URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2013, 12:55

Statul român, obligat să-i plătească despăgubiri de 150.000 euro controversatului ex-procuror Alexandru Lele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După 4 luni de amânări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în procesul deschis de controversatul ex-procuror Alexandru Lele împotriva Statului Român, în care solicita daune morale pentru perioada de 6 ani în care a fost suspendat şi purtat inutil prin tribunale pentru un dosar în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

De la 2 milioane la 150.000 euro 

Astfel, magistraţii Înaltei Curţi au decis să menţină decizia dată pe 28 martie anul trecut de Curtea de Apel Braşov în acest caz, respingând totodată recursurile declarate de fostul procuror, nemulţumit de cuantumul despăgubirilor, cât şi pe acelea declarate de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, care cereau respingerea pretenţiilor.

Ca urmare, fostul procuror orădean, acum avocat, urmează să primească din partea Statului despăgubiri morale de 150.000 euro, despăgubiri materiale de 70.000 lei, plus cheltuielile de judecată. Chiar şi aşa, cuantumul despăgubirilor a fost redus faţă de cel acordat în noiembrie 2011, de Tribunalul Braşov care a obligat Statul român să-i plătească lui Lele echivalentul în lei la data plăţii a 500.000 euro, reprezentând daune morale, despăgubiri materiale de 70.000 lei şi cheltuieli de judecată în sumă de 7.858,71 lei.

"Raportat la cât am avut de suferit, este puţin. Dar asta a fost decizia Înaltei Curţi", a declarat, miercuri, contactat de BIHOREANUL, fostul procuror Alexandru Lele, care a solicitat iniţial 2 milioane de euro despăgubiri pentru hărţuirea sa în proces.

Premieră

Potrivit lui Lele, cazul său reprezintă o premieră, întrucât despăgubirile au fost solicitate şi acordate în baza normelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi nu în baza unor reglementări interne, cum se proceda până acum.

"La solicitarea mea, instanţa a reţinut faptul că au fost încălcate mai multe norme ale Convenţiei, care au contribuit la producerea unei erori şi au dat dreptul la emiterea de pretenţii", a explicat avocatul.

Până acum, în astfel de cauze, persoanele vătămate cereau instanţelor româneşti îndreptarea unor erori judiciare în baza Codului Civil, pentru răspundere civilă delictuală, ori în baza Codului de Procedură Penală, care permite repararea pagubei materiale sau a daunei morale în cazul condamnării pe nedrept sau în cazul privării ori restrângerii de libertate în mod nelegal. 

"Codul de Procedură Penală limitează, însă, acordarea despăgubirilor la cazurile explicite, de condamnări ori măsuri preventive. În caz contrar, vin şi spun: asta a fost, s-a greşit, te-au plimbat atâta în proces, dar pentru că n-ai fost nici condamnat, nici arestat, nu poţi emite pretenţii faţă de statul român", a mai spus fostul procuror.

Dosar celebru

Procurorul orădean Alexandru Lele a fost suspendat din funcţie prin ordin al ministrului Justiţiei în anul 2002. El a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea infractorului, fals intelectual şi reţinere sau distrugere de înscrisuri, fiind denunţat de mai mulţi oameni de afaceri că ar fi pretins şpăgi pentru muşamalizarea unor dosare.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1999-2001, Lele ar fi contribuit la favorizarea unor infractori pe care, în calitate de procuror, îi cerceta în dosare penale. În unele dintre cazuri, acţiunile sale ar fi fost determinate de pretinderea şi primirea unor sume de bani. Rechizitoriul susţinea că Alexandru Lele ar fi păstrat timp de peste cinci ani, fără să-l fi luat în lucru, un dosar în care două persoane erau cercetate pentru fals şi uz de fals, infracţiuni săvârşite cu ocazia înmatriculării nelegale a unor autoturisme.

Din anul 2002 până în 2005, procesul procurorului orădean a fost mutat de la Oradea la Suceava, apoi la Alba Iulia, iar un an mai târziu, printr-o decizie penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cazul a fost restituit la Parchetul Înaltei Curţi pentru neregularitatea actului de sesizare, rechizitoriul întocmit pe numele magistratului fiind confirmat de către procurorul general adjunct al României şi nu de către procurorul general.

Instanţa a aplicat în cazul procurorului Alexandru Lele aceeaşi dispoziţie dată de judecătorii instanţei supreme în dosarul Flota, care au constatat că lipseşte semnătura procurorului-şef al DNA de pe rechizitoriul prin care au fost deferiţi Justiţiei Traian Băsescu şi alţii.

Ulterior, Lele a primit soluţii de scoatere de sub urmărire penală atât de la DNA, cât şi de la Parchetul Înaltei Curţi, iar pe 28 ianuarie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii a decis repunerea lui în funcţie. Doi ani mai târziu, pe 28 decembrie 2010, Alexandru Lele s-a pensionat, iar în prezent activează ca avocat în cadrul Baroului Mehedinţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Habar nu ai pe cate i-as scos...
Habar nu ai pe cati i-a scos acest Lele.. chiar ca si avocat...
Postat 17 Mai 2013, 22:25 de @lele
Lele Alexandru
Lele Alexandru - un gunoi ordinar.Avocat ! Un ratat !
Postat 16 Mai 2013, 12:46 de lele
o sarmanu
Si totusi cum din acuzat a devenit acuzator si s-a ales cu bani ? Reveniti va rog cu detalii . Chiar suntem unii curiosi sa stim cum de a fost trimis in judecata , de la cine a pretins spaga ? si cum pana la urma tot statul roman are sa-i dea bani ? Si-au retras plangerle unii ?
Postat 16 Mai 2013, 11:47 de fane
fara urme
Domnu Lele , felicitari !! Pacat ca nu ati luat toata suma de bani . iar pentru restu de bovine care stie sa scrie comentarii , vad ca toti sunteti avocati toti stiti dreptul toti stiti sa judecati da duci nu veniti voi ca si avocat la un proces de al meu sa vedeti cat este de usor , pidarasilor . Mie domnu Lele mi a fost avocat si cuvantul a fost cuvant cum a spus asa sa intamplat in proces. asa ca fiti baieti buni si nu lasati limba sa mearga inainte pana ce creierul nu gandeste . Ne budite ovtami, i volki vas ne tronut......
Postat 16 Mai 2013, 10:56 de un client
legea nu se aplica retroactiv
chiar daca legile in timp s au schimbat nu se aplica retroactiv, care e problema oricine poate pe civil sa cera dune nu doar el !! oricine face ce afacut el, dar nu stiu cetateani ca nu are Oradea avocati buni !! oricine poate face ce face el, oricine , inclusiv cel care matura STRADA , cel care manaca din GUNOAIE :))), poate cere daune STATU:UI ROMAN, unde e nivelul de trai asigurat, la POLITICIENI , VARFUL CRIMINAL ORGANIZAT ?!!
Postat 16 Mai 2013, 10:25 de barvooooo lui
life it's life
pai parca voi astia "jurnalistii" incoruptibili de la bihoreanu' erati aia care-l porcaiati saptamanal pe Lele prin fituica voastra imunda, si incasati cu cealalta mana banu' gros de la tarau. Acuma brusc nu-l mai porcaiti ? Pai cum ? Aaaa, e un adevarat luptator care-a castigat un purcoi de bani de la statul roman si vi s-a facut frica sa nu castige si de la voi pentru marlaniile scrise despre el ? :D ce cuminte-ai devenit dintr-o data, Laura :))))))))))))))
Postat 15 Mai 2013, 19:55 de Lica Samadau
Intrebare fara raspuns
Cazul de "sinucidere" al procurorului Cristian Panait cine il va lamuri?
Postat 15 Mai 2013, 18:33 de Pensionara
mare porcarie
Mi se pare o porcarie fara margini. Ani de zile "dl" Lele, din postura de procuror suspendat, i-a improscat cu noroi pe toti cei care au avut legatura cu dosarul lui, activitate pentru care a fost platit de fituica la care a scris. Apoi, dupa o solutie dubioasa de scoatere de sub urmarire pentru luare de mita, statul i-a platit miliarde de lei, inclusiv sporul de combatere a coruptiei. Nu pot sa inteleg care este prejudiciul suferit pentru care acum statul trebuie sa-i mai plateasca inca 150.000 Euro.
Postat 15 Mai 2013, 16:34 de alex
Sa dea banii nascase puscariasu' impreuna cu ilie botos !
Lele a fost procurorul care l-a arestat pe beizadeaua tarau, petrolistul. Imediat a intervenit premierul nascase puscariasu' cu celebra ,,nu am incredere in arestari de vineri seara". Botos, care era ,,presul" lui nascase, a priceput comanda si s-a tinut de capul lui Lele ani la rand.
Postat 15 Mai 2013, 16:34 de pinonel
LELE
ăsta, de fapt, cu cine ţinea şi ce făcea, şi mai ales unde considera el că e dreptatea?! Probabil că zice BOGDAPROSTE !!! nici călare, nici pe jos :):)
Postat 15 Mai 2013, 15:57 de ADINA
Pacat...
Pacat ca atunci cand e vorba de unul de-al lor magistratii sunt f. darnici. Mai este un exemplu cu un procuror jignit in sala de judecata, care a primit 50 000 euro daune morale de la o p. vatamata care l-a facut corupt. Pacat ca pentru cei care sunt purtati ani la randul aiurea prin instante, sau chiar stau dupa gratii primesc sume de 10 ori mai mici decat a primit domnu Lele. Pacat...
Postat 15 Mai 2013, 13:36 de B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON