URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2018, 18:35

Teza de doctorat a lui Zaharia Macovei, lansată la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi, în Sala Mare a Primăriei, a fost lansată teza de doctorat a filologului Zaharia Macovei, necunoscută până acum din cauza asasinării îndrumătorului său, istoricul Nicolae Iorga, dar şi a contextului istoric, din preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

Manuscrisul "Problema unităţii tuturor românilor şi gândirea franceză (1845-1918)" a fost primit de profesorul universitar Paul Magheru de la cel care i-a fost profesor şi mentor, Zaharia Macovei, cu puţin timp înainte de moarte, care i-a spus "Faceţi ce vreţi cu ea". Iar Paul Magheru a făcut ce a trebuit: a inclus-o în teza doctorandei Simona Ienciu care a tradus-o, astfel că lucrarea a văzut lumina tiparului, la editura Universităţii.

Teza de doctorat reflectă părerea francezilor despre unitatea românilor înainte de 1945 şi până la Marea Unire din 1918.

Printre invitaţii care au luat cuvântul în cadrul lansării, profesorul Orlando Balaş i-a mulţumit lui Paul Magheru pentru iniţiativă şi pentru că a dăruit de Centenar această carte românilor, asemănându-l chiar cu personalitatea lui Macovei prin blândeţe şi modestie. Istoricul Ioan Horga a subliniat importanţa conţinutului şi a faptului că trebuie să se afle în toate bibliotecile din ţară. Rectorul Constantin Bungău a precizat că lucrarea este un izvor de resurse bibliografice pentru studii viitoare.

Traducătoarea Simona Ienciu, profesoară de franceză la Liceul Emanuel, a spus că a fost marcată şi fascinată de această experienţă, care a adus-o mai aproape de prima pasiune, istoria, şi de asemenea că "suntem recuperatori de memorie" a personalităţii fascinante şi complete care a fost Zaharia Macovei.

Emoţionat, Paul Magheru a mărturisit că "sufletul îmi este încărcat de bucurii, de întristări", şi pentru că a reuşit să-i aducă odinioară un zâmbet pe faţă mentorului Zaharia Macovei când l-a numit "un înger printre oameni".

La eveniment au mai luat parte city managerul Dacian Palladi, Iosif Curta, directorul Liceului Emanuel, profesorii universitari Ioan Derşidan, Ion Simuţ, Mihai Drecin, Carol Iancu (de la Universitatea Montpellier), elevi de la Liceele Aurel Lazăr şi Emanuel, dar chiar şi Boris Beliciu, fost coleg de şcoală al lui Zaharia Macovei, pe când aceştia erau profesori în Oradea, prin anii 1950, amintindu-şi că era un om iubit de elevi.

Primul tiraj al cărţii s-a epuizat deja, dar poate fi găsită la Biblioteca Judeţeană şi la cea a Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ha ha ha prosuction
Imi închipui că rectorul, în inimaginabila sa sete de cultură a și citit-o! Văd că și aici a fost plin de neo....
Postat 10 Octombrie 2018, 19:00 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON