URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2017, 16:25

Retrospectiva juridică a anului 2017

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul juridic 2017 a adus atât modificări legislative importante, cât și decizii obligatorii ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. La final de an, e momentul unei scurte reamintiri...

În data de 21 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea regulamentului rutier, prin care s-a reglementat o procedură unitară la nivel național cu privire la procedura de ridicare a autoturismelor staționate neregulamentar.

Tot la începutul lui 2017 a început să producă efecte o decizie a Instanței Supreme prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei trebuie şi motivată în termenul de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, fiind supusă procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată prevăzută de art. 200 din Codul de procedură civilă.

Conform unei decizii din 26 aprilie a Curții Constituționale, partea responsabilă civilmente trebuie introdusă în procesul penal încă din faza camerei preliminare. Printr-o altă decizie importantă, Curtea a stabilit că trebuie adusă la cunoștiința suspectului sau inculpatului orice schimbare a încadrării juridice.

De asemenea, aceeaşi Curte Constituţională a apreciat că este contrar principiului egalităţii în drepturi ca o persoană să primească o pedeapsă mai mare pentru fapte identice doar pentru considerentul că există mai multe persoane vătămate. În fine, în materie penală Curtea a stabilit că nulitatea relativă trebuie să poată fi invocată din oficiu de către instanță și că în procesul penal concubinii pot refuza, asemenea soților, să depună mărturie.

În materie civilă, cel mai important eveniment al anului este reprezentat de decizia Curții Constituționale prin care s-a stabilit că în toate procesele evaluabile în bani se poate formula recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

O altă decizie importantă, de data aceasta a Instanței Supreme, stabilește că actele depuse prin fax sau e-mail după ora încheierii programului de lucru al instanţei sunt înregistrate a doua zi, fiind considerate depuse la data înregistrării.

Rămâne de văzut ce va aduce 2018 în plan legislativ. Eu unul, vă doresc tututor un An Nou fericit şi, pe cât posibil, lipsit de probleme legale!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON