ,cu cit vrem noi...voi platiti doar
”Din valoarea totală a lucrărilor, Primăria Oradea a acordat 20% grant, urmând ca diferența de 80% să fie recuperată de la proprietarii imobilului. Lucrările au fost realizate de Primăria Oradea din bugetul propriu al instituției. Valoarea contractului de lucrări a fost de 667.439,86 lei, suma finală urmând să fie stabilită în urma recepției lucrărilor, care ar urma să aibă loc la începutul lunii mai”, a precizat directorul executiv al Instituției Arhitectului Șef, d-na Adriana Lipoveanu. Lucrările de restaurare au fost realizate în cadrul Programului Multianual pentru Reabilitare Fațade, restaurarea fiind executată de S.C.Abed Nego Com S.R.L
Postat 02 Februarie 2020, 20:37 de excalibur
sandu
Poți să o refuzi la licitație, ce alt motiv mai întemeiat decât fiasco-ul Ciuperca. Meseriași am avut și în comunism, multe clădiri au fost renovate la începutul anilor ‘80. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/renegatul-edilul-comunist-care-a-initiat-prima-renovare-a-centrului-oradiei-a-sfarsit-expulzat-din-nomenclatura-de-mafia-bihoreana--98982.html Legea privind fațada există din comunism dar îi aplicată la interes, Casa Deutsch a fost demolată în anii’70 dar i s-a păstrat fațada. https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/fatada-bicolora-pentru-cladirea-guliver-46855/
Postat 02 Februarie 2020, 20:30 de oradeaveche
oradeaveche
Eu nu cred că i se da lucrările acea companie, cred că sa făcut o licitație publică. Dar datorita comunismului noi ne-am pierdut meseriași în clădiri vechi/istorice , nici arhitecții nu mai sunt ceea ce au fost. As prefera sa se ocupe de renovare companii din Europa cu experiență în clădiri istorice , bineînțeles și costul ar fi pe măsură, și firmele noaste românești să prindă experiența. Nu sunt mulțumit nici de firma care a câștigat licitația pt cazinoul din Constanța. Dar Romania nu are o lege cu privire la clădirile istorice, de exemplu în Germania, Franța , UK ,Italia , Belgia etc. exista o lege și un șablon în acest sens. Poți să demolezi o clădire istorică, dar trebuie să-i păstrezi fațada . Cred arhitect sau firma din Romania știe să facă asta ?? Noi am pierdut multe în comunism, pe de o parte am câștigat, dar am pierdut și post-comunism, dar mă bucur că orașul meu a luat avânt, fata de celelalte.
Postat 02 Februarie 2020, 19:59 de sandu1260
sandu
Nu ar fi mai bine să nu i se mai dea lucrări? Dacă tot e știută cu musca pe căciulă și legal și tehnic? De la conflictul de interese al D-nei Benyovszki din Primărie a cărui soț lucrează la Abed Nego (doamnă care nu poate justifica o avere importantă) la lucrările cu CFR-ul (pasaju din gară, podu Neș, semnalizarea Uzinelor) obținute de Ionașcu care nu mai știe unde-i șef la CFR sau Abed Nego. În cea mai performantă primărie din galaxie se mai întâmplă și de astea.
Postat 02 Februarie 2020, 18:23 de oradeaveche
Sa fie trasa la răspundere
Acea firma
Postat 02 Februarie 2020, 16:41 de sandu1260
Do not touch
Asta scrie pe tencuieli fara ciment,friabile, pe baza de var,vechi de 100 de ani.Reabilitarea fatadei ar fi avut sens prin indepartarea tencuielii vechi pina la caramida si refacerea completa.Faptul ca prin acoperis infiltreaza apa DUPA UN AN,e o sfidare la legile fizicii,sau,citind un clasic in viata ,pur si simplu GHINION.Nu este un ghinion pretul reabilitarii cladirii,pe care documentaristul a omis sa ni-l comunice,fiind secret de serviciu,probabil.Cam la asta ne putem astepta cind intra taranul cu cizmele direct in Art-nouveau...
Postat 02 Februarie 2020, 10:56 de excalibur
Nimic nou.
S-a mai făcut o intervenție la fațadă în toamnă. Sânt lucrări mai reușite altele mai proaste. Ar costa zeci de milioane o restaurare ca la carte, evident nu și-o permite nimeni. Chiar și așa nu există garanția reușitei, Palatu de Justiție are probleme cu tencuiala pe porțiuni mari deasupra soclului. Ce-i interesant că problemele astea nu ne sânt prezentate cu fast precum realizările.
Postat 02 Februarie 2020, 10:28 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON