URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2018, 13:35

”Redăm Palatul orădenilor”: Bolojan anunţă că Primăria Oradea preia în administrare Palatul Episcopiei Greco Catolice, mistuit de incendiu (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, marţi, că Primăria Oradea va prelua în administrare, pentru o perioadă de 20 de ani, Palatul Episcopiei Greco Catolice, mistuit de flăcări în incendiul de sâmbătă seară. Clădirea va fi reabilitată şi tranformată în centru cultural.

Declaraţia a fost făcută într-o scurtă conferinţă de presă susţinută de edil alături de episcopul Virgil Bercea, în curtea palatului.

"Având în vedere distrugerile masive pe care incendiul de sâmbătă le-a provocat clădirii monumentale, am căutat împreună cu Episcopia soluţii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice, pe de o parte, şi pe de altă parte pentru redarea ei orădenilor, aşa cum a fost şi proiectul iniţial al Episcopiei, de a o transforma într-un centru cultural. Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire, într-un termen cât mai scurt posibil, să fie pe de o parte reabilitată şi pe de altă parte să aibă o funcţiune publică, un centru cultural pentru orădeni. În acest sens, Primăria Oradea ar urma să preia în administrare această clădire şi să parcurgem etapele necesare în perioada următoare", a declarat Bolojan.

Edilul a adăugat că s-a convenit "de principiu" ca "această preluare în administrare să se facă pe o perioadă de 20 de ani" şi "să realizăm împreună etapa de colectare de fonduri".

De asemenea, Bolojan a făcut un apel către toţi orădenii şi toţi cei care doresc să doneze pentru această cauză, "să o facă prin conturile deja anunţate de către Episcopie" şi s-a angajat ca sprijinul consistent de care va fi nevoie, date fiind distrugerile de amploare, să fie făcut de către Consiliul Local Oradea.

Bolojan a mai spus că, după ce Poliţia şi Parchetul vor finaliza cercetările privind cauza incendiului, într-o primă etapă clădirea va fi curăţată de moloz şi se va realiza o expertiză de rezistenţă, care să "ne spună ce se poate folosi, ce prezintă siguranţă şi ce trebuie demolat". "La finalizare vom avea estimarea a ceea ce trebuie făcut".

Cea de-a doua etapă va fi realizată în toamnă și va presupune lucrări "de urgenţă" pentru punerea în siguranţă a clădirii, inclusiv zona de acoperiş, iar cea de-a treia etapă va presupune efectiv reabilitarea clădirii, inclusiv partea interioară.

"Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au telefonat. Mulţumesc domnului ministru al Culturii, domnul George Ivaşcu, pentru că a sunat duminică şi ne-a asigurat de sprijinul Ministerului Culturii, şi tuturor celor care ne sprijină, inclusiv firmelor private", a mai spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
Re: tepes
Mai bine bou decât porc ... în perioada asta, a voastră !?! În ceea ce-l privește pe idolul tău, Ilie "Nero" Bolojan, trebuie să înțelegi că a vândut niște mii de metri pătrați de teren intravilan, cu 8 Euro/mp, lui Paszurik de la Nutripork, care știa deja de anul trecut că porcul va avea zile negre în țara asta și vine la putere ... boul, în contextul în care nici capra ori oaia nu stau prea bine, agramatule !?! Așa că, ai grijă cum te exprimi, pentru că nu știi niciodată cine o să te calce pe coadă, în clipa următoare !?! Întretimp îți recomand să iei niște calmante, că poate așa o să pricepi că nu ai nicio șansă cu "un bou" ... chiar tu, care nici la nivelul "porcului" nu te ridici !?!
Postat 30 August 2018, 20:29 de CrisDumi
!!!!
Acum că am stat cât de cât mai deoparte v-ați găsit să-l luați în tărbacă pe altul ! Ținta e CrisDumi chit că spune lucruri adevărate. Apărătorii Primarului nepereche, cel care la fiecare expirație mai scoate o minciună, cel care NU ESTE CAPABIL SĂ ȚINĂ O AUDIENȚĂ! El deleagă! A cam delegat cam totul! Deh, funcția de la PNL papă timp!
Postat 30 August 2018, 10:48 de soricel
Re: CrisDumi
Neica-nimeni esti tu, ma boule. Nu vezi ca numai tu ai o gramada de postari, de parca tu le stii pe toate. Chiar daca ai ce ai cu primarul, dar incearca macar sa fii cat de cat obiectiv.
Postat 30 August 2018, 10:00 de User anonimizat
Branșări directe la instalația de iluminat a orașului, fără contor, fără siguranțe automate de protecție?
Oare cate din clădirile din oraș,a căror fațade sunt iluminate ornamental pe timpul nopții,sunt branșate direct de la rețeaua electrică de iluminat stradal, fără a trece printr-un tablou de siguranțe, fără a li se înregistra consumul printr-un contor...? Pai asta înseamnă furt pe față, sub oblăduirea "autoritară"a administrației Bolojan. Dna-ul se lasă învitat sau se va autosesiza?
Postat 30 August 2018, 01:06 de platona
Mă chinuie o întrebare......
Dacă s-a produs un scurt circuit,la o instalație electrică , improvizată de nu știm cine, branșată direct de la rețeaua de iluminat a orașului,iar de nu știm cine,de ce nu sărit/ars siguranța automată/fuzibilă de la tabloul de siguranțe al Palatului episcopal? Branșamentul la rețeaua electrică a orașului nu se poate efectua numai cu știrea și aprobarea celor de la Electrica,cu specialiștii lor sau cu una din firmele agreate/autorizate de ei. Și atunci de ce se invocă cu atata insistență și râvnă "improvizația"...nu știu a ce anume:a lucrării, a instalației....? Păi cum să fie vorba de improvizație,cu atâția specialiști și atâția factori de decizie implicați (Electrica, specialisti electricieni,, administrația Bolojan..)Deci,de ce nu a sărit siguranta, dacă a fost un scurtcircuit...domnule primar Bolojan,domnule director de la Electrica,Prea Sfinția Sa Bercea...?
Postat 29 August 2018, 21:34 de platona
?
@tepes: Ce înseamnă "sant"?
Postat 29 August 2018, 20:53 de soricel
crisdumi si soricel
eu sant bine,multumesc si fizic si mintal dar citeodata am impresia ca faci spume la gura nu sant fan videanu dar nici basescu,si in rest stii u f bine la cine m-am referit inca ceva,eu nu sant devanzare si mai am o coloana vertebrala
Postat 29 August 2018, 20:17 de tepes
Re: tepes
... "ar trebuii sa urmez un tratament f. sever" !?! Am citat din textul tau !?! Si cine te opreste?
Postat 29 August 2018, 18:50 de CrisDumi
Varza
@tepes: Nu sunt avocatul nimănui! Probabil fiecare vede/simte câte un Diavol! Al meu cică prestează ( nici audiențe nu tine! ) în Oradea, Piața Unirii, nr. 1.Al tău o fi din Teleorman?! Poate Adriean Videanu?
Postat 29 August 2018, 17:43 de soricel
soricel
N-am stiut ca esti avocatul lui crisdumi,dar ma rog. La varsta pe care o ai ,ar trebuii sa fii mai intelept. Ca cine e Diavolul ...hmm.Cred ca sta in teleorman.
Postat 29 August 2018, 15:24 de tepes
Corecție
...Sfintia Sa...ce țanțoș mergea acum câțiva ani Prea Sfintia Sa , în cap cu o cusma a la ..., prin Parcul Libertății....înspre seminar! Doar că zona....doar că zona!
Postat 29 August 2018, 13:46 de soricel
?
@tepes: CrisDumi nu are nici o problemă! Spune adevărul! Eu unul remarc și că incendiul a avut loc sâmbătă seara iar Prea Sfințită Să Bercea marți deja pune pe tavă Palatul....Diavolului! Ce era atata grabă, Sfinte Părinte?
Postat 29 August 2018, 13:38 de soricel
crisdumi
Am impresia ca tu ai probleme grave la inaltime,ar trebuii sa urmez un tratament f.sever
Postat 29 August 2018, 13:00 de tepes
Re: neica
Incendiul se datoreaza in principal lui Ilie "Nero" Bolojan, care a insistat sa fie iluminata fatada palatului episcopal, girand astfel o improvizatie de instalatie electrica cu caracter provizoriu !?! Nu trebuie laudat ci "impuscat" politic, trimis in judecata si condamnat !?! Acum incearca sa scape de raspundere ... dar fiecaruia ii vine vremea, urmand ca Nero de Oradea sa fie evaluat de cine stie ce inseamna asta, nu de neica-nimeni !?!
Postat 29 August 2018, 12:43 de CrisDumi
Re: Shogun
Ignifugarea se face cu soluții cum ar fi ... Diasil A și Diasil B !?! Nicăieri în lume, orice fel de lemn ar fi ... ignifugarea nu rezolvă arderea, ci doar întârzierea propagării focului de la o anumită categorie de materiale constructive la alta !?! Odată ce un acoperiș se aprinde, ca urmare a propagării agresive a unei mari temperaturi, de la un cablu electric, nicio ignifugare nu "închide" focul !?! În al doilea rând, acoperișul Palatului Episcopal a fost ignifugat în totalitate, inclusiv la elementele de susținere a tavanelor, în urmă cu ... fix 19 ani, fiind astfel în perioada de garanție a efectelor produselor "igni" utilizate !?! S-a repetat operațiunea, la căpriori, când s-a refăcut învelitoarea ... adică în urmă cu nici un deceniu !?!
Postat 29 August 2018, 12:35 de CrisDumi
Nero de la primărie ... e o prezență vie !?!
Ce s-a gandit Nero de Oradea, cand episcopul Bercea i-a spus ca nu mai are ce face cu cladirea, distrugerea fiind practic de aproape 80% ?!? Sa wcape de acuzatia si raspunderea legata de "improvizatia iluminatului fatadei" palatului episcopal, sa-l peticeasca in stilul lui caracteristic si sa-i dea o destinatie publica !?! Mai bine ar imbraca ruina intr-un cub de sticla, punand o taxa de intrare pentru vizitatori ... ca ar face bani de la turisti ce ar v3ni din toata lumea, ca sa vada "Oradea Lucrului Bine Făcut" !?! Cu toate ca cel mai normal ar fi ca Nero sa-si dea foc la valiza ... pe drumul catre uitare !?!
Postat 29 August 2018, 12:24 de CrisDumi
Noa...
Nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă, după ce a investit sute de mii de euro în reabilitarea părții exterioare a Palatului Episcopal acum zece ani, conducerea episcopiei ar fi alocat niște sume pentru niște reparații minime la interior (cum ar fi izolația ignifugă). Putea să ceară sprijin de la Primărie, deși în 2007, nu știu dacă Filip ar fi dat vreun ban. Oricum, Palatul ăla trebuie reabilitat iar vinovații pentru dezastrul de acum trebuie identificați. Nu de alta, dar la cum a arătat incediul de sâmbătă, acolo puteau muri oameni.
Postat 29 August 2018, 08:12 de Shogun
de ce?
@neica, esti om bun, dar mai ai multe de invatat despre politica si biserici. pe intelesul tuturor: e ca situatia dramatica in care tu stai cu tigara uitata pe noptiera, iti ia foc apartamentul care nu era asigurat, iar apoi astepti mila vecinilor ca sa iti refaci apartamentul. pentru ca tie nu iti place sa te simti vinovat ca ai fost sau esti prost. in timp ce vecinii milosi vin si strang bani pt tine, tu mai ai in seif la banca 10 titluri de proprietate pe 50 hectare de paduri, 200 hectare teren agricol, 5 apartamente in 5 judete, etc. oare acum intelegi ce se intampla sau ce s-a intamplat? castiga doar cei 2 protagonisti: bolojan capital de imagine, episcopul devine erou pe manipulare emotionala a maselor de crestini. de ce a ars apartamentul?
Postat 28 August 2018, 21:43 de roger
!
Prea Sfinția Voastră! V-ați vândut sufletul! Simpla prezență a Prea Sfinției Voastre lângă un individ fără NICI UN DUMNEZEU ESTE BLASFEMIE! Ați trădat BISERICA MARTIRA! DUMNEZEU SA NU VĂ IERTE ÎN VECI!
Postat 28 August 2018, 19:11 de soricel
Felicitari domnului primar !
Sa recunoastem ca toti, dar absolut toti, am fost luati prin surprindere de pozitia - demna de toata stima si de toata lauda - adoptata de Primaria Oradea, prin persoana domnului primar BOLOJAN, al carui nume merita scris cu majuscule. Ca sa faci asa ceva, inafara de multa omenie si spirit gospodaresc, iti mai trebuie si foarte mult curaj. Felicitari, domnule primar BOLOJAn, si Dumnezeu sa va ajute.
Postat 28 August 2018, 18:52 de User anonimizat
Orice
Orice vom face pentru acest palat v-a fi doar o palida amintire a ceea ce a fost, doar fatada a mai ramas cea originala, in rest praf si pulbere!
Postat 28 August 2018, 16:29 de scortosul
Cei ce au,sa fie primii!
"Roger",sunt de acord cu cele scrise.Mai adaug si eu ca,TOTI PREOTII,indiferent de confesiune,ar trebui sa fie primii care dau dovada de generozitate financiara si nu simple cuvinte(aratati-mi macar un preot ce traieste cu salariul minim pe economie,cum suntem,aproape trei sferturi de oradeni!); apoi,cei vinovati,caci se stiu!!! Caci nu vorbim de catastrofe naturale(inundatii,cutremur,furtuni violente),ci despre o iresponsabilitate crasa,ce putea curma vieti.Dupa cei de care am amintit,vom dona si noi,caci empatia si generozitatea sunt calitati deosebite,ce ne caracterizeaza. (In continuarea celor scrise,probabil,unii, veti da "cu pietre".Sau cu "paine".Da fiecare din ceea ce este...)
Postat 28 August 2018, 16:27 de Nofan
cine doreste si poate, sa dea bani! dar ganditi-va mai bine cate mai sunt de reparat in oras!
bolojan a procedat foarte bine. sunt de acord ca trebuie reconstruit acest simbol al orasului, dar mai ales ca trebuie REDAT comunitatii noastre. Nu sunt de acord sa dau bani, cata vreme bisericile isi pastreaza nestingherite avutiile (domenii, paduri, opere de arta, bijuterii, etc) si profita de naivitatea sau unii or sa zica sensibilitatea noastra. pentru mine este foarte trist ca fostul cinema libertatea zace intr-o stare de degradare de multi ani, loc care reprezinta de asemenea o bijuterie urbana; fostul cinema transilvania si patria, cladirea dinspre gara unde a fost rest. roma, vizavi de liceul cfr idem... trebuie sa asteptam alte incendii ca proprietarii si cei responsabili sa raspunda pt ele? sau o sa ne apucam noi toti sa donam bani ca sa se refaca?!
Postat 28 August 2018, 15:19 de roger
JALE
@decalog:De la Ministerul Culturii, din donații și sigur cu sprijinul Vatican-ului problema se rezolva! Prea Sfinția Sa nu trebuia să bată palma cu Diavolul! Nu trebuia să se vândă!Există două firme care prestează în Oradea al căror nume începe cu litera S. Praf vor face clădirea!
Postat 28 August 2018, 15:16 de soricel
nu se vede padurea de copaci
Problema Salvarii Palatului Episcopal depaseste cu mult teme de genul: cine-i primar, cine-i Episcop, s.a.m.d. Pentru cei de maine va conta un singur licru: sa aiba parte de acest Monument Unic, sa poata sa se bucure asa cum ne-am bucurat si noi si parintii nostri de el. Daca Monumentul se pierde vom ajunge si mai nedemni de stramosii nostri: ei au construit Palatele in 1-2 ani, iar noi pe langa ca nu le putem renova in 10 ani, dar le mai si lasam sa se prapadeasca si purtam discutii sterile!
Postat 28 August 2018, 15:11 de decalog
@decalog
Nu stiu ce varsta ai dar as vrea sa spun ca ai imbatranit degeaba! Nu inelegi sau nu vrei sa intelegi(ceea ce e mai grav) rostul celor spuse! Sau esti si tu din gasca celor care sunt cu musca pe caciula!? "antecesorii" nostrii au construit ceva asti da foc! La final bati campii cu ura, rautate, iunvidie, nimicnicie..... omule ai tras ceva gaze bune?
Postat 28 August 2018, 15:05 de scortosul
precizare
Unchiul fiind Cardinalul Alexandru Todea! ( ma rog, fratele bunicii ).
Postat 28 August 2018, 15:02 de soricel
Dezamagire crunta
@decalog: Nu știu dacă ai făcut vreo aluzie la mine dar dacă da, îmi permit să-ți spun de ce îmi ridic poalele. Pentru că aparțin confesiunii. Unchiul Prea Sfinției sale cred că se răsucește în mormânt! La fel și, vorba ta, antecesorii!
Postat 28 August 2018, 14:55 de soricel
iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac...
Unii empatizam cu necazul Simbolului Orasului, altii isi ridica poalele-cap... Traim intr-un loc civilizat deoarece antecesorii nostri au fost majoritar empatici, solidari si civilizati, asa ca avem datoria sa fim buni. Pe de alta parte uscaturile au fost mereu o prezenta in orice societate, iar societatea a avut intotdeauna grija si de acestia, exceptand Sparta, unde-i arunca de pe faleza... Haideti sa ajutam la Salvarea Palatului si haideti sa ne ajutam si acei semeni orbiti de ura, de rautate, de invidie, de nimicnicie pentru ca acestia nu pot trai sentimente umane...
Postat 28 August 2018, 14:46 de decalog
!!!!
Pentru 30 de arginți, Prea Sfinția sa dă Palatul pe mâna Diavolului! Acum văd de unde prietenia asta cu finanțarea restaurării casei din Bădăcin, cu terasa alăturată băgată sub geamurile Palatului....
Postat 28 August 2018, 14:24 de soricel
Un chior
Un choir, un leu nu dau pana nu se stabileste vinovatul. Asa se face si cu padurile, unii taie fura si noi reimpadurim! Nu e asta o miselie?
Postat 28 August 2018, 14:22 de scortosul
"prietenul la nevoie se cunoaste"
Sa ajuti atunci cand celalalt e slabit, sa dai cand celalal nu are, sa fii solidar in fatza nenorocirii, sa sprijini cand celalalt da sa cada, sa dai dovada de empatie, asta inseamna sa fii Om! Masura luata de Primar intruneste macar aceste conditii si sta la baza salvarii acestui Simbol al Oradiei! Avem de ales sa sprijinim demersul constructiv sau sa stam si sa ne uitam sau sa incercam sa incurcam efortul de Salvare, fiecare dupa calitatea Umana pe care o are!
Postat 28 August 2018, 14:07 de decalog
Eu i-am dat foc, voi...
Eu I-am dat foc voi il reparati! Cam asa suna hotararea.
Postat 28 August 2018, 13:52 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON