URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2024, 15:30

Salariul net a crescut din nou în Bihor, dar este tot sub media națională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcția Județeană de Statistică a prezentat zilele trecute cele mai recente date privitoare la salariul mediu brut și net din Bihor. Acestea arată că în județ salariul net este în continuă creștere, dar rămâne mult mai mic decât media națională. 

Concret, potrivit informăriii DJS, în luna mai, în Bihor, câştigul salarial mediu brut a fost de 6.930 lei/persoană. „Câştiguri salariale medii brute peste media judeţului au realizat salariații din servicii (7.096 lei). Câştiguri salariale medii brute sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie și construcții (6.785 lei) și salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (5.558 lei)”, transmit statisticienii. 

În ceea ce privește câştigul salarial mediu net, în luna mai acesta a fost de 4.249 lei/persoană. „Câştiguri salariale medii nete peste media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (4.292 lei). Câştiguri salariale medii nete sub media judeţului au realizat salariaţii din servicii (4.246 lei) precum și salariații din  agricultură, silvicultură şi pescuit (3.576 lei)”, se mai arată în comunicatul Direcției Județene de Statistică. 

Față de luna aprilie, în Bihor, salariul mediu net a crescut cu 74 de lei, de la 4.175 la 4.249. Totuși, acesta continuă să fie mult mai mic decât cele mediu, calculat la nivel național de Institutul de Statistică. În luna mai a acestui an, câștigul mediu net la nivel național a fost de 5.118 lei. 

Pe de altă parte, la finalul lunii mai, în Bihor erau 186.210 salariați, cu 169 mai puțini decât la finalul lunii aprilie, conform DJS. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
4200 bh versus 5200 national
Atit s-a putut. Nu stiu daca statistica tine cont de bonurile de masa, la calculul netului, probabil da. Oricum, 45% din brut sunt taxe. Din net, bugetarii mai palmeaza 19% tva la tot ce misca, plus accize la diverse. Mai impozite pe proprietati, masini, rovignete...sa zici mersi daca ramii cu jumate din ce cistigi. Practic facem fifty-fifty cu colegii bugetari. Magnificent...
Postat 04 August 2024, 17:09 de excalibur
Pe cine interesează când se uită în buzunar ...
... cât este brutul? Netul este singurul arată valoarea reală a traiului și nivelul calității vieții. Bihorul e ca de obicei, pe la mijlocul clasamentului național la mai toate capitolele dezvoltării, prosperității comunitare și bunăstării individuale. Iar România, în ansamblu, ține constant să rămână în coada topului european, pentru că norodul trebuie să țină în viață și să alimenteze cel mai ineficient sistem politic și administrativ din UE.
Postat 04 August 2024, 10:27 de KP
Serios, pare imposibil
după ce aleșii neamului, au tocat o groază de banii pe incubatorul de afaceri (peneliste), centru mall și alte inventii, ăsta-i rezultatul? Păi da, nici nu poate fi altfel, de 30 de ani orașul e invadat de țărani parveniți, absolvenți de sorbonica cel mult, care se cred mari politicieni și afaceristi, care au pus mâna împreună cu neamurile lor, pe tot!
Postat 04 August 2024, 08:55 de m70
..................
Pai nici nu are de unde să crească peste medie.Majoritatea angajaților din Bihor muncesc la IMM urile autohtone.Daca ne amintim ce a spus șeful federației patronilor din Bihor respectiv că firmele bihorene sunt mai nașpa chiar ca și cele din Salaj sau Satu Mare adică au profituri mai proaste chiar și așa că nu excelează la capitolul salarii pt angajați iar singurul lor plan pt dezvoltare a fost sa ceară bani de la CJ și PMO adică Orădenii să-și plătească singuri salariile.Mori de ras ( pt cine vrea să caute e planul ăla cum că prin 2050 vom fi wow,mă rog pt cine mai crede in basme) una peste alta cam așa vom rămâne în următorii 20-30 de ani asta dc nu apare cumva o nouă generație de antreprenori cu alt model de business care sa impulsioneze și sistemul de educație local si să aducă în general un plus de dinamica in economie.
Postat 04 August 2024, 00:51 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON