URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2023, 08:00

Șantier de... rahat: Lucrările la pasajele din Centrul Civic al Oradiei au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur (FOTO)

Șantier de... rahat: Lucrările la pasajele din Centrul Civic al Oradiei au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur (FOTO) ATENȚIE, PUTE! Orădenii care locuiesc în blocul aflat pe Calea Mareșal Averescu nr. 1 privesc neputincioși spre beciul imobilului, inundat cu fecale și urină. „Vine vidanja, curățăm, și a doua zi e la fel”, spune o locatară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când ajung acasă, locatarii blocurilor de pe Calea Averescu inspiră adânc și își țin respirația cât de mult pot. Deși locuiesc aproape în buricul târgului, sunt forțați să suporte duhori de parcă ar sta într-o hazna. 

Șantierul pasajelor subterane pe care Primăria le construiește în Piața Emanuil Gojdu nu a provocat deranj doar în trafic, ci și în viața de zi cu zi a orădenilor care se învecinează cu lucrările. Forajele făcute pentru structura pasajelor au avariat rețeaua de canalizare, care refulează în beciurile blocurilor din jur. „Singurul noroc este că sunt temperaturi scăzute, că altfel aici ar izbucni holera”, spune o orădeancă.

Șantier urât mirositor

Demarate în toamnă, lucrările pentru construirea celor cinci pasaje presupun, în prima etapă, forarea a 2.000 de piloți. Simultan, muncitorii firmelor care au câștigat licitația de execuție (Freyrom, Leko Construct, Construcții Erbașu, Metabet și Procons Group) trebuie să devieze rețelele de utilități din zonă, de la apă și canalizare la electricitate și fibră optică. 

La sfârșitul lunii noiembrie, când jumătate dintre piloți erau forați, locatarii din blocurile aflate pe Calea Averescu, în vecinătatea imediată a șantierului, au început să strâmbe din nas. „Nu ne-a anunțat nimeni despre vreo problemă, dar a început să se simtă un miros înțepător de dejecții. Puțea a rahat”, s-a plâns BIHOREANULUI o locatară din blocul de pe Averescu nr. 1. De teamă să nu fie luată la ochi, cere să rămână anonimă. „Primăria n-o să-mi mai răspundă la sesizări, nici cât o face acum, dacă știe că am pârât-o în presă”. 

„Focar de infecție!”

Din discuții cu muncitorii, oamenii au aflat ce pocinog s-a întâmplat: forajele s-au „ciocnit” de rețeaua de canalizare! 

„Rețelele trebuiau deviate înainte de șantier, ceea ce, din lipsă de timp, nu s-a întâmplat. Muncitorii au dat-o înainte cu forajele, iar un pilon a trecut prin rețeaua de canalizare care merge pe Calea Clujului și dejecțiile au curs pe șantier. Muncitorii de la Compania de Apă au venit aici zilnic cu vidanjele”, spune un alt locatar. 

În scurt timp, oamenii și-au dat seama că problema e și mai gravă: dejecțiile au început să inunde beciul blocului. „De la sfârșitul anului trecut, beciul este ca o rețea de canalizare, plin de rahat, urină și hârtie igienică. După prima refulare s-a vidanjat, am adus firmă de curățenie care a dezinfectat, sperând că era un incident izolat. Nici vorbă, din noiembrie așa trăim, într-un focar de infecție!”, acuză orădeanca. 

Locatarii de la parter resimt cel mai tare disconfortul. „Mirosul vine de pe casa scării și îți intră în casă. Stai cu geamul deschis, dar cât? Noroc totuși că e iarnă, că altfel în beciul nostru ar izbucni holera”, mai zice femeia.

În aceeași situație

De trei luni, oamenii fac sesizări săptămânal către Compania de Apă Oradea, care pare că duce o muncă de Sisif: nu bine termină muncitorii de vidanjat dejecțiile din beciuri, că mizeriile reapar. „Blocul nostru este mai afectat pentru că are beciul la cea mai mare adâncime și acolo refulează prima oară canalizarea. Dar probleme sunt și la alte blocuri”, spune reclamanta.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari de pe Calea Averescu confirmă: periodic, beciurile se inundă cu dejecții. „La două-trei săptămâni, trebuie să solicităm intervenția CAO. Dar n-aș vrea să pară că mă plâng, că poate n-o să ne mai trimită vidanja”, spune administratoarea unui alt bloc din zonă. 

Până la primăvară... 

Compania de Apă recunoaște că zona este problematică și spune că va rămâne așa până când se vor termina lucrările de deviere a rețelei de canalizare, începute abia pe 7 februarie. 

„Într-adevăr, colectorul (n.r. rețeaua de canalizare) nu funcționează la capacitate maximă, fapt pentru care CAO vidanjează zilnic”, spune purtătorul de cuvânt Alin Sas. Bazându-se pe informații primite de la constructori, acesta a estimat că problema va persista încă patru săptămâni. 

Viceprimarul Marcel Dragoș (foto) trage totuși nădejde că rețeaua va fi funcțională mai repede. „E o situație provizorie, până când se finalizează devierea. Eu estimez că în două-trei săptămâni muncitorii vor termina, pentru că au toate materialele necesare și lucrează în două schimburi”, spune edilul.  

Așadar, dacă au noroc, la începutul lunii viitoare, orădenii care locuiesc în capătul străzii Averescu vor simți miros de primăvară. După o iarnă de coșmar...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Iată dovada că liberalii sunt cei mai proști bipezi de pe planetă.
"Într-adevăr, colectorul (n.r. rețeaua de canalizare) nu funcționează la capacitate maximă, fapt pentru care CAO vidanjează zilnic”, spune purtătorul de cuvânt Alin Sas". Nu răspunde nimeni dintre edilii orașului pentru faptul că sunt toți niște habarniști, de la primar la directorul CAO "incorporre". Iar pentru că nu vor să dea ochii cu oanenii după ce fac tâmpenii pe bani publici extrem de mulți, și-au "tras" și purtător de cuvânt care să poată bate câmpii, tot liberal după cum arată lista de foști lipitori de afișe de la PNL, recompensat să ia un salariu baban ca să vorbească pe lângă subiect. Auzi la el neterminatul, că acel colector nu funcționează la capacitate maximă ... în loc să-i roage pe ucrainenii de la canalul Bîstroe, să vină și pe la noi ca să dragheze locul.
Postat 22 Februarie 2023, 10:59 de KP
Orădeanca din la începutul articolului a remarcat că doar frigul nu a lasat să izbucnească încă "holera galbenă".
De rezultatele "ciumei roșii" care activează sub numele de PSD suntem pe deplin elucidați. Acum vedem și urmările acțiunilor "holerei galbene" care activează sub numele PNL.
Postat 22 Februarie 2023, 10:47 de KP
Inceputul
Gratis tot. Oraș spart peste tot cu ambuteiaje. accidente un lanț. Bucurați-vă căci asta ați vrut. E gata in câteva luni ca vine campania electorala nu? Firme aservite politruc ce prospera iar pt prostime taxe. impozite mari și salarii mici. Sa generalizeze în toată tara sa fie bine pt toți Sa lase sa facă blocuri între case în cartiere rezidențiale. Sa ne facă stadion când nu avem echipe sportive. Sa jucam noi pe ele. Și sa fie aleși pe viata.
Postat 22 Februarie 2023, 09:33 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON