URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2022, 18:31

"Shalom chaverim": Muzică evreiască pentru comemorarea victimelor Holocaustului, la Filarmonica Oradea

'Shalom chaverim': Muzică evreiască pentru comemorarea victimelor Holocaustului, la Filarmonica Oradea Foto: www.europafm.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Shalom chaverim" sau, în traducere, „Pace, prieteni, până ne vom întâlni din nou” este numele concertului de joi, de la ora 19, de la Filarmonica Oradea, care va fi susţinut pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită la data de 27 ianuarie.

La pupitrul orchestral se va afla Lorenzo Moroni, iar soliștii serii vor fi Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, la vioară.

Programul cuprinde piese de origine sau cu tematică ebraică - Kees Vlak: Israel Shalom, Piet Swerts: Shirim, cântece tradiționale: Yosl Yosl, Abi Gesunt, Bei Mir Bis Tu Shein și Rumanie, Rumanie (solistă Szabo Elisabeta), Johann de Mey: Klezmer Classics, John Williams: Theme from "Schindler's List" (solo vioară Cristian Andrei Stanciu), Philip Sparke: Klezmer Carnival, Three Klezmer Miniatures, și Jerry Bock: Fiddler on the Roof.

Temele lucrărilor abordate cuprind povești ale poporului evreu sau sunt dedicate statului modern Israel, cu numeroase teme folclorice prelucrate ori care redau muzica tradițională a evreilor Așkenazi, cu elemente din melodiile de dans, de dragoste sau ritualice, cântate în special la nunți sau alte evenimente.

Unul dintre cântece, foarte cunoscut printre evreii care au locuit în România, este Rumanie, Rumanie, care descrie mâncarea gustoasă din România și viața frumoasă care putea fi trăită pe aceste meleaguri înainte de război.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Participarea la concert este permisă în limita a 30% din capacitatea spațiului, cu purtarea măștii de protecție și doar pentru cei vaccinați, trecuți prin boală sau care prezintă rezultatul negativ al unui test Covid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON