URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2023, 18:45

„Trăim vremuri istorice, împovărate de păcat și încărcate de har”. Mesajul de Crăciun al episcopului greco-catolic Virgil Bercea (VIDEO)

„Trăim vremuri istorice, împovărate de păcat și încărcate de har”. Mesajul de Crăciun al episcopului greco-catolic Virgil Bercea (VIDEO) credit foto: Eugen Ivuț / Episcopia Greco-Catolică de Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, transmite mesajul său către credincioși înaintea Sărbătorii Nașterii Domnului, reiterând apelul la pace al Papei Francisc și amintind spusele acestuia: „Numai iubirea umple golurile, vindecă rănile, însănătoșește relațiile. Doar dragostea lui Dumnezeu dă încredere, aduce pace în suflet, redă curajul și ne transformă viața în speranță”.

Episcopul Bercea spune, de asemenea, că „trăim și azi vremuri istorice împovărate de păcat și încărcate de har”, adăugând un îndemn: „Aveți curajul bucuriei și al rugăciunii!”. 

Prelatul le urează credincioșilor să aibă parte de „Sărbători frumoase, pline de haruri și binecuvântări de la Domnul!”.


SCRISOAREA PASTORALĂ A PREASFINȚITULUI PĂRINTE VIRGIL, EPISCOPUL GRECO-CATOLIC DE ORADEA – SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI – 2023

Nu vă temeți, astăzi vi s-a născut un Mântuitor, 
Cristos, Domnul.”
(Lc 2, 10-11)

Dragi credincioși,

Aproape a devenit un fapt obișnuit pentru noi credincioșii creștini să credem că Dumnezeu este departe, distant și abstract, chiar de neatins. Dar să ne aducem aminte cum Îngerul Domnului le spune păstorilor și ne spune și nouă: „Nu vă temeți, veți găsi un prunc înfășat în scutece și culcat într-o iesle” (Lc 2, 12); el vestește, așadar, păstorilor că Domnul este aproape, în peștera din Betheleem, să nu se teamă de acel prunc; îi asigură pe păstori și ne dă și nouă o bucurie nespusă, anume că Mântuitorul ne așteaptă. El este acolo, fără îndoială, dar este și aici, prezent pe altare și prezent în sufletele noastre. Ne așteaptă și din această binecuvântată pricină putem spune cu toată tăria iubirii: Domnul este cu noi! Mai devreme sau mai târziu se întâmplă ceva în viață care ne face să-i simțim prezența. Trebuie doar să avem răbdare și ochi să vedem și minte să înțelegem: Domnul vine! Domnul ne cheamă! Domnul ne încurajează!

Creștinul care l-a descoperit pe Dumnezeu, trăiește cu Domnul și speră în mântuire. Dar „creștinul are și o mare responsabilitate care depinde de ceea ce face în fiecare zi. Urmându-L pe Cristos, creștinul nu este niciodată singur, el este puternic în Cuvântul pe care îl aude în conștiința sa. De fapt, creștinul reușește, în haosul timpului care îl învăluie, să trăiască, să asculte glasul lui Dumnezeu, care ne încurajează mereu, ne consolează și ne întreține speranța” (Papa Francisc, La paura come dono, p. 20). Cel „culcat într-o iesle” este pentru creștin „Cale, Adevăr și Viață”!

Între noi și Pruncul din iesle trebuie să creăm o legătură de iubire și un raport de încredere pentru că a venit Mântuitorul nostru. Această legătură o realizăm prin rugăciune, prin care îi cerem să rămână cu noi și în mijlocul nostru. Pentru că El, Domnul, este cel care ne poate ajuta să trecem prin furtunile vieții, să înfruntăm toate dificultățile, rămânând pururea cu noi. „Iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacului” (Mt 28, 19): aceasta este credința noastră! Cristos s-a născut, „nu vă temeți”! În El biruim temerile și frica în fața necunoscutului. „Urmarea lui Cristos, spune Sfântul Părinte, Papa Francisc, ne permite să pornim pe drumul care face ca dragostea să locuiască în noi: pentru că numai iubirea umple golurile, vindecă rănile, însănătoșește relațiile. Doar dragostea lui Dumnezeu dă încredere, aduce pace în suflet, redă curajul și ne transformă viața în speranță”.

Dragi credincioși,

Bucuria Evangheliei umple inimile și viețile celor care îl întâlnesc pe Isus. Cei care se lasă mântuiți de El, sunt eliberați de păcat, de tristețe, de goliciune interioară și de izolare” (EG, 1). În această bucurie a Evangheliei am retrăit și am comemorat cei 75 de ani de când Biserica noastră a fost scoasă în afara legii. În această evanghelică bucurie ne-am adus aminte pătimirile și suferința prin care au trecut credincioșii și episcopii noștri, preoții și familiile lor, călugării și călugărițele. Domnul cel din ieslea sfântă, a transformat, prin curgerea timpului totul în bucurie și i-a eliberat de păcat, de tristețe, de goliciune interioară și de izolare. Precum păstorii, în urmă cu 75 de ani, ai noștri dragi, au auzit glasul îngerului: „Nu vă temeți!”. Din acel an, 1948, și pentru încă 40 de ani, s-a decretat că pentru preoții și credincioșii noștri nu mai era loc în biserici. Precum pentru Iosif și Maria, care au fost alungați din cetatea lui David, martirii și mărturisitorii noștri au pribegit și s-au rugat prin închisori, prin lagăre și la canal. Pruncii lor au fost hăituiți și alungați din școli, călugărițele și călugării au fost scoși din mănăstiri, dar în  inimile și viața lor, chiar în momentele de disperare, l-au întâlnit pe Isus. Era și atunci vremea colindelor!

A venit și-aici Crăciunul să ne mângâie surghiunul… Maica Domnului Curată aduce o veste minunată!” (Radu Gyr, Colind). În acele condiții au început să-și transforme casele și celulele din pușcării în locuri de rugăciune unde să-l primească pe Domnul. Împreună cu magii de la răsărit credincioșii, preoții și episcopii noștri au adus pruncului Isus darurile sacrificiului prin toate pușcăriile României. În sufletul lor a rămas ecoul mesajului îngerului: „Nu vă temeți, vi s-a născut un Mântuitor”. Pe Cristos Domnul l-au iubit cu convingerea că „doar dragostea lui Dumnezeu dă încredere, aduce pace în suflet, redă curajul și transformă viața în speranță” (Papa Francisc). Cu toții însă au rămas liberi în conștiință și au biruit în viață prin același Cristos Domnul!

Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu au fost prezenți la apelul de dimineață, al zilei celei fără de sfârșit, la care Papa Francisc, în mod spiritual, pe Câmpia Libertății de la Blaj, i-a chemat pe nume, pe ei, care în acea perioadă de tristă amintire a regimului ateu și dictatorial, au trecut prin temnițe, prin persecuții și prin suferințe până la jertfa supremă. Toți aceștia sunt prezenți la apel, încolonați și senini, în „haine albe si strălucitoare” (cf. Mt 17, 2); cu toții ne lăsă un testament: „Să nu ne răzbunați!” (Mircea Vulcănescu). Pentru aceasta, Papa Francisc, în numele întregii lumi catolice, le-a recunoscut sacrificiul și i-a ridicat la cinstea altarelor, confirmând faptul că, dincolo de suferință se află „Bucuria care s-a născut într-o iesle”, uitată de lume.

Dragii mei,

Trăim și azi vremuri istorice împovărate de păcat și încărcate de har chiar dacă omenirea „a încercat de multe ori să rezolve conflictele cu propriile forțe. Acum, este timpul și ar trebui să avem curajul să spunem, tot împreună cu Papa Francisc: „Doamne, ajută-ne! Dă-ne pacea Ta, învață-ne să trăim în pace, călăuzește pașii omenirii spre pace!”. În acest context și tocmai de aceea, vă îndemn împreună cu îngerul: „Nu vă temeți, vi s-a născut un Mântuitor!”. Aveți curajul bucuriei și al rugăciunii!

Ne-au numărat și în acest an, precum în urmă cu 2000 de ani, și ne-au găsit tot mai puțini, dar nu uitați că cei 12 ucenici, în „dragostea adevărată pentru Domnul și în legătura strânsă cu El”, au schimbat lumea! Rămâneți tari în credință precum sfinții, „sfinții închisorilor” și, „aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare-aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa. Isus Cristos, ieri şi astăzi şi în veci, este Acelaşi!” (Evr 13, 7-8).

Vă doresc să aveți parte de Sărbători frumoase, pline de haruri și binecuvântări de la Domnul! Iar, anul care vine, să fie trăit spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!

+Virgil Bercea                          

Episcop

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Preasfintia Voastra,
va admir si va respect, sunteti un reper moral pt oradeni/bihoreni!
Postat 26 Decembrie 2023, 11:41 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON