URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2012, 12:31

Specializarea Arhitectură din Oradea şi-a pierdut acreditarea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordonatorul de credite al Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că două specializări orădene, Pedagogia Învăţământului Primar (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane) şi Zootehnia (Facultatea de Protecţia Mediului), şi-au primit acreditarea din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, iar o alta, Arhitectura, şi-a pierdut-o.

Specializarea Arhitectură din cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii a fost vizitată de ARACIS la finele anului trecut, iar la finele lunii ianuarie a fost înştiinţată că a primit gradul de neîncredere, respectiv ridicarea acreditării. Decizia a fost contestată de conducerea facultăţii, dar fără rezultat, căci şi contestaţia a fost respinsă.

"Va trebui să facem un raport de autorizare provizorie a specializării. Deocamdată, însă, Universitatea nu va putea să organizeze admiterea pentru această specializare", a declarat Bungău.

Studenţii care învaţă acum la Arhitectură îşi vor continua studiile, iar examenul de licenţă îl vor susţine la Cluj Napoca.

Decizia ridicării acreditării a fost una surprinzătoare pentru universitari. "Ne-am situat mai bine ca la vizita anterioară. În fişa vizitei se precizează că îndeplinim toate criteriile, dar la final ni se dă neîncredere şi neacreditare, fără explicaţii. Am fost foarte revoltaţi", a precizat pentru BIHOREANUL Aurora Mancia (foto), fost decan al facultăţii şi şefa departamentului de Cadastru-Arhitectură. Contestaţia depusă de facultate a fost, la rândul ei, respinsă, astfel că singura soluţie e autorizarea provizorie.

Universitarii orădeni intuiesc că singurul motiv pentru care acreditarea a fost ridicată e faptul că, la nivel naţional, e o politică a marilor universităţi de a concentra specializări de arhitectură doar în cadrul lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Foarte Bine
Sincer cred ca trebuia inchisa demult. Sper sa se inchida toata Universitaeta din Oradea. Toata lumea e intelectual in Bihort gratie dobitocului de Maghiar.
Postat 30 Mai 2013, 12:48 de ANONIM
Nu CREDDDDDDDDDDDD
Super arhitecti ies de aici.
Postat 30 Mai 2013, 12:45 de Marcelu
O VESTE BUNA
Nu exista nici macar un profesor si se mira. Hai sa facem facultati pe toate gardurile. Ar trenui inchis t acest SRL numit Universitate.
Postat 30 Mai 2013, 12:43 de Ionica
INTELIGENTUL
Felicitari Ionescu ,ai rezolvat arhitectura, ce mai urmeaza?Sindicatul lupta de se speteste.
Postat 17 Aprilie 2012, 08:40 de constantinescu ghe
raspuns
@mary: eu zic ca ti-am dat un raspuns! sigur, raspunsurile nu intotdeauna sunt cele asteptate!
Postat 15 Aprilie 2012, 13:48 de TDS
1+1=3
@TDS... mai draga TeDeSe(penele)....eu intreb una... tu raspunzi alta. Dar tu stii asta foarte bine. In alta ordine de idei, mai diplomat decat @Ionel.... asta spun si eu: iti inteleg devotamentul fata de primar... dar pt Dumnezeu...nu o intinde pana la absurd!!!! Eu spun ca nu avem arhitect sef pt ca primarul nu vrea....iar tu spui ca d-na e onesta....ok...si???
Postat 14 Aprilie 2012, 23:41 de mary
@subterfugiu tsd
Abtine-te si nu mai minti lumea ! Singura treaba la care te ,,pricepi'' este sa-l pupi-n c*r pe bolo(van) si sa-l f**i in c*r pe celalalt bolo, pe popa ! ,,Persoana onesta'' , director adj. cu atributii de arhitect sef, impreuna cu boul care a numit-o si cu un oarecare brad gh. calin, ajuns politist local cu veleitati de Sherlock Holmes, au amendat o gramada de oradeni pe degeaba ! ,,Motivul'' ? Habar n-au niciunul ce e aia mansarda si ce e ala pod ! Bine, urmeaza procese in instanta, timp pierdut, bani platiti de noi pt. tampeniile celor trei....Singurii bucurosi de ,,competentele'' celor trei sunt avocatii....
Postat 14 Aprilie 2012, 21:35 de ionel
diplome
oricum licenta se dadea tot la cluj, facultatea de arhitectura din oradea nu a putut niciodata sa elibereze licente. iar ca nivel al pregatirii nu are rost sa vorbim pt ca in facultatile din romania ce se preda la facultate si ce se cere in viata reala nu coincid majoritatea invata la locul de munca
Postat 14 Aprilie 2012, 20:39 de sic
Vai de Romania
Nu mai vb. de rau fac. de la Marghita, Vadul Crisului, Salonta sau Oradea faceti o statistica sa vedeti cati oameni "mari " au ajus de la aceste facultati. EXEMPLU: prefect (Ghilea), primari (cu duiumul), politisti (idem), ministri, padurari (ingineri) si multe alte meserii cu oameni "mari". Unii oameni "mari" ajunsi prin votul poporului. Deci cine e devina? Cine-i prostul? Tot statistic faceti si o informare despre cine preda la aceste fac. EXEMPLU: daca Tara de la curtea de conturi preda la Oradea subalternii sai predau la Marghita. Cum ar trebui sa fie? Cu era inainte de revolutie.La toti cei 90% din cei care au intrat la batranete, dupa revolutie la facultate oriunde in tara (politisti, padurari si restul) ar trebui sa le anuleze ministerul diplomele fara examinare (ca nu au pe cine, multi nu stiu sa scrie).
Postat 14 Aprilie 2012, 16:40 de observator
subterfugiu
@mary: arhitectul sef al orasului trebuie sa fie arhitect! probabil de aceea functia propriu-zisa nu este ocupata in acest moment! pe de alta parte vin si spun ca cea care detine functia de director adjunct al Institutiei arhitectului sef este o persoana onesta si pregatita pe domeniul constructiilor! dar nu este arhitect ci inginer constructor! sa vedem ca va mai fi!
Postat 14 Aprilie 2012, 14:22 de TDS
?
@TDS... dar cu arhitectul sef nu am dreptate?....din pacate se cam aduna bulinele negre in dreptul boss-ului... sau gresesc?
Postat 14 Aprilie 2012, 13:51 de mary
just
@mary: cu P-ta Unirii ai dreptate! si eu gandesc la fel. doar ca subliniez inca o data ca "proiectul" a iesit din mintea obosita a gestionarului din Marisel(probabil in timpul vreunei slujbe!). sigur ca bolojan e vinovat ca si-a insusit-o! cu toate astea bolojan are respectul meu!(pentru celelalte reusite!)
Postat 14 Aprilie 2012, 00:34 de TDS
bibilii
Are. Ca a nenorocit-o !
Postat 13 Aprilie 2012, 22:08 de biblii
Trista constatare.
Ce legatura are cea din imagine cu arhitectura?
Postat 13 Aprilie 2012, 17:28 de SAFE
prea multe...
1) postul de arhitect sef nu e ocupat de un arhitect nu pentru ca nu ar fi destui (buni sau prosti... discutabil) ci pentru ca primarul in functie nu isi doreste unul. E pur politica optiunea. Iar pe cel pe care poate ca il vrea el... nu vrea respectivul... mai bine sta si castiga licitatii trucate cu primaria. Castiga infinit mai mult!!! 2) treaba in oras merge si fara arhitect sef: exemplu strada Republicii, toti l-am injurat pe Luncan pt cuburile gri. Perfect... acum o sa avem si Piata Unirii ... la fel de gri. Dar acum e muuuuult mai bine.... ca asa zice primarul!!!! Super!!!!
Postat 13 Aprilie 2012, 16:13 de mary
,,arhitectii...''
Nu mai avem nevoie de arhitecti ! Cel mai bun exemplu : postul de arhitect sef al Oradiei este liber de cativa ani, (!!) atributiile fiind exercitate in mod ilegal de o oarecare asa-zisa directoare, lipovan adriana, specializarea c-tii, nu arhitectura !!! @carp III Daca ai vedea lista cu ,,absolventii'' de la Vad, Marghita, Salonta, Beius si ce functii ocupa acesti ,,absolventi''...Dom' prefect ghilea, cum zboara timpul.....Ca maine ai intalnirea de 10 ani....Pe cand doctoratul ?
Postat 13 Aprilie 2012, 14:40 de .
Insuficient
Măsura este insuficientă, pentru că absolvenţii de până acum sunt de un nivel profesional execrabil, similar de fapt cu al dascălilor pe care i-au avut. Ar trebui ca toţi cei care au terminat această facultate să ceară banii înapoi, pentru că meserie nu au deprins, iar viitorul le-a fost promis prin înşelăciune. Pentru că înşelăciune se cheamă ce a făcut Mancia & Co., să ofere diplome fără acoperire profesională solidă, de acelaşi nivel cu facultăţile din Vadu Crişului, Marghita, Salonta şi Beiuş.
Postat 13 Aprilie 2012, 13:36 de Carp III
boc boc
@cioc cioc: stii cum era admiterea pana in '90 la singura facultate de arhitectura din tara? grea, foarte grea! doar ca ieseau, ce sa vezi, chiar arhitecti! asa ca ION MINCU reprezinta si azi o garantie! restul....
Postat 13 Aprilie 2012, 13:15 de dante
blabla
Hai nu mai spune. Cei de aici , care sunt ok, merg mai departe, cei care sunt trantori se duc la agricultura. oricum , dupa cei sase ani, licenta se da la Cluj. Asa ca nu mai vorbii ,daca nu stii dl. dante. Cei de aici o sa aiba diploma de Cluj. Stiai ? Nevorbind, sunt arhitecti cu diploma de Bucuresti , Timisoara...uitate in jur la cladiri.:)
Postat 13 Aprilie 2012, 13:11 de cioc cioc
oh, da!
ieseau niste arhitecti unul si unul de-aici!
Postat 13 Aprilie 2012, 12:51 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON