URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2012, 10:42

S-au dus zăpezile de altădată!

S-au dus zăpezile de altădată! AMINTIRI. Ninsorile abundente care începeau în noiembrie şi ţineau până prin martie au devenit o amintire. De câţiva ani, oraşul e tot mai rar acoperit de omăt, iar fenomenul dă semne să se cronicizeze. Ca să vadă zăpadă pe săturate, orădenii nu trebuie să meargă totuşi prea departe, Stâna de Vale fiind cea mai bogată zonă în precipitaţii din întreaga ţară. Inclusiv iarna, cu ninsori ca-n poveşti...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"A căzut multă zăpadă. Atenţie cum o îndepărtăm şi cum circulăm!". Mesajul era publicat cu litere de-o şchioapă în singurul ziar care apărea la Oradea în 1980. Cetăţenii erau avertizaţi să circule cu grijă pe străzi, să-şi cureţe neaua din faţa caselor şi din jurul blocurilor, ca să evite alunecuşul.

De câţiva ani, apeluri de acest gen se fac tot mai rar, pentru că zăpada cade tot mai săracă peste oraş. Cum veştile pe care meteorologii le dau nu sunt nici anul acesta mai promiţătoare, alternativa pentru orădenii care vor să se bucure de zăpadă e una singură: să meargă la munte!

Amintiri albe

Părinţii povestesc adesea cum, "pe vremea lor", mergeau la săniuş în parcul din actualul Orăşel al Copiilor, pe diferite străzi de pe dealurile oraşului ori pe dâmbul dintre podurile rutiere de pe Ovid Densuşianu. Picii rămân doar cu poveştile, pentru că în Oradea ninge tot mai rar şi tot mai puţin. Ba se pare că de-o vreme ploile au ajuns mai frecvente în zilele de iarnă decât nămeţii în care copiii, şi nu numai, puteau să se bulgărească în voie. Acum, chiar şi când ninge, fie că fulgii nu pică din abundenţă, fie se topesc rapid.

14 Cristina Chiorean.jpgMeteorologii spun că ar trebui să ne obişnuim cu acest lucru. "Pentru Oradea nici nu e specific să fie foarte multă zăpadă, dat fiind că suntem totuşi într-o zonă de câmpie", afirmă Cristina Chiorean (foto), şefa serviciului Meteorologie din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord.

Tot mai cald

Specialista spune că în urmă cu două decenii şi mai mult existau şi ierni cu zăpadă din abundenţă, dar din 2000 a început să ţină de normalitate lipsa ninsorilor. "În 2005, de exemplu, pe 22 decembrie, am avut minus 10 grade Celsius, dar în rest erau cam minus 4 grade. În 2004, minima lunii decembrie a fost minus 8 grade", zice Chiorean.

Anul 2010 a fost un exemplu elocvent de iarnă călduroasă. "Pe 17 decembrie am avut minima lunii, de minus 12 grade, dar pe 24 decembrie a fost înregistrată maxima lunii, de  plus 16,5 grade. În ziua de Crăciun, temperatura medie a fost de 8 grade", spune meteorologul, consultând statisticile. Practic, în decurs de câteva zile, temperaturile au luat-o razna, rămânând în final ridicate şi alungând orice speranţă de ninsoare. Ba, spre Anul Nou, au venit ploile, încât autorităţile judeţene au şi fost alertate să supravegheze atent situaţia, pentru prevenirea inundaţiilor.

Două în loc de patru

Pe lângă faptul că geografia specifică zonei de câmpie nu favorizează zăpezile abundente, Chiorean afirmă că există şi alţi factori care determină reducerea ninsorilor, precum  circulaţia maselor de aer şi, mai nou, erupţiile vulcanice. "Anul acesta, erupţiile vulcanice în Europa au fost deosebit de numeroase. Mai apare şi efectul de seră, care împiedică ninsorile", adaugă ea.

Toate aceste variabile schimbă nu doar iarna, ci toate anotimpurile. De pildă, luna iunie, considerată cea mai ploioasă din an, a fost în 2011 cea mai secetoasă, iar noiembrie şi decembrie, care teoretic sunt mai "uscate", s-au dovedit până acum ploioase. "Trecerea de la sandale la ghete şi invers se face foarte brusc, ca şi cum am avea doar două mari anotimpuri", spune Chiorean.

Iarna nu mai începe nici ea la timp, până prin decembrie fiind mai degrabă o toamnă prelungită. "Nici verile nu mai sunt ca în trecut. Luna iulie, a lui Cuptor, nu va fi pe viitor cea mai caldă, ci august. Maxima absolută de temperatură la Oradea s-a înregistrat în august 2007, când au fost plus 40,4 grade".

Drumul de Stână

Deşi încă nu poate oferi estimări pentru luna ianuarie, Chiorean spune totuşi că orădenii trebuie să se aştepte la temperaturi scăzute, dar să nu spere la multă zăpadă, căci mai degrabă vor fi doar nişte fulguieli. "Prognoza meteo, peste tot în lume, se face cu acurateţe pe trei zile, iar pe altele trei se încearcă o prezentare a tendinţei de evoluţie a vremii", explică meteorologul.

"Mai multă zăpadă se poate găsi doar la altitudini mai ridicate. Ninsori adevărate vor fi, în Bihor, la Stâna de Vale, unde cad cele mai multe precipitaţii", spune Chiorean. Aici, stratul de omăt a avut de-a lungul vremii grosimi considerabile, valoarea maximă fiind atinsă în 1999, când a fost de 3,02 metri.

Săptămânile trecute, la Stâna de Vale, zăpada avea deja o grosime de aproape o jumătate de metru, numai bună pentru săniuş, schi şi bulgăreală. Aşa că orădenii care vor să se bucure de frumuseţea iernii şi care şi pot face acest lucru n-au decât să dea o fugă până acolo...


USCĂCIUNE
Să ningă, să plouă!

14 Pasztor Sandor.jpgLipsa zăpezilor nu aduce doar tristeţe copiilor, ci şi îngrijorări specialiştilor de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Anul 2011 a fost extrem de secetos, iar dacă în noiembrie şi decembrie nu ploua deloc exista riscul restricţionării furnizării de apă în oraş. Chiar şi aşa, şeful ABA Crişuri, Pasztor Sandor (foto), spune că ploile din ultimele două săptămâni au fost insuficiente. "Ne lipsesc multe precipitaţii. În munţi a plouat mai mult de 100 de litri pe metru pătrat, în Oradea cam 45.

E puţin, mai avem nevoie cam de 200-300 de litri pe metru pătrat", zice Pasztor. Norocul bihorenilor este, totuşi, că judeţul are o reţea hidrologică cu multe pârâuri, dar şi că zona dintre Stâna de Vale şi barajul Leşu e cea mai bogată din ţară din punct de vedere al precipitaţiilor. Astfel, ploile şi zăpezile căzute în această zonă alimentează râurile, care aduc apă spre partea de şes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Wow
Domnilor si doamnelor, cum puteti scrie impotriva liniei oficiale? Nu stiti ca in Oradea nu exista nici poluare, nici incalzire globala, nici schimbare climatica? Cred ca nu vedeti bine. Praful ala gri care se depune zilnic pe masini, pe pervazuri si mai ales in plamanii nostri este de fapt zapada. Si nu e gri si toxic, ci e alb si pur. Deci putem taia tot arborii, ca suntem cel mai verde si mai sanatos oras din Romania! Iar in privinta secetei, sunt sigur ca niste zeci de lucrari de miliarde date firmei Plocon care-ti toarna-n mal beton va rezolva si problema apei de ploaie. Va rog deci sa nu mai scrieti articole care se pot interpreta, care pot sa trezeasca neliniste in populatie!
Postat 02 Ianuarie 2012, 12:11 de Bursucu gastric
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON