URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2013, 13:24

Timbrul de mediu: Scutiri şi reduceri de taxă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 15 martie 2013 a intrat în vigoare OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu. Dacă săptămâna trecută am arătat cele patru situaţii în care se va plăti timbrul, posibilitatea restituirii valorii reziduale a timbrului la momentul scoaterii autovehicului din parcul naţional şi aspectele de nelegalitate ale noii taxe, săptămâna aceasta voi prezenta o parte a noutăţilor aduse de acest act normativ.

Potrivit articolului 8 al ordonanţei, timbrul de mediu nu va trebui plătit în cazul autoturismelor dobândite în urma partajului sau prin moştenire, cu condiţia ca succesiunea să fie făcută în termen de maxim 2 ani de la data decesului.

De asemenea, timbru de mediu nu va fi datorat în cazul vehiculelor istorice, în cazul autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi în cazul autovehiculelor acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică. Scutirea de timbru de mediu se aplică şi autovehiculelor electrice sau hibride.

În situaţia persoanelor cu handicap, articolul 3 prevede scutirea de timbru pentru un singur autovehicul de acest gen achiziţionat în decurs de 5 ani, cu condiţia ca acesta să fie proprietatea persoanei cu handicap.

În cazul autovehiculelor pentru care se datorează timbrul de mediu, proprietarul va putea solicita reducerea sumei calculate conform prevederilor legale cu condiţia să poată face dovada că autoturismul ce urmează să fie înmatriculat s-a depreciat într-o măsură mai mare decât cea prevăzută, ipotetic, de norma legală, putându-se efectua în acest sens o expertiză de către RAR.

De asemenea, articolul 6 alineat 5 dă posibilitatea acordării unor reduceri suplimentare, dacă persoana care solicită înmatricularea sau, după caz, transcrierea dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat declară pe propria răspundere că rulajul mediu anual real este mai mare decât rulajul mediu anual considerat standard pentru categoria respectivă de autovehicule.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Uite cu ce se ocupa adevaratii avocati !
www.avocatnet.ro/content/articles/id_32777/Si/timbrul/de/mediu/poate/fi/contestat/in/instanta./Ce/pasi/trebuie/sa/urmezi?.html#axzz2Pxaz3Q2D
Postat 09 Aprilie 2013, 13:31 de pinonel
Gramatica
Am observat ironia fina la fel cum am observat ca esti un analfabet care habar n-are sa scrie corect in limba romana " s-a o ajut???" ,"ia-u?????" ," a-ti"???? Cea mai mare problema nu e ca existi degeaba pe pamantul asta ,ci faptul ca te mai si reproduci si transmiti si viitorilor plozi idiotenia ta.
Postat 31 Martie 2013, 21:30 de Kip
Da ce sa zic
Merci Ponta , mare domn.
Postat 31 Martie 2013, 19:35 de Pisti
TIMBRU DE MEDIU
bravo guvernul PONTA ,COMFORM O.U.G.9/2013 art.8 PRIVIND TIMBRUL DE MEDIU benefieza de scutirea taxei cei care dobandesc autoturismul in urma partajului,cazul meu ,am vandut autoturismul unei doamne ,deci daca doamna respectiva nu vrea s-a nu platesca taxa de mediu si binenteles eu vreau s-a o ajut ,atunci o ia-u in casatorie macar doua nopti ,dupa care ne prezentam la divort ,eu fiind de acord ca respectiva s-a dobandeasca la partaj autoturismul si astfel reusim s-a evitam plata taxei de mediu.SE POATE NU? BRAVO PONTA ,BRAVO ROVANA PLUMB! BRAVO U.S.L.!Dragi cititori sper ca a-ti observat ironia fina pe care am folosit-o1
Postat 31 Martie 2013, 19:23 de DIVORTATU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON