URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 24 OCTOMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum un deceniu, proaspătul primar Ilie Bolojan, care încă nu renunţase la pantalonii traşi până la subsuoară, stabilea un program drastic localurilor din oraş. Cu toate că îşi propunea de pe atunci să dezvolte latura turistică a municipiului, voia să închidă cârciumile la ora 22, de trebuia, ca să poţi bea alcool noaptea, să mergi la farmacii pentru o frecţie galenică. Nu-i mai puţin adevărat că era o nebunie totală atunci: reguli nu, zgomot cât cuprinde şi, mai ales, mizerie la greu! Florin Birta a scos, acum, în dezbatere noul regulament privind organizarea activităţilor în zonele publice...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Din 2018 încoace, BIHOREANUL a tot scris despre faptele de arme ale prim-gospodinei din Brusturi, Livia Bârlău, o fostă PD-istă trecută la PSD şi făcută întâi directoare a şcolii comunale, iar apoi primăriţă. Cum de îşi permite? Simplu! "Oamenii legii" n-au deranjat-o niciodată, până săptămâna trecută, când anchetatori trimişi din Oradea au ridicat acte privind lucrări de zeci de milioane de lei cu puternic damf de fraudă. În rest, însă, nici poliţiştii, nici procurorii din zonă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre felul în care funcționează școlile în contextul pandemiei de Covid-19?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Una dintre cele mai importante decizii CCR transpuse în proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost aceea prin care s-a stabilit că nu poate fi condiționată acordarea de despăgubiri pentru arestare sau condamnare nelegală de caracterul formal nelegal al actului de arestare sau condamnare, astfel cum decisese, în mod cu totul aberant, înalta Curte de Casație și Justiție prin una dintre cele mai rușinoase decizii din istoria Instanței Supreme.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Nu se cunoaşte unde şi cum se cantonează virusul în perioada dintre epidemii, dar se crede că virusul gripal A este prezent la populaţia umană de pe tot globul şi că cea mai mare parte a acesteia este capabilă să susţină un nivel scăzut al răspândirii interepidemice; pe de altă parte, anumite tipuri umane de virus ar putea fi cantonate în lumea animală, dar nu există încă dovezi concludente. În epoca modernă, mijloacele rapide de transport contribuie la răspândirea globală a virusului.
23 Noiembrie 2009, 18:03

Trichineloza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).

Omul este o "gazdă" accidentală pentru parazit, trichineloza netransmiţându-se de la om la om.

Incubaţia bolii este variabilă, între 2 şi 28 de zile, iar evoluţia se face în 2 etape: perioada intestinală, care durează de obicei o săptămână şi care se caracterizează prin manifestări digestive (greţuri, vărsături, diaree), febră şi, inconstant, edeme ale pleoapelor.

A 2-a etapă este perioada de diseminare şi de invazie musculară, care durează 20-30 de zile şi în care apar dureri musculare şi articulare, febră mare, dureri de cap şi manifestări alergice (de obicei roşeaţă şi mâncărimi ale pielii). Diagnosticul se face pe baza datelor clinice şi de laborator, iar tratamentul se face numai în spital.

Boala este periculoasă, dar se poate preveni prin consumul de carne provenită din surse sigure (carne la care s-a efectuat examenul trichinoscopic, examen de altfel obligatoriu). Când totuşi provenienţa cărnii este incertă, este obligatorie prelucrarea termică sau congelarea.

Atenţie!

Procedurile de sărare şi afumare nu distrug complet parazitul, existând riscul de îmbolnăvire. Este de preferat să se evite consumul de carne în stare crudă sau friptă "în sânge" atât acasă cât şi în restaurante. Mare atenţie la consumul de mezeluri şi derivate proaspete, care pot fi de asemenea contaminate.

Reţineţi!

Deşi este de preferat consumul de carne din surse autorizate sau după efectuarea examenului trichinoscopic, în cazurile dubioase este suficientă fierberea cărnii timp de 30 de minute la 100 grade Celsius, sau o oră la 80 de grade C (cu condiţia ca în prealabil carnea să fie tăiată în fragmente care să nu depăşească 10 cm în grosime). Parazitul poate fi distrus şi prin congelarea cărnii la minus 15 grade C timp de 20 de zile, sau la minus 30 grade C timp de 3 zile, iar la minus 38 grade C sterilizarea se face în 40 de minute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2484 RON
  • 1 EUR = 4.947 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON