URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2016, 15:13

Surprize, surprize: Daniela Ionescu s-a retras de la concursul pentru promovarea ei ca profesor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programată să se desfăşoare joi la prânz, prelegerea publică parte a concursului de profesor universitar la Departamentul de Textile în cadrul Universităţii din Oradea, unde singur candidat era Daniela Ionescu, nu a mai avut loc.

În primă fază, prelegerea, la care a participat şi reporterul BIHOREANULUI, părea doar că întârzie, deoarece profesorul Ilare Bordeaşu de la Timişoara a ajuns la ora 13.30, în loc de ora programată 12. După ce Bordeaşu s-a scuzat pentru întârziere, comisia a chemat candidata în sală.

Ajunsă în faţa celor cinci profesori, Daniela Ionescu a făcut anunţul surpriză: "Eu vreau să vă anunţ oficial că îmi retrag participarea la examen. Nu sunt de acord să particip la un concurs care nu a respectat condiţiile legale de concurs".

Întrebată de preşedintele comisiei, profesorul orădean Tiberiu Vesseleny, la ce anume se referă, Ionescu a spus că ştie că nu s-a respectat procedura de concurs, în sensul că membrii comisiei nu au primit dosarul de concurs al candidatei cu mai mult de cinci zile înainte de concurs, cum prevede regulamentul. Vesseleny a confirmat că această disfuncţionalitate a existat, vina fiind a reprezentanţilor Universităţii, nu a candidatului ori a comisiei.

"Ar fi o imoralitate din partea mea să-i fac pe membrii comisie părtaşi", a răspuns Ionescu. Conferenţiarul a mai spus şi că şeful Direcţiei pentru Asigurarea Calităţii din Universitate, Ştefan Nagy, i-a cerut lămuriri suplimentare la dosar, ceea ce, consideră ea, "nu era de îndatorirea lui", dar şi că au apărut discuţii despre contractele ei de cercetare şi că asupra comisiei s-au făcut presiuni mediatice. Vesseleny a asigurat-o însă că nici el, nici comisia nu au avut presiuni din partea mass-mediei.

"Nu sunt de acord să facem compromisuri de niciun fel. Procedura spune că dosarul trebuia transmis, probabil că s-a aşteptat ca fiecare să-şi facă partea în această melodramă. Nu mă complac într-o situaţie de genul acesta", a mai spus Ionescu.

Catalogând decizia ei ca fiind "radicală", profesorul Bordeaşu a intervenit spunând la rândul său că el personal avea de gând să oprească acest concurs. "Nu doream să vă las să începeţi prelegerea. Legea şi procedura prevăd că este posibilă amânarea concursului în termen de 45 de zile şi eu venisem cu ideea să propun amânarea", a spus timişoreanul.

Astfel, comisia de concurs a concluzionat că va transmite Universităţii din Oradea că a decis amânarea concursului, pe motiv că procedura nu a fost respectată.

Întrebaţi de BIHOREANUL ce înseamnă concret acest lucru, membrii comisiei au spus că Universitatea poate relua concursul în termen de 45 de zile, cu aceeaşi comisie de concurs, dar cu reluarea inclusiv a înscrierilor. Astfel, oricine va putea să-şi depună dosarul de candidatură, iar data următorului concurs urmează să fie decisă de Universitate.

BIHOREANUL a arătat, în urmă cu două săptămâni, că Departamentul de Textile a pregătit un concurs de profesor universitar anume croit pentru Daniela Ionescu. Printre altele, articolul a arătat că însăşi comisia este formată din apropiaţi ai familiei Ionescu, mai precis lideri de sindicat colegi cu soţul candidatei, Gheorghe Ionescu, şi un co-autor la două cărţi de specialitate semnate de Daniela Ionescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
sa scoatem castanele din foc cu mana altuia
D-apoi bine o fo zisa Brucan ca poporu' nost ii cam prost si-i treaba 20 de ani ca sa se "trezasca"! Atunci mi s-o parut cam mult, da' la cati prosti avem (auzi tu:"...o stiu Femeie intelijenta..." de parca ma intereseaza Ea ca Femeie la oala or' la Altele, nu ca cadru didactic oricare i-ar fi sexu'). Si iara se vede de ce suntem ultimii in lumea civilizata: nu avem "coloana vertebrala" si ne lipseste curajul de a spune lucrurilor pe nume: Hotul e dovedit, nu mai poate fi Profesor cinstit! Asteptati sa vina un Copil sa va spuna ca "Imparatul e gol"? Asteptati sa vina autoritati Europene sa va arate ca incurajati infractionalitatea si incompetenta? Ce mai asteptati...?
Postat 29 Ianuarie 2016, 13:59 de pupinjuristu
Profa Securista
Pai, nu pre inteleg ca sa fii professor universitar trebuie sa ai doctoratul sau nu??? Teza de doctorat a securistei nu este de fapt un plagiat demonstrat ? De ce nu I s-a anulat doctoratul securistei??
Postat 29 Ianuarie 2016, 11:23 de camarad
crinamatei79
Presata ori ba nu a mai luat postul. Oare de ce au trecut restul de comisiile. Sunt atat de buni? Unii poate chiar sunt...Aud ca Dindelegan a trecut si ea. O amica care era in sala spunea ca s-a facut alba ca varul când unii profesori am intrebat-o de ce are lucrari false in fisa si 8 citari in toata cariera. Asta da proaspat unsa profesor. Acum este si in senatul universitatii. Asta da competenta...Doamne fereste...
Postat 29 Ianuarie 2016, 07:43 de crinamatei79
WHY ?
Eu o stiu o femeie inteligenta ! Nu inteleg de ce a plagiat ! Nu inteleg de ce a acceptat colaborarea cu securitatea ( sau ce a fost..).
Postat 28 Ianuarie 2016, 20:51 de TDS
Demisia sau demiterea?
Cine raspunde pntru asta? Cine era responsabil cu desfasurarea corecta a concursului? Sa cada domnule niste capete, nu se poate chiar asa! A nu se intelege ca iau partea candidatei despre care, asemneni tuturor celor care au creier, mi-am facut o parere.
Postat 28 Ianuarie 2016, 16:12 de radu
circu' fara bani, platit de Sorbonica si de noi
Ashea da: sa se amane Mascarada aiasta pana la promulgarea Hotararii Sindicatului Sorbonica-Hadar, prin care se decide ca postul de Profesor se atribuie pe viata pentru merite deosebite, pentru intreaga activitate "plagiala" Nevestei lu' Sefu'! Apoi nu v-o crapa voua obrazu' cela de rusine? Nu v-anghite pamantu' de atata Shmen cat puteti face? Da' ce, aiasta-i Comisie, care se gudura pe langa "Catindata" cu "Dosarul-Varza". Ca si un prunc de cela de pe la Lelentz are mai multe realizari sa si le scrie in Dosar, decat are "Madama de Electro" si Barbat-su "Juvetele Sindical"! Duca-i Senatu' "pa Pluta" pe Petza... shi nu-i mai poci videa in veci!
Postat 28 Ianuarie 2016, 16:02 de pupinjuristu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON