URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2019, 15:13

„Raliu fără frontiere”: 25 de automobile de epocă vor străbate Bihorul, ajungând până în Ungaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul va fi gazda primei ediții a competiției „Raliu fără frontiere” în cadrul căreia pasionați din toată țara vor veni, în 21 și 22 iunie, cu 25 de autovehicule istorice, printre care și un Topolino din anul 1938, și se vor întrece prin mai multe localităţi din Bihor, Sălaj și Ungaria. Startul se va da, vineri, la Cetatea din Oradea, iar câștigătorii vor fi premiați în ultima etapă a concursului, programată în Ungaria.

Competiția organizată de Retromobil Club România, cu sprijinul Consiliul Județean Bihor, a fost anunțată, vineri, la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat președintele filialei Oradea a Retromobil Club, Rencsik Ottó, vicepreședintele filialei, Ovidiu Gherman, președintele Asociației Ujfehértó din Ungaria, Szilágyi Péter, vicereședintele CJ Traian Bodea și Pető Dalma, director adjunct al fundației Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar.

Potrivit organizatorilor, din Bihor vor participa patru echipaje cu câte patru automobile.

Startul raliului se va da vineri, 21 iunie, la Cetatea din Oradea. "Din minut în minut câte o maşină va porni în raliu. Nu e o competiţie de viteză. Participanţii respectă regulile de circulaţie şi restricţiile privind viteza și vor trece prin 12 probe. Se notează şi se iau în calcul timpii obţinuţi în fiecare etapă", a precizat Ovidiu Gherman.

Traseul prin Bihor va trece, în prima etapă, prin Oșorhei, Urvind, Tileagd, Aleșd, Peștiș, Șinteu, Suplacu de Barcău, Pădurea Neagră, Vâlcele, Valea Cerului, Borumblaca și Galoșpetreu. Punctul de oprire va fi la Cămar, în județul Sălaj, și tot de acolo va începe și a doua etapă a raliului.

Etapa a treia este programată sâmbătă dimineața, cu punct de sosire în localitatea maghiară Ujfehértó. Acolo publicul va putea să voteze cea mai atrăgătoare mașină, iar câștigătoarul va primi trofeul „Mașina preferată a publicului”.

Spectatorii vor avea ce să vadă, fiindcă la raliu vor participa 25 de mașini vechi, dar arătoase, printre ele numărându-se un Topolino din anul 1938, bătrânele mașini Dacia, un ARO și un Fiat roșu. Cele din urmă au și fost aduse de membrii Retromobil Club Oradea, vineri, la Muzeul Țării Crișurilor.

Aceasta va fi prima competiție organizată de Retromobil Club România care va trece de granițele României. „În competiție vor particia automobile istorice, din toată țara, nu și din Ungaria. Premierea va avea loc în Ungaria tocmai pentru a stârni apetitul cetățenilor maghiari care au astfel de vehicule vechi și care ar dori pe viitor să participe la o altă ediție a raliului” a spus vicepreședintele Gherman.

Premiile vor consta în diplome, trofee și produse de întreținere și cosmetică auto.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON