URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Şcoli pustii: Mulți primari din Bihor au băgat banii statului în școli și grădiniţe care au rămas goale

Şcoli pustii: Mulți primari din Bihor au băgat banii statului în școli și grădiniţe care au rămas goale PE CALE DE DISPARIŢIE. După renovare, grădiniţa din Săldăbagiu de Munte, comuna Paleu, a fost închisă, pentru că nu mai sunt copii. Şcoala primară, care foloseşte aceeaşi clădire, mai are 7 elevi şi riscă aceeaşi soartă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Capele mortuare, cămine culturale şi centre medicale. Acestea sunt noile utilizări pe care le vor primi, din acest an, 7 şcoli şi grădiniţe din Bihor care se închid, din lipsă de copii.

În judeţ mai există zeci de alte unităţi de învăţământ care ar putea avea aceeaşi soartă, dacă primarii ar recunoaşte realitatea, şi anume că le ţin deschise doar pentru a asigura salarii profesorilor şi a masca risipa banilor publici cheltuiţi pentru renovarea lor. Dacă i-ar preocupa cu adevărat calitatea educaţiei, ar comasa şcolile, desfiinţând clasele simultane, unde elevii învaţă de-a valma.

Şcoli "moarte"

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar, în Bihor sunt 11 şcoli şi grădiniţe cu lacătul pus. Majoritatea se află în sate depopulate, fără copii care să le frecventeze, aşa că primarii le pot decide alte întrebuinţări. De pildă, şcoala primară din Şoimuş (comuna Remetea) se transformă în cămin cultural, cea din Berechiu (Sânnicolau Român) în centru comunitar, iar grădiniţele din Goila (Căbeşti) şi Săldăbagiu Mic (Căpâlna) rămân deocamdată nefolosite.

Ioan Popa, primar LuncaÎn comuna Lunca, primarul liberal Ioan Popa (foto) ar fi vrut să transforme şcolile din Sârbeşti şi Hotărel în capele mortuare. "De peste 10 ani sunt goale. Suntem în coasta Şteiului şi părinţii preferă să-i ducă acolo la şcoală". Totuşi, s-a răzgândit. "Clădirea din Sârbeşti are peste 100 de ani şi este periculoasă, mai bine o demolăm. În Hotărel am văzut o reticenţă din partea comunităţii", mai zice Popa.

Comuna rămâne oricum cu alte 7 clădiri şcolare, şi ele departe de a fi aglomerate. În Lunca sunt 106 preşcolari şi elevi, dintre care 65 învaţă în centrul de comună, câte 15 sunt în satele Briheni şi Şuştiu, iar 12 la Seghişte. "Nu aş vrea să desfiinţez nicio şcoală sau grădiniţă, pentru că apoi cu greu o mai pui pe picioare, dacă ai nevoie de ea. Şi cred că va fi nevoie, pentru că suntem o comună într-o uşoară dezvoltare. Acum introducem gaz", spune primarul.

Elevi puţini, profesori mulţi

Majoritatea edililor din Bihor au aceeaşi optică: în loc să adune copiii de pe sate, cu microbuze, la o şcoală din centrul de comună, preferă să-i ţină răsfiraţi şi să amestece elevi de vârste diferite în aceleaşi clase, în detrimentul lor. Un învăţător de la o clasă simultană împarte fiecare lecţie între 3, 4 şi chiar 5 clase.

Deşi nu o spun direct, primarii şi directorii de şcoli evită nu atât comasările, cât de fapt concedierile. Într-o comună cu 6 şcoli primare şi 6 grădiniţe, în loc de 12 învăţătoare şi educatoare ar putea fi suficiente 4. În plus, unii directori spun că, dacă i-ar pune pe drumuri, elevii romi ar abandona şcoala. "Ei nu sunt prea disciplinaţi, nu vin pe ora 8 la şcoală, ci pe rând, până pe la 9, chiar 9.30. Dacă ar pierde microbuzul, n-ar mai veni deloc", spune directoarea din Lunca, Angela Ilieş.

Pe lângă faptul că ţin şcolile artificial în viaţă, primarii cheltuie serios pentru reabilitarea lor, fără să cugete dacă investiţia e rentabilă. Şcolile şi grădiniţele din întreg judeţul numără 847 de clădiri şi aproape jumătate dintre acestea au fost modernizate în ultimul deceniu. Majoritatea sunt şcoli şi grădiniţe din oraşe şi din centre de comune, dar 125 sunt prin sate.

Finanţările au fost uşor de atras prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aşa că nu-i de mirare că investiţiile au dus şi la risipă. În 2019, BIHOREANUL a arătat cum în comuna Sâmbăta s-au băgat peste 800.000 lei în reabilitarea completă a 3 grădiniţe, iar după încheierea lucrărilor primăriţa PSD Mariana Laza le-a închis, constatând că nu mai sunt copii.

"Grădinari" răsfiraţi

Tot pentru că erau bani de la Guvern, în Ceica, pe lângă unităţile din centrul de comună (cu un total 374 elevi), mai există 11 şcoli şi grădiniţe răsfirate în cele 7 sate, toate complet reabilitate, dar cu numai 222 de copii. Şcoala primară din Cotiglet are abia 9 elevi, grădiniţa din acelaşi sat 8, şcoala din Duşeşti 14, iar grădiniţele din Ceişoara, Corbeşti şi Inceşti câte 11 fiecare. Primăriţa Ana Şovre (PSD) a refuzat să răspundă apelurilor BIHOREANULUI pentru a lămuri dacă va proceda la fel ca omoloaga sa din Sâmbăta.

La Bratca situaţia e similară: pe lângă liceul din comună (cu 664 elevi), mai sunt 11 şcoli şi grădiniţe modernizate, care adună puţin peste 200 de elevi. În satul Beznea sunt chiar două grădiniţe, una cu 12 copii, alta cu 10, iar în Ponoară grădiniţa are 13 copii.

 Ionuţ Sturz, primar BratcaAles în toamnă, primarul independent Ionuţ Sturz (foto) ar prefera ca elevii să înveţe în mai puţine clădiri, deoarece s-ar reduce cheltuielile. "Problema e că satele sunt răsfirate, chiar şi la 12 kilometri depărtare, şi este mai greu să aduni copiii. La învăţământul primar am făcut comasări, chiar la cererea părinţilor, care nu mai doreau clase simultane, dar în cazul grădiniţelor nu au fost la fel de receptivi", spune edilul. Dacă părinţii n-au cum să-i ducă la centru, preşcolarii ar trebui luaţi de microbuze, cu însoţitori şi scaune adaptate lor.

"Nici bărbaţii nu-şi mai iubesc nevestele..."

Exemple de şcoli pustii sunt în tot judeţul. În comuna Borod, unde de asemenea s-a investit masiv în reabilitări, şcoala din Şerani are 14 elevi, iar grădiniţa 6 preşcolari, şcoala din Vaida (comuna Roşiori) are doar 5 copii, iar în comuna Căpâlna 4 grădiniţe adună 24 de preşcolari.

Silviu Petriţa, primar RoșiaÎn comuna Copăcel, şcoala primară din Surduc, reabilitată, are 13 copii, cea din Copăcel 20, iar alte 3 grădiniţe din comună au împreună 35 de preşcolari. Aflat şi el la primul mandat, primarul PSD Silviu Petriţa (foto) nici nu-şi pune problema să le desfiinţeze. "După ce vom rezolva problemele de infrastructură în comună se vor popula. Problema e că nici bărbaţii nu-şi mai iubesc nevestele cum le iubeau pe vremuri. Acum nu mai face nimeni 4-5 copii", zice el. Deocamdată, sătenii din Copăcel nu au nici canalizare, nici angajatori în apropiere, ceea ce poate ar explica lipsa chefului de "iubire"...

Centrele educaţionale, soluţia

Somogyi Ludovic, primar Săldăbagiu de MunteŞcolile sunt goale şi în comunele cu populaţie în creştere. În Paleu, în ultimul deceniu s-au mutat 2.000 de oameni, dar părinţii preferă unităţile de învăţământ din Oradea. Grădiniţa din Săldăbagiu de Munte s-a închis, la şcoala din sat învaţă doar 7 elevi, iar în Uileacu de Munte alţi 11. "Preferăm să nu rămână copiii proşti în sat, ci să mai înveţe limba română la oraş. Eu am 4 copiii, toţi elevi la Oradea", zice primarul Somogyi Ludovic (foto).

Acesta admite că singura soluţie pentru revitalizarea şcolilor şi a grădiniţelor de la sate este unificarea lor în centrul de comună, dar susţine că nu are nicio clădire atât de mare. Tocmai de aceea, a construit o grădiniţă nouă în Paleu, care din toamnă va funcţiona cu orar prelungit. "Am în plan să construim şi o şcoală gimnazială".

La fel vrea şi primăriţa PSD din Căbeşti, Corina Ene. "Pe termen lung, centrele educaţionale reprezintă soluţia pentru mediul rural. O singură clădire, modernă, cu program prelungit, cu spaţii de luat masa, cu laboratoare, pe modelul comunei Ciugud din judeţul Alba", spune aceasta. Fireşte, asemenea planuri devin realitate doar dacă în centrul educaţiei e pus elevul, nu profesorul...


VINE RESTRUCTURAREA!
Calitate sau cantitate?

Virgil Blage, șeful Inspectoratului Școlar BihorInspectorul şcolar general Virgil Blage (foto) afirmă că, în mod categoric, nu încurajează şcolile răsfirate de la sate.

"Sunt extrem de nemulţumit că avem unităţi de învăţământ cu câte 9-10 unităţi arondate, mai ales că ştiu că există microbuze în comunele respective. Am în plan să propun un program pilot de restructurare a reţelei şcolare. Lucrând cu efective mici de elevi, nu vom reuşi să ne încadrăm niciodată în alocaţiile bugetare", zice şeful IŞJ Bihor, amintind că şcolile primesc finanţare de la Ministerul Educaţiei în funcţie de numărul de elevi.

Blage nu se fereşte să sublinieze că, de fapt, numeroase şcoli cu elevi puţini există doar pentru profesori: "Trebuie să decidem ce vrem: învăţământ de calitate sau să asigurăm posturi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@oradeanbihor
Este ceva ce poti refuza. Nu platesti si gata. Nu inteleg de ce va este asa de greu (deduc ca "ati trecut prin")? Sunt cheltuieli ce tin de scoala si nu de parinti. Parintele nu poate fi obligat. Hai ca laptop si videoproiector... halal... In ce scoala de escroci mai apar asemenea chestii? Sunt obiecte pe care scoala si profesorii trebuie sa le asigure. Ori din proiecte, ori din bani personali. Insa este treaba lor! Repet nimeni nu va obliga sa dati. Cer? Ignorati. Cer din nou? Sunati la DNA... Deci, cei care se plang ca tot dau, tot dau, ar trebui sa se uite in oglinda.
Postat 21 Mai 2021, 23:17 de sasi
@ sasi
Ca sa ne intelegem: in gradinitele si scolile oradene, parintii platesc incepand de la hartia igienica si sapunul de la baie, pana la imprimanta, laptop, videoproiector sau mobilier daca generatia dinainte la platit si alege sa il mute la sfarsit de ciclu primar, de ex.. (au fost cazuri cand elevii care au terminat a 4-a, s-au mutat cu tot cu mobilier intr-o alta sala, la inceputul clasei a 5-a). Ai dreptate: nimeni nu obliga pe nimeni..
Postat 21 Mai 2021, 13:05 de oradeanbihor
@oradeanbihor
Repet întrebarea: cine te obliga? Nimeni. Este opțiunea ta. Iată soluția: nu mai da. Ce simplu... De când mă stiu nu am dat bani și nu voi da. Au salarii. Toată problema cu datul este din cauza celor care dau.
Postat 20 Mai 2021, 23:00 de sasi
@ sasi
In Romania ai doua variante: sa accepri situatia si sa te supui majoritatii indobitocite sau sa mergi la privat pe banii tai pentru servicii civilizate (gradinita, scoala, doctor) dar asta nu te scuteste de plata impozitelor si taxelor pentru servicii de care oricum nu beneficiezi, ceea ce nu e tocmai corect.
Postat 20 Mai 2021, 21:43 de oradeanbihor
@oradeanbihor
Cine te obliga sa dai bani la gradinita, scoala, medici? Daca se cer bani, trebuiesc reclamati oficial!
Postat 20 Mai 2021, 20:35 de sasi
Turcu' plateste - e momentul ca pnl,in intelepciunea lui,sa retraga invatamintul de la sate
Greu de aflat originea exacta...stefan cel mare, ghica,asediul vienei de catre turci plus aliati romani. Sensul consacrat ar fi: "Expresia "Turcul plăteşte!" este una dintre cele mai utilizate atunci când cineva este obligat să plătească o pagubă sau o cheltuială făcută de altcineva "..."Această expresie îşi are originea într-un incident domnesc de la curtea lui Al. Ghica. În timpul unui proces în care erau implicaţi un negustor român şi unul turc, unul dintre boierii divanului a adormit în timpul judecării. Trezit ca să-şi spună părerea, el a rostit automat: “Turcul plăteşte“, ceea ce nu corespondea cu realitatea, bietul turc fiind nevinovat. "..."Trecând pe lumea cealaltă, Ştefan cel Mare lăsa cu limbă de moarte moldovenilor săi, că dacă trebuie să închine ţara, să o închine turcilor, că sunt mai cinstiţi şi îşi respectă cuvântul dat. Ca observaţie, era cum ar fi câştigat o bătălie... De atunci, ne rămase probabil propoziţia... turcu plăteşte! Plata onestă. "..."Originea ei demonstrează că evaziunea fiscală are pe aceste meleaguri rădăcini (aproape) la fel de adânci ca celebrele cuvinte “bursuc”, “viezure” sau “brânză”. Ei bine, turcii permiteau ca din tributul datorat Porţii să fie scăzute anumite deductibilităţi: pentru întărirea zidurilor de apărare, întreţinerea drumurilor etc. Băieţii noştri inventivi falsificau hârtiile şi deturnau banii spre chiolhanuri, spunând: “Lasă, turcul plateşte!” În acest fel conştiinţa lor era împăcată. Tot aşa cum in comunism, muncitorul care pleca acasă cu o trusa de scule fura de la “ăia”, nu-i asa?”, susţine Eugen Ovidiu Chirovici...Mai e si varianta ca vorba ar proveni de la asediile Vienei de catre turci ,aliati cu romani,iar turcii suportau cheltuielile. In fine- important e ca CJ sa se implice in eficientizarea invatamintului din judet,ca o continuare fireasca a reformelor culturale din oradea,(filarmonica,teatru,AMD,muzeu ),la pachet cu desfiintarea pensiilor speciale si scumpirea transporturilor agabaritice si a gunoiului. Ajuta D-zo.
Postat 20 Mai 2021, 11:27 de excalibur
Totul e despre bani?
La gradinita dam bani, la scoala dam bani, la medic dam bani, totul pe șustache, pe motiv de subfinantare si pentru ca "nu sunt fonduri". Pe langa toate astea platim taxe si impozite la greu pentru sistemul de invatamant, sanatate, etc. Halllo peeneeleee! Scoala de stat nu e o afacere la fel cum nici sistemul se sanatate de stat nu e! Inainte sa va plangeti ca se depopuleaza satele sau ca raman scolile fara elevi, v-ati pus intrebarea, de ce se intampla asta???
Postat 20 Mai 2021, 10:41 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON