URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2011, 11:11

Verde la împărţeală. Din 2011, de spaţiile verzi din Oradea se vor îngriji mai multe firme

Verde la împărţeală. Din 2011, de spaţiile verzi din Oradea se vor îngriji mai multe firme BĂTĂLIA PE PARCURI. Singura licitaţie încă neadjudecată este cea pentru întreţinerea parcurilor mari ale oraşului, unde municipalitatea urmează să stabilească firmele câştigătoare în următoarele săptămâni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul anului trecut, Primăria a atribuit, prin licitaţie, nouă parcuri ale oraşului în îngrijire unor privaţi, pe timp de un an. "Externalizarea" activităţii, care până acum era făcută de operatorul licenţiat, era o iniţiativă nouă a municipalităţii, fiind un test pentru ceea ce avea să urmeze.

Iar asta pentru că, din acest an, Primăria va da din nou parcurile în întreţinere, pe trei ani, iniţiind totodată şi alte licitaţii pentru servicii ce ţin de spaţiile verzi. Oradea a fost împărţită în patru sectoare, iar de acum până în 2013 de verdele oraşului se vor îngriji mai multe firme...

Pe zone

Cele trei licitaţii organizate de Primărie sunt intitulate "Lucrări de întreţinere, reparaţii şi execuţie de lucrări noi pentru mobilierul urban", "Amenajarea, întreţinerea, modernizarea, extinderea şi execuţia lucrărilor specifice zonelor verzi" şi "Întreţinerea parcurilor şi scuarurilor din municipiul Oradea".

Pentru primele două, oraşul a fost împărţit în patru sectoare, o firmă neputând candida decât într-un singur sector. Primul e pe malul stâng al Crişului, în zona Ioşia Nord, sectorul doi cuprinde Nufărul, Dragoş Vodă şi Velenţa, al treilea e paralel cu lotul 2, iar sectorul patru cu lotul 1.

La licitaţia pentru mobilierul urban, câştigătoare au fost în lotul 1 firma Siles Exim, în lotul 2 Vitan Exim, în lotul 3 Drumuri Bihor, iar în lotul 4 Paniman. Ele vor face de la reparaţii şi înlocuiri de bănci şi coşuri de gunoi, până la împrejmuiri de zone verzi sau platforme din beton.

La licitaţia de amenajare a spaţiilor verzi, s-au adjudecat numai trei sectoare. Motivul? Pe fiecare sector s-a înscris câte o singură firmă, ceea ce a transformat licitaţia într-un soi de atribuire, deoarece municipalitatea - în condiţiile în care exista un singur ofertant - n-a mai avut de unde alege preţul cel mai mic. Iar cum una din cele patru firme înscrise a fost descalificată din lipsă de acte şi nicio altă firmă n-a licitat pe sectorul 4, acesta a rămas deocamdată descoperit.

Sectorul 1 a fost câştigat de Adenandra, al doilea de RER Ecologic Service, al treilea de Paniman în asociere cu Gardener Center Group, iar cel de-al patrulea va fi scos din nou la licitaţie.

În suspans

Cea de-a treia licitaţie a fost făcută pentru parcurile mari: 1 Decembrie, Libertăţii, Sala Sporturilor, Brătianu, Onisifor Ghibu, Traian, Devei, Ghioceilor şi Petofi. "Licitaţia este în evaluare. Au participat patru firme: Adenandra, Kaluna, RER Ecologic Service şi Total Prest", a declarat Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie.

Firmele au putut licita câte parcuri au dorit, urmând să fie alese ofertele cele mai mici. Spre deosebire de anul trecut, firmele vor primi, odată cu parcurile, şi îngrijirea scuarurilor din apropierea lor, dar şi a toaletelor publice din parcuri.

La toate cele trei licitaţii, contractele sunt valabile pe trei ani. Iar cum spaţiile verzi din jurul blocurilor au fost predate deja asociaţiilor de proprietari, se poate spune că în următoarele 36 de luni fiecare metru pătrat de zonă verde din Oradea va avea, cel puţin teoretic, un responsabil. Care, în mod cert, va fi tras la răspundere dacă nu-şi va duce la capăt misiunea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON