URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2019, 15:13

„Raliu fără frontiere”: 25 de automobile de epocă vor străbate Bihorul, ajungând până în Ungaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul va fi gazda primei ediții a competiției „Raliu fără frontiere” în cadrul căreia pasionați din toată țara vor veni, în 21 și 22 iunie, cu 25 de autovehicule istorice, printre care și un Topolino din anul 1938, și se vor întrece prin mai multe localităţi din Bihor, Sălaj și Ungaria. Startul se va da, vineri, la Cetatea din Oradea, iar câștigătorii vor fi premiați în ultima etapă a concursului, programată în Ungaria.

Competiția organizată de Retromobil Club România, cu sprijinul Consiliul Județean Bihor, a fost anunțată, vineri, la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat președintele filialei Oradea a Retromobil Club, Rencsik Ottó, vicepreședintele filialei, Ovidiu Gherman, președintele Asociației Ujfehértó din Ungaria, Szilágyi Péter, vicereședintele CJ Traian Bodea și Pető Dalma, director adjunct al fundației Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar.

Potrivit organizatorilor, din Bihor vor participa patru echipaje cu câte patru automobile.

Startul raliului se va da vineri, 21 iunie, la Cetatea din Oradea. "Din minut în minut câte o maşină va porni în raliu. Nu e o competiţie de viteză. Participanţii respectă regulile de circulaţie şi restricţiile privind viteza și vor trece prin 12 probe. Se notează şi se iau în calcul timpii obţinuţi în fiecare etapă", a precizat Ovidiu Gherman.

Traseul prin Bihor va trece, în prima etapă, prin Oșorhei, Urvind, Tileagd, Aleșd, Peștiș, Șinteu, Suplacu de Barcău, Pădurea Neagră, Vâlcele, Valea Cerului, Borumblaca și Galoșpetreu. Punctul de oprire va fi la Cămar, în județul Sălaj, și tot de acolo va începe și a doua etapă a raliului.

Etapa a treia este programată sâmbătă dimineața, cu punct de sosire în localitatea maghiară Ujfehértó. Acolo publicul va putea să voteze cea mai atrăgătoare mașină, iar câștigătoarul va primi trofeul „Mașina preferată a publicului”.

Spectatorii vor avea ce să vadă, fiindcă la raliu vor participa 25 de mașini vechi, dar arătoase, printre ele numărându-se un Topolino din anul 1938, bătrânele mașini Dacia, un ARO și un Fiat roșu. Cele din urmă au și fost aduse de membrii Retromobil Club Oradea, vineri, la Muzeul Țării Crișurilor.

Aceasta va fi prima competiție organizată de Retromobil Club România care va trece de granițele României. „În competiție vor particia automobile istorice, din toată țara, nu și din Ungaria. Premierea va avea loc în Ungaria tocmai pentru a stârni apetitul cetățenilor maghiari care au astfel de vehicule vechi și care ar dori pe viitor să participe la o altă ediție a raliului” a spus vicepreședintele Gherman.

Premiile vor consta în diplome, trofee și produse de întreținere și cosmetică auto.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON