URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2012, 14:04

Secretul secretarei: Nevasta şefului sindicatului din învăţământ a furat din banii şcolii!

Secretul secretarei: Nevasta şefului sindicatului din învăţământ a furat din banii şcolii! RUŞINE CU ÎNTÂRZIERE. Motivând că îi este ruşine pentru furtul din banii copiilor, Maria Blaj (foto) a refuzat să stea de vorbă cu reporterul BIHOREANULUI. Iar soţul ei, sindicalistul Gheorghe Blaj (foto), susţine cu seninătate că habar n-are despre fapta consoartei, chit că el a fost cel care, după ce femeia a fost prinsă cu mâţa-n sac, a înapoiat şcolii o parte din banii şterpeliţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Personaj cheie în orice instituţie, secretara cunoaşte toate plusurile şi toate minusurile, toate tainele şi toate noutăţile. Şi, având acces la orice informaţie, le poate folosi şi în scop personal.

Secretara şefă a Grupului Şcolar Agricol Salonta, Maria Blaj, nu face excepţie. Femeia şi-a băgat în buzunar aproape 22.000 de lei din banii elevilor şcolii, fără să-i pese nici că se alege cu faimă de hoaţă, nici că lasă o pată asupra Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, condus de propriul soţ din postura de vicelider. Adică de persoană creditată cu bunele intenţii de a-şi pune în joc toată energia şi grija în interesul şcolii.

Când pisica nu-i acasă...

Maria Blaj era secretară la Grupul Şcolar Agricol Salonta din 1997, iar din 2007 a devenit secretară şefă. Prin mâna ei treceau an de an dosarele elevilor şi ale profesorilor şi, pentru că şi-a îndeplinit mereu sarcinile de serviciu, se bucura de o bună reputaţie. În plus, era cunoscută ca o persoană dispusă să ajute pe oricine atunci când putea. Anul trecut, însă, s-a hotărât să se ajute pe sine.

02 ioan nistor.jpg"Am început să am suspiciuni astă-primăvară, în aprilie. După ce m-am întors de la o conferinţă din străinătate, am fost sesizat că, în săptămâna cât am fost plecat, doamna Blaj a făcut presiuni pe diriginţi să adune banii pentru diplomele pe care le primesc absolvenţii la finalizarea studiilor", povesteşte directorul Grupului Şcolar, Ioan Nistor (foto). Ca în fiecare an, şi unitatea sa a trebuit să comande diplomele de absolvire care sunt achitate de elevi, la preţul stabilit de Inspectorat. "Presiunile făcute de doamna Blaj în aprilie erau nepotrivite, pentru că era prea devreme să comandăm diplomele. În plus, noi nici nu discutaserăm acest subiect, nu i-a cerut nimeni să adune bani", zice Nistor.

Cutia Pandorei

Luată la întrebări de director, secretara a recunoscut că a adunat deja bani de la câteva clase, fără ştirea cuiva din conducerea şcolii. "Nici contabilei şefe nu-i spusese nimic şi nu dăduse nimănui chitanţă", afirmă profesorul Nistor. În total, Blaj a strâns 4.100 de lei, sumă pe care directorul i-a cerut s-o predea rapid la contabilitate, pentru a fi înregistrată legal.

Concomitent, Nistor a solicitat şi Inspectoratului Şcolar să verifice situaţia diplomelor comandate în anii trecuţi, când nu el conducea şcoala, căci deţine funcţia doar din toamna anului trecut. Aşa a aflat că unitatea avea datorii de 13.090 de lei către IŞJ, pentru 1.870 de diplome comandate şi ridicate în ultimii patru ani (2007-2011), adică de când Blaj era secretară şefă, iar director era profesorul Gabor Vidu.

Fără scuze

Ulterior, Nistor a discutat cu diriginţii claselor cu absolvenţi din promoţia anului trecut, aflând un nou detaliu: tinerii nu doar că plătiseră diplomele, ci o făcuseră la suprapreţ, evident fără să ştie. "Fiecare elev a dat secretarei câte 10 lei, în loc de 7 lei, cât costa de fapt eliberarea diplomei", explică directorul. Astfel, femeia îşi făcuse şi un "ciubuc" care, cu banii strânşi anul acesta şi cu datoriile din anii trecuţi către IŞJ provenite din sumele neplătite de secretara şefă, arăta un prejudiciu de 21.970 de lei.

În următoarea zi, directorul a numit o comisie de anchetă formată din dascăli care au luat la puricat toate documentele. Concluzia la care s-a ajuns? Blaj ridicase în fiecare din ultimii patru ani diplomele de la IŞJ, fără să le plătească, iar banii nu erau nicăieri. În faţa acuzelor, femeia n-a avut prea multe explicaţii, rezumându-se să-şi recunoască isprava şi să adauge că a "operat" fără ştirea conducerii şcolii. Cum anume? Simplu: a profitat de încrederea pe care directorul o avea în ea şi a coordonat singură lucrurile. În favoarea ei...

Culmea e că, dacă la nivelul şcolii n-a bănuit nimeni cu ce se ocupa, nici şefii Inspectoratului nu s-au prins că unitatea primea diplome fără să le achite. "La Inspectorat, diplomele se ridică de la un compartiment anume, dar plata se face către contabilitate. Din discuţiile avute la Inspectorat, am înţeles că cele două părţi nu şi-au comunicat datele, astfel încât să ştie care şcoală nu şi-a plătit diplomele", spune directorul Grupului Şcolar Agricol din Salonta.

Scăpată de soţ

Cazul Mariei Blaj a fost discutat de Consiliul de Administraţie al şcolii, care, prin vot secret, a luat o hotărâre blândă faţă de secretara şefă: destituirea din funcţie şi reîncadrarea ei, tot în categoria personalului administrativ, dar ca "tehnician", pe un salariu mai mic. Colegii au decis să nu-i aplice cea mai drastică sancţiune, adică desfacerea contractului de muncă, pentru că o parte din suma furată a fost recuperată "la înţelegere", însuşi soţul femeii, Gheorghe Blaj, vicepreşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, ducând banii la şcoală.

"Domnul Blaj predă la noi de mulţi ani, aşa că mi s-a părut normal să discut şi cu el problema. A susţinut că nu ştia nimic despre ce a făcut soţia şi a adus 17.000 de lei", spune directorul. Fosta secretară şefă a garantat că restul banilor îi va aduce până cel târziu la 1 iulie, astfel că nimeni din Consiliul de Administraţie n-a mai sesizat Poliţia.

Nu ştiu, nu cunosc

Deşi cu colegii din şcoală a fost "cooperantă", de faţă cu reporterul BIHOREANULUI Maria Blaj n-a vrut să spună prea multe. "Mi-e oricum destul de ruşine de colegi", a zis ea, încercând apoi să convingă şi reporterul să nu scrie nimic despre ruşinoasa sa "afacere". "Mă şi mir că n-am făcut un infarct...", s-a apărat femeia, refuzând să explice motivele care au îndemnat-o să dea cinstea pe ruşine.

Prin şcoală se vorbeşte, însă, că fosta secretară a ajuns într-o asemenea situaţie tocmai din cauza soţului. "Nu se mai înţeleg, el nu mai dă bani în casă şi de-asta ar fi luat banii", zice un angajat al şcoli, găsind cumva o justificare hoţiei. Nici liderul sindicalist n-a fost, însă, mai dornic să dea lămuriri. "Am aflat că au fost ceva diplome neplătite, dar nu am fost eu implicat", s-a scos vicele, "desolidarizându-se" de isprava soţiei. "Când o să am nişte răspunsuri, voi da dovadă de transparenţă totală", a promis el în final.

Inginer zootehnic şi profesor din 1985, Blaj a ajuns în fruntea SLÎ Bihor în urmă cu cinci ani, remarcându-se ca un sindicalist vocal, care pare mereu dispus să ia apărarea colegilor săi. Iată că acum nu face acelaşi lucru pentru soţia sa, preferând să bage capul în nisip. Un semn că ştie el prea bine cu cine îşi împarte casa...


CU TUPEU
Cine-mparte, parte-şi face

Maria Blaj nu e prima angajată a unei şcoli din Bihor care delapidează din banii cu care a lucrat. În urmă cu un an, un audit al Inspectoratului Şcolar Judeţean scotea la iveală că cele trei contabile ale Colegiului Naţional Iosif Vulcan din Oradea, Maria Copil, Mărioara Pascu şi Dorina Tanc, şi-au acordat cu de la sine putere, vreme de trei ani, diferite sporuri necuvenite. Mai mult, când salariile tuturor bugetarilor au fost tăiate cu 25%, ale lor au rămas întregi, pentru că cele trei au aplicat măsura doar colegilor, nu şi lor însele. Prejudiciul astfel creat s-a ridicat la 170.000 de lei, bani pe care cele trei contabile i-au returnat şcolii, însă delapidarea este cercetată în continuare de poliţiştii orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
vax lege
SLI Bihor ar trebui sa publice declaratiile de avere si , mai ales, de interese ale acestor lideri de sindicat (Tent , Blaj) . Sunt dascal si suspectez gestionarea acelui 1% care reprezinta cotizatiile dascalilor. Evident ca nu e o suma mica. In scoli se preseaza cu faptul ca nesindicalistii nu vor beneficia de drepturile castigate in instante. Si? Dar colegii stiu ca aceste procese sunt scutite de taxa de timbru? O fi onorariul acelor avocati atat de mare? Mai degraba indemnizatiile acestor lideri cred ca sunt NESIMTITE. Apropo , ce indemnizatie lunara au liderii SLI Bihor? Ce suma se aduna din cotizatii intr-o luna din perioada dinainte ca Boc sa le fi deranjat socotelile? Veti vedea , daca vom putea afla astea CARE ESTE MIZA JOCULUI! IAR NOI ...CA TURMA !
Postat 19 Iunie 2012, 22:20 de tudorel
SINDICACATII BUGETARI
Toti sefi de sindicacate din invatamant si sistemul bugetar sunt niste talhari, ei si familiile lor. Tati fura , devasteaza nimic nu ramane dupa ei decat salarii nesimtite neacoperite cu munca numai sa paota ei si pilitrucii care stau in spatele lor sa fure in tihna > Pane si circ > salarii mqari bugetarilor si circ pentru prostime ca sa se acipore hotiile !!!
Postat 18 Iunie 2012, 19:28 de s.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON