URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 09 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de oportunitatea introducerii unor restricții mai dure în lupta anti-Covid?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
23 Noiembrie 2009, 18:03

Trichineloza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).

Omul este o "gazdă" accidentală pentru parazit, trichineloza netransmiţându-se de la om la om.

Incubaţia bolii este variabilă, între 2 şi 28 de zile, iar evoluţia se face în 2 etape: perioada intestinală, care durează de obicei o săptămână şi care se caracterizează prin manifestări digestive (greţuri, vărsături, diaree), febră şi, inconstant, edeme ale pleoapelor.

A 2-a etapă este perioada de diseminare şi de invazie musculară, care durează 20-30 de zile şi în care apar dureri musculare şi articulare, febră mare, dureri de cap şi manifestări alergice (de obicei roşeaţă şi mâncărimi ale pielii). Diagnosticul se face pe baza datelor clinice şi de laborator, iar tratamentul se face numai în spital.

Boala este periculoasă, dar se poate preveni prin consumul de carne provenită din surse sigure (carne la care s-a efectuat examenul trichinoscopic, examen de altfel obligatoriu). Când totuşi provenienţa cărnii este incertă, este obligatorie prelucrarea termică sau congelarea.

Atenţie!

Procedurile de sărare şi afumare nu distrug complet parazitul, existând riscul de îmbolnăvire. Este de preferat să se evite consumul de carne în stare crudă sau friptă "în sânge" atât acasă cât şi în restaurante. Mare atenţie la consumul de mezeluri şi derivate proaspete, care pot fi de asemenea contaminate.

Reţineţi!

Deşi este de preferat consumul de carne din surse autorizate sau după efectuarea examenului trichinoscopic, în cazurile dubioase este suficientă fierberea cărnii timp de 30 de minute la 100 grade Celsius, sau o oră la 80 de grade C (cu condiţia ca în prealabil carnea să fie tăiată în fragmente care să nu depăşească 10 cm în grosime). Parazitul poate fi distrus şi prin congelarea cărnii la minus 15 grade C timp de 20 de zile, sau la minus 30 grade C timp de 3 zile, iar la minus 38 grade C sterilizarea se face în 40 de minute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1118 RON
  • 1 EUR = 4.8838 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON