URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2016, 10:26

Totul la reciclat! Deşeurile bihorenilor vor fi transformate în compost industrial într-o staţie anume construită lângă Oradea

Totul la reciclat! Deşeurile bihorenilor vor fi transformate în compost industrial într-o staţie anume construită lângă Oradea SCUMP, DAR BUN. Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor construită de firma Euriteh la comanda CJ Bihor costă 27 milioane de lei. Aproape jumătate din sumă s-a cheltuit pe utilajele care vor funcţiona aici: un tocător uriaş, instalaţiile de filtrare a aerului şi sistemul de aerisire a deşeurilor lăsate la descompus, toate importate din Germania
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să respecte normele europene şi să demonstreze că pune preţ pe protecţia mediului înconjurător, Bihorul va schimba modul în care aruncă deşeurile. Gunoaiele se vor strânge regional, în şase zone anume create şi deservite de staţii de transfer şi sortare, iar de acolo cea mai mare parte a resturilor va trebui să ajungă la reciclat sau compostat.

Scopul este ca bihorenii să ajungă în următorii ani să arunce cantităţi cât mai mici cu putinţă în depozitul ecologic de la Oradea, singurul autorizat din întreg judeţul. Altfel spus, să refolosească o parte cât mai mare din ceea ce aruncă...

Curăţenie pe zone

Pentru a-şi îndeplini obligaţia europeană de a închide vechile gropi de gunoaie şi de a recicla cât mai multe deşeuri, Consiliul Judeţean Bihor a început încă din 2011 studiile de fezabilitate pentru mega-proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor", în valoare totală de 249 milioane de lei, din care 199 milioane reprezintă finanţare europeană.

SMID prevede că Bihorul va fi împărţit în şase zone de colectare: zona 1, care înglobează Oradea şi vestul judeţului (cu o populaţie totală de 283.000 locuitori), zona 2 Aleşd (52.500 locuitori), zona 3 Salonta (54.000 locuitori), zona 4 Beiuş (90.000 locuitori), zona 5 Marghita (55.600 locuitori) şi zona 6 Săcueni (51.500 locuitori).

"Regionalizarea" presupune că în fiecare zonă va exista un singur operator de salubritate, care va colecta toate deşeurile. Pe cele reciclabile le va duce la staţiile de transfer-sortare şi depozitare temporară, care vor fi construite la Beiuş, Marghita, Salonta, Săcueni şi Ştei, în prezent Aleşdul şi Oradea având astfel de instalaţii. În aceste staţii, deşeurile reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, sticle) vor fi balotate şi predate firmelor profilate pe transformarea lor în materii prime. În schimb, toate deşeurile menajere din judeţ vor lua drumul Oradiei.

Sortate, tocate, compostate

Aici, în capătul cartierului Episcopia, tot în cadrul SMID, firma Euriteh construieşte o aşa-numită staţie de tratare mecano-biologică (MBT). În cadrul unei vizite pe şantier organizate săptămâna trecută, preşedintele CJ Cornel Popa şi reprezentanţii Euriteh au anunţat că staţia este ridicată în procent de 72%, urmând să fie finalizată până cel târziu pe 28 iunie.

Concret, în staţia MBT deşeurile menajere vor fi sortate, astfel încât să fie recuperate materialele ce pot fi reciclate. Deşeurile ce nu pot fi reciclate şi au un diametru mai mic de 8 centimetri vor fi aruncate în depozitul ecologic, în timp ce fracţia rămasă va fi mărunţită cu un tocător uriaş. Apoi, resturile vor fi mutate în 11 boxe, închise ermetic cu o membrană specială, care va permite circulaţia aerului, dar va opri mirosurile neplăcute.

"Toate boxele vor avea în pardoseală conducte cu diuze în care va fi introdus aer, cu ajutorul unui ventilator. Deşeul va sta în boxă 28 de zile, timp în care ajunge să fie biostabilizat, adică devine un pământ fără miros", a explicat Mihai Lupău, reprezentant Euriteh. Pe urmă, deşeurile vor fi mutate în hala de maturare, unde vor mai sta 15 zile. "Fiindcă în deşeurile menajere noi mai aruncăm câte o injecţie, un termometru, acestea pot fi contaminate cu metale grele. În acest context, produsul final, un tip de compost industrial, va fi folosit pentru acoperirea gropii de gunoi", a mai spus reprezentantul Euriteh.

To be continued...

Conform proiectului CJ Bihor, staţia MBT va putea trata anual între 40.000 şi 80.000 tone de deşeuri. Această capacitate a fost concepută pe baza estimărilor Consiliului Judeţean, care arată că după implementarea SMID şi când toţi bihorenii vor colecta selectiv, cantitatea de deşeuri menajere va scădea semnificativ. Cum în prezent în judeţ se aruncă anual circa 150.000 tone de deşeuri menajere, nu e clar ce se va întâmpla dacă totuşi se vor aduna deşeuri menajere peste capacitatea maximă de 80.000 tone. CJ va lămuri asta doar după ce va scoate la licitaţie operarea staţiei.

Până atunci, Consiliul Judeţean continuă şi lucrările la celelalte şantiere deschise în cadrul SMID, pentru construirea staţiilor de sortare şi transfer, respectiv pentru închiderea depozitelor neconforme, adică a fostelor gropi de gunoi din Oradea, Aleşd, Marghita, Beiuş, Săcueni, Salonta, Ştei şi Valea lui Mihai. În timp ce construcţia staţiilor este pe jumătate realizată, închiderea gropilor e de-abia la început. Ţinând cont de aceste aspecte, în varianta cea mai optimistă bihorenii ar putea asista anul viitor la revoluţia sistemului judeţean de salubritate. O revoluţie binevenită, dacă se va dovedi şi bine gândită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON