URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 29 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În 25 octombrie anul Domnului 2000, a apărut primul număr din BIHOREANUL. Dacă Alexandre Dumas a avut strălucita idee să continue povestea nemuritoare a muschetarilor şi să ni-i arate după 20 de ani, hai să fac şi eu la fel, dar invers. Să vedeţi cum eram noi acum 20 de ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Da, s-au făcut 20 de ani de BIHOREANUL! Potrivit planurilor noastre de mai an, azi ar fi trebuit să sărbătorim "a la grande", să facem o mare sărbătoare din acest eveniment, o adevărată "Zi a BIHORENILOR", organizată în aer liber, poate la Cetatea Oradiei, deschisă tuturor... N-a fost să fie. În mijloc de toamnă, poate că vremea ne-ar fi îngăduit. Vremurile, însă, nu.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dintre toate mizeriile pe care ni le face pandemia asta blestemată, faptul că nu putem călători departe este printre cele mai rele. Nu pentru că ne lipsesc concediile de "afară", nu pentru că e musai să ne împrospătăm colecţia de fotografii din locuri exotice sau capitale celebre, nu pentru că nu ne place în România, ci din cauză că nu mai avem ocazia să vedem ce mai fac ceilalţi şi cum mai e pe la ei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
24 Ianuarie 2016, 17:39

Trichineloza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).

Omul este o "gazdă" accidentală pentru parazit, trichineloza netransmiţându-se de la om la om. Incubaţia bolii este variabilă, între 2 şi 28 de zile, iar evoluţia se face în 2 etape: perioada intestinală, care durează de obicei o săptămână şi care se caracterizează prin manifestări digestive (greţuri, vărsături, diaree), febră şi, inconstant, edeme ale pleoapelor. A 2-a etapă este perioada de diseminare şi de invazie musculară, care durează 20-30 de zile şi în care apar dureri musculare şi articulare, febră mare, dureri de cap şi manifestări alergice (de obicei roşeaţă şi mâncărimi ale pielii). Diagnosticul se face pe baza datelor clinice şi de laborator, iar tratamentul se face numai în spital. Boala este periculoasă, dar se poate preveni prin consumul de carne provenită din surse sigure (carne la care s-a efectuat examenul trichinoscopic, examen de altfel obligatoriu). Când totuşi provenienţa cărnii este incertă, este obligatorie prelucrarea termică sau congelarea.

ATENŢIE! Procedurile de sărare şi afumare nu distrug complet parazitul, existând riscul de îmbolnăvire. Este de preferat să se evite consumul de carne în stare crudă sau friptă  "în sânge" atât acasă cât şi în restaurante. Mare atenţie la consumul de mezeluri şi derivate proaspete, care pot fi de asemenea contaminate.

REŢINEŢI! Deşi este de preferat consumul de carne din surse autorizate sau după efectuarea examenului trichinoscopic, în cazurile dubioase este suficientă fierberea cărnii timp de 30 de minute la 100 grade Celsius, sau o oră la 80 de grade C (cu condiţia ca în prealabil carnea să fie tăiată în fragmente care să nu depăşească 10 cm în grosime). Parazitul poate fi distrus şi prin congelarea cărnii la -15 grade C timp de 20 de zile, sau la -30 grade C timp de 3 zile  (la -38 grade C sterilizarea se face în 40 de minute).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1525 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON