URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2012, 17:31

Ţîrle şi Ghilea, declaraţi incompatibili de comisia Monicăi Macovei. Dar PDL tot îi pune candidaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedinta comisiei de integritate a Alianţei România Dreaptă (ARD), Monica Macovei, a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că verificarea candidaţilor la alegerile parlamentare a fost finalizată, iar soarta celor cu aviz negativ este în mâna copreşedinţilor ARD.

"Comisia de etică a Alianţei România Dreaptă a finalizat verificarea celor 502 candidaturi transmise până pe 24 octombrie 2012, care aveau documentele complete. În urma evaluării, Comisia a decis prin vot să acorde aviz negativ pentru 36 de candidaturi, câteva dintre acestea fiind intre timp înlocuite", a anunţat Monica Macovei într-un comunicat.

Între PDL-iştii cu probleme de etică se numără şi doi bihoreni, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, şi preşedintele interimar al partidului, fostul prefect Gavrilă Ghilea, în cazul cărora însă, se pare, conducerea partidului a aprobat candidaturile.

Pe de altă parte, membrii comisiei de etică a ARD au decis să nu mai analizeze contestaţiile depuse de nemulţumiţi, remiţându-le spre soluţionare co-preşedinţilor Alianţei, adică liderilor PDL, PNŢCD-Pavelescu, Forţei Civice (MRU) şi Fundaţiei Creştin-Democrate (Adrian Papahagi şi Teodor Baconski). Membrii Comisiei Macovei sunt nemulţumiţi că unii lideri au comentat deciziile sale şi, în anumite cazuri, au trecut peste ele.

Comunicatul lui Macovei mai precizeză că "decizia finală privind candidatura celor care au primit aviz negativ din partea comisiei şi componenţa listei finale a candidaţilor este răspunderea partidelor din alianţă".

Conform aceleiaşi surse, evaluarea candidaturilor s-a făcut pe baza informaţiilor transmise de candidaţi şi prin verificări riguroase la Registrul Comerţului, pe site-urile oficiale de licitaţii şi ale instituţiilor publice care au contracte, pe baza comunicărilor oficiale şi documentelor aflate pe paginile de internet ale Agenţiei de Integritate, ale parchetelor şi în baza de date a Portalului instanţelor de judecată. "Am folosit şi informaţii din presă coroborate cu informaţii de la instituţiile publice", arată comunicatul lui Macovei.

Pe de altă parte, Gavrilă Ghilea, care va candida pentru un loc în Senat în colegiul 3 (Oradea sud-Salonta) a declarat pentru BIHOREANUL că în ceea ce priveşte candidaturile avansate de PDL Bihor nu au ridicat probleme, iar acestea "au rămas definitive aşa cum a decis conducerea organizaţiei judeţene".

La rândul său, fostul preşedinte al CJ Bihor, Radu Ţîrle, care va candida în colegiul 2 Senat (Aleşd-Beiuş-Ştei), a declarat că pe el nimeni nu l-a anunţat că e incompatibil. "Când am depus documentele, într-adevăr era o întrebare dacă am fost în ultimii 5 ani la un alt partid şi eu am spus că da, şi am explicat şi condiţiile, că am plecat din PNL pentru că n-am mai fost lăsat să candidez la Consiliul Judeţean, ca să continui cele 10 proiecte pe care le-am început ca preşedinte de CJ, dar mai multe nu ştiu", a spus Ţîrle.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Din Parti
Nici vorba sa fie atitea colegii cistigate cu peste 50 la suta, exclus, va fi un adevarat macel si se va cistiga la noroc .
Postat 27 Octombrie 2012, 23:46 de Unu
Trist, dar adevarat!
In conditiile in care Colegiul 1 Senat va fi castigat cu 50+1% de UDMR, Colegiul 2 Senat cu 50+1% de PNL, Colegiul 3 Senat de PNL cu 50+1% si Colegiul 4 Senat de PSD cu 50+1%, Ghilea va fi senator prin suplimentarea unui mandat. Place sau nu, actuala lege electorala il trimite pe Ghilea in Parlament in proportie de 90%, fara a face mari eforturi. Poate ne explica USL de ce nu a fost modificata legea si, mai mult de atat, de ce nu se actualizeaza listele electorale dupa esecul de la referendum?
Postat 27 Octombrie 2012, 11:39 de SAFE
Taranul pocait
Ce-l recomanda pe fanfaronul asta de Tirle in politica?Studii ioc,experienta manageriala ioc,comunicare in stil pocaiesc,capacitate de a relationa cu oameni diversi ioc,..Este oare suficient ca apartii unei comunitati religioase care voteaza disciplinat pt a face politica in Romania?Evident ca nu!Mai ales daca nu esti nici o personalitate prestigioasa, dpdv teologic si moral, cum este de pilda dl Paul Negrutiu, pt care, jos palaria, ar vota si multi ortodocsi.
Postat 26 Octombrie 2012, 21:18 de Andrei
nu se poate asa ceva!!
ce porcarie cum e posibil ca GHILEA care stim toata Oradea ce face sa nu fie la INCHSOARE pe viata ? unde trim, in jungla cu infractorii ?Stim cati banii publici a furat impreuna cu familia si PDL ul :)))) noi suntem ORBI si betivi precum BASESCU si Blaga :))))!
Postat 26 Octombrie 2012, 19:53 de cum e posibil?
HALAL
Doi poponauti in carne si oase !!! Mi-e sila si greata!!!
Postat 26 Octombrie 2012, 10:56 de Moise
La STRUNG cu tine GHILEA !!
La STRUNG cu tine GHILEA ! La MUNCA ! nu la jordeala de bani publici ! La penal cu tine .
Postat 26 Octombrie 2012, 09:10 de diplomat
Doi loseri
Nulitatea de ghilea care desi filmat si aratat intregii tari,cum copia la ,,concursul,, pentru functia de prefect, are tupeul si nesimtirea sa candideze pentru Parlament, in loc sa fie verificat cum a ajuns la averea pe care o detine. Se stie f bine cum, prin castigarea cu aranjamente a majoritatii licitatiilor din administratia publica locala..ghilea dute in Salajul tau si candideaza acolo , nu spurca judetul Bihor. Sa nu- ti ajute Dumnezeu , pentru cate furtisaguri si escrocherii ai facut .
Postat 26 Octombrie 2012, 08:40 de cristi
jos pedistii! niste imputiti si niste hoti!
si o sa si fie votati hotii astia infecti. halal popor!
Postat 26 Octombrie 2012, 08:40 de mind
De ,,aia" nu are ursul coada !
De ,,aia" nu are ursul coada !. Si astfel se indreapta PDL spre o cifra in alegeri cei drept inca intreaga . Adica sub 10 % dar inca peste 1 % . PAI CUM VINE ASTA !? Comisia de ,, ETICA (HETAT) te face ditamai INCOMPATIBILUL (a nu se citi INCORUPTIBILUL ) si tu un FOST partid il speli ca pe o carpa . In PDL ,CORUPTIA ,ABUZUL,TRAFICUL DE INFLUENTA au ajuns PRINCIPII !?
Postat 26 Octombrie 2012, 06:36 de politicos
Piei Tarle!
Tara Beiusului si zona Alesdului sunt ceea ce are mai neaos si mai autentic neamul romanesc din Bihor.Aici sunt muntii cei mai falnici, aici sunt oamenii cei mai aprigi, aici sunt cantecele si jocurile cele mai curate.Ar fi culmea nesimtirii ca aceasta zona sa fie reprezentata in senatul Romaniei de un ins total strain de cultura, traditia si psihologia ei colectiva.Beiusul si Alesdul inseamna romanime,ortodoxie,hore si jocuri vechi,iubire de glia strabuna si religia strabuna.Fereste-ne Doamne de erezii si eretici!
Postat 25 Octombrie 2012, 20:52 de Beiusan
Râde ciob de oală spartă !?!
Cei 300.000 de euro ai lui Ghilea şi cei 20.000 de penticostali votanţi ai lui Ţîrle fac mai mult decât toată etica procurorirlor comunişti lăsaţi să vorbească în numele capitalismului. În acest caz sunt de partea incompatibililor.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:59 de Carp III
penticostalul
,,,,,heeee frateee Tirle tot nu te lasi tu ... lup inbracat in piele de miel sau blana de miel ,,,,, (aviz !!!! nu este editat pentru corectura de orce natura )
Postat 25 Octombrie 2012, 17:52 de unu cica-se
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON