URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Octombrie 2018, 18:35

Teza de doctorat a lui Zaharia Macovei, lansată la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi, în Sala Mare a Primăriei, a fost lansată teza de doctorat a filologului Zaharia Macovei, necunoscută până acum din cauza asasinării îndrumătorului său, istoricul Nicolae Iorga, dar şi a contextului istoric, din preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

Manuscrisul "Problema unităţii tuturor românilor şi gândirea franceză (1845-1918)" a fost primit de profesorul universitar Paul Magheru de la cel care i-a fost profesor şi mentor, Zaharia Macovei, cu puţin timp înainte de moarte, care i-a spus "Faceţi ce vreţi cu ea". Iar Paul Magheru a făcut ce a trebuit: a inclus-o în teza doctorandei Simona Ienciu care a tradus-o, astfel că lucrarea a văzut lumina tiparului, la editura Universităţii.

Teza de doctorat reflectă părerea francezilor despre unitatea românilor înainte de 1945 şi până la Marea Unire din 1918.

Printre invitaţii care au luat cuvântul în cadrul lansării, profesorul Orlando Balaş i-a mulţumit lui Paul Magheru pentru iniţiativă şi pentru că a dăruit de Centenar această carte românilor, asemănându-l chiar cu personalitatea lui Macovei prin blândeţe şi modestie. Istoricul Ioan Horga a subliniat importanţa conţinutului şi a faptului că trebuie să se afle în toate bibliotecile din ţară. Rectorul Constantin Bungău a precizat că lucrarea este un izvor de resurse bibliografice pentru studii viitoare.

Traducătoarea Simona Ienciu, profesoară de franceză la Liceul Emanuel, a spus că a fost marcată şi fascinată de această experienţă, care a adus-o mai aproape de prima pasiune, istoria, şi de asemenea că "suntem recuperatori de memorie" a personalităţii fascinante şi complete care a fost Zaharia Macovei.

Emoţionat, Paul Magheru a mărturisit că "sufletul îmi este încărcat de bucurii, de întristări", şi pentru că a reuşit să-i aducă odinioară un zâmbet pe faţă mentorului Zaharia Macovei când l-a numit "un înger printre oameni".

La eveniment au mai luat parte city managerul Dacian Palladi, Iosif Curta, directorul Liceului Emanuel, profesorii universitari Ioan Derşidan, Ion Simuţ, Mihai Drecin, Carol Iancu (de la Universitatea Montpellier), elevi de la Liceele Aurel Lazăr şi Emanuel, dar chiar şi Boris Beliciu, fost coleg de şcoală al lui Zaharia Macovei, pe când aceştia erau profesori în Oradea, prin anii 1950, amintindu-şi că era un om iubit de elevi.

Primul tiraj al cărţii s-a epuizat deja, dar poate fi găsită la Biblioteca Judeţeană şi la cea a Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ha ha ha prosuction
Imi închipui că rectorul, în inimaginabila sa sete de cultură a și citit-o! Văd că și aici a fost plin de neo....
Postat 10 Octombrie 2018, 19:00 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON