URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2021, 15:21

Seri muzicale de vară cu lucrări și artiști celebri, în Cetatea Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii, și nu numai, au parte în această vară de seri muzicale cu lucrări celebre, în interpretarea unor artiști de renume. Melomanii sunt așteptați în lunile iulie și august la o serie de concerte atractive, în Cetatea Oradea, iar, în caz de vreme nefavorabilă, în sala Filarmonicii de Stat.

Proiect de vară, în Cetate

În cadrul proiectului Initio, Filarmonica de Stat Oradea aduce pe scenă, miercuri, 14 iulie, de la ora 20, celebra lucrare Carmina Burana de Carl Orff, avându-l la pupitru pe maestrul Tiberiu Soare, iar ca soliști pe Diana Țugui (soprană la Opera Națională Română Cluj-Napoca), Nicolae Bejan (tenor, artist liric în Corul Filarmonicii de Stat Oradea) și Sebastian Balaj (bariton la Opera Națională Română Cluj-Napoca), alături de Corul Filarmonicii de Stat Oradea, condus de Lászlóffy Zsolt, și de Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniuˮ, dirijat de Nicoleta Țâmpu. În caz de vreme nefavorabilă, concertul se va ține o zi mai târziu.

Joia următoare, în 22 iulie, tot în Cetate și de la aceeași oră, maestrul Vladimir Lungu va dirija concertul Ceaikovski Unlimited, avându-l ca solist pe Mihai Diaconescu la ineditul pian Concert Grand 280VC – Vienna Concert, un instrument care surprinde de fiecare dată.

Și luna august va fi generoasă în evenimente artistice unice. În data de 6, de la ora 20, orchestra de suflători, condusă de maestrul Lorenzo Moroni, va reaminti de celebrele piese interpretate de Edith Piaf, Frank Sinatra, The Queen, Whitney Houston, Elton John și Lady Gaga, în concertul Classic Evergreen.

Mesaje artistice anti-război

Seara de 13 august aduce în primă audiție la Oradea lucrarea The Armed Man (A Mass for Peace) a lui Karl Jenkins, o piesă anti-război bazată pe o missă catolică, „având la bază un text care încorporează cuvinte din diferite surse religioase și istorice, inclusiv chemarea islamică la rugăciune, interpretată de Muezinul Refi Erghiun, Biblia (de exemplu, Psalmii și Apocalipsa) și Mahabharata. Scriitorii ale căror cuvinte apar în lucrare îi includ pe Rudyard Kipling, Alfred Lord Tennyson și Sankichi Toge, care au supraviețuit atentatului de la Hiroshima”, notează organizatorii proiectului Initio 2021.

Sub bagheta maestrului Flavius Filip vor evolua, alături de corul și orchestra Filarmonicii: soprana Diana Țugui, mezzo-soprana Alexandra Leșiu, tenorul Cristian Mogoșan și muezinul Refi Erghiun.

În paralel, pe un ecran, va rula o peliculă emoționantă, care potențează mesajul muzical pe întreg parcursul lucrării.

Seria concertelor estivale continuă cu Dansuri ungare de Johannes Brahms, o seară muzicală ce marchează Ziua Națională a Ungariei prin piese inspirate din folclorul maghiar, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu.

La European Music Open

Gala de Operă încheie suita evenimentelor de vară, Filarmonica de Stat Oradea participând și în acest an la festivalul cultural European Music Open, ediția a V-a 2021, alături de promotorul evenimentului, cunoscutul tenor Alexandru Badea.

Initio este un proiect cultural inovativ al Filarmonicii de Stat din Oradea, cu scopul de a împărtăși publicului larg muzică simfonică, vocal-simfonică, artă lirică în spații neconvenționale, respectiv în fortăreața orădeană.

„Dorim, ca prin acest demers, să răspândim peste frumosul nostru oraș Art Nouveau miresmele tari ale muzicii de calitate, ale desfătărilor sonore de care avem atâta nevoie”, adaugă organizatorii Initio.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON