URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2011, 08:21

Războiul Crişanelor: Neprotejat de autorităţi, Ansamblul Crişana şi-a pierdut numele

Războiul Crişanelor: Neprotejat de autorităţi, Ansamblul Crişana şi-a pierdut numele CRIŞANE VECHI ŞI NOI. Vinerea trecută, Ansamblul Crişana (foto stânga) a dat un spectacol la Casa de Cultură a Sindicatelor în faţa unei săli pline-ochi. Nu e vorba însă de cunoscuta trupă a Consiliului Judeţean (foto dreapta), ci de o asociaţie recent înfiinţată de Ioan Silaghi, coregraf pus pe liber în urmă cu doi ani de conducerea ansamblului original
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal între folcloriştii bihoreni. Ansamblul Folcloric Profesionist Crişana riscă să fie confundat de iubitorii muzicii şi dansului popular cu o asociaţie înfiinţată în acest an, ce poartă denumirea simplă de Ansamblul Crişana, coordonată de un fost angajat al trupei originale, coregraful Ioan Silaghi.

Deşi asociaţia le parazitează "brandul", artiştii din subordinea Consiliului Judeţean, care concertează sub acest nume de peste 13 ani, nu pot nici măcar susţine că acesta le aparţine. Motivul? Nimeni nu s-a gândit să-l înregistreze la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci!

A doua "Crişană"

De câteva luni, bihorenii au de ales între două ansambluri Crişana, chiar dacă nu ştiu exact care dintre ele este cel cu care s-au obişnuit de peste un deceniu. În luna mai, coregraful Ioan Silaghi, concediat în 2009 de la Ansamblul Folcloric Profesionist Crişana, pe atunci încorporat în Filarmonica de Stat Oradea, a înfiinţat o asociaţie pentru "sprijinirea practicării dansului popular", denumită tocmai Ansamblul Crişana. Sub această titulatură, grupul de dansatori privat a participat deja la festivaluri, iar vinerea trecută a organizat un spectacol în faţa unei săli pline la Casa de Cultură a Sindicatelor.

04 Leontin Ciucur.jpgDenumirea i-a indus în eroare pe mulţi iubitori de folclor, care au crezut că vor urmări ansamblul original, adică fosta secţie a Filarmonicii, mutată recent în subordinea Teatrului Regina Maria. "Pe mine m-a sunat multă lume să mă întrebe de spectacol, crezând că e al nostru. Chiar şi unele ziare au anunţat că vom concerta noi", spune Leontin Ciucur (foto), directorul artistic al ansamblului Consiliului Judeţean.

Ciucur susţine că noua trupă creează "derută şi confuzie" printre fanii genului. "Problema este cel puţin imorală, pentru că ei se folosesc de portofoliul nostru, de istoria noastră. Noi avem o reputaţie prestigioasă, anul trecut am reprezentat ţara în China, am fost în Italia, în Germania, am concertat peste tot în lume", spune directorul artistic.

Pui-pui brandu' meu!

Directorul povesteşte că încă din anii '50 în Oradea exista Orchestra Populară Crişana, care funcţiona ca secţie a Filarmonicii, iar în 1998, printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean, numele a fost schimbat în Ansamblul Folcloric Profesionist Crişana, care cuprinde atât instrumentişti, cât şi dansatori, în total 44 de angajaţi. "De peste 50 de ani funcţionăm sub titulatura de Crişana, dar nu avem personalitate juridică. Şi la Teatru am fost mutaţi tot ca secţie", spune Ciucur.

Bărbatul susţine că deşi asociaţia fostului subaltern Ioan Silaghi se numeşte Ansamblul Crişana, fără a avea şi precizarea că acesta e unul profesionist, spectatorii pot să le încurce, creând astfel un prejudiciu trupei "originale".

De partea celalaltă, însă, coregraful Ioan Silaghi a declarat BIHOREANULUI că brandul Ansamblul Crişana îi aparţine lui, fără nicio discuţie. "Mie mi-a luat şase ani din viaţă să înfiinţez acel ansamblu", spune Silaghi referindu-se la original. "Ştiţi câţi bani am băgat eu pentru a-l înfiinţa, câte drumuri am făcut? El nu a avut statut juridic şi nu are nici acum. Acea denumire i-am dat-o eu, este brandul meu! L-am înfiinţat în 1998, iar acum doar l-am oficializat prin lege", spune Silaghi despre înregistrarea asociaţiei sale la Judecătorie.

Marcă fără marcă 

Chiar dacă ansamblul Consiliului Judeţean are tradiţie şi se poate lăuda cu performanţe artistice, nici conducerea acestuia şi nici cele ale CJ nu au făcut, din 1998 până acum, demersul firesc de a înregistra marca "Ansamblul Crişana" la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, care ar fi asigurat protecţia legală a numelui. "Nu am observat ca înregistrarea mărcilor să fie o practică la instituţiile de stat. Oricum, ar fi depins de Consiliul Judeţean dacă îl înregistrează sau nu", se scuză Leontin Ciucur, recunoscând că nici nu s-a gândit la înregistrarea la OSIM.

Culmea e că, întrucât cele două denumiri nu sunt 100% identice (Ansamblul Folcloric Profesionist Crişana este secţie a Teatrului, iar Asociaţia Ansamblul Crişana e privată), ele pot coexista. "Dacă primii aveau o marcă înregistrată la OSIM, sub denumirea Ansamblul Crişana, exista posibilitatea ca ei să le ceară celorlalţi să-şi schimbe denumirea, în baza unui drept de marcă, invocând similaritatea mărcii", explică Mircea Buzlea, consilier juridic specializat în proprietate intelectuală.

Dar fiindcă acest lucru nu s-a întâmplat, litigiul ar putea fi clarificat doar în instanţă. Expertul afirmă că un eventual motiv pe care reprezentanţii ansamblului original l-ar putea invoca ar fi concurenţa neloială. "În opinia mea, s-ar putea susţine că e vorba de concurenţă neloială, având în vedere că noul ansamblu e condus de un fost angajat, care cunoştea că există deja o trupă cu numele acesta şi totuşi şi-a înfiinţat o asociaţie cu specific similar", spune Buzlea.

Două judecăţi

Şi directorul Leontin Ciucur crede că tot la judecată se va ajunge. "Am discutat cu juriştii şi se pare că există încălcări ale legii. Am hotărât că îl vom acţiona în instanţă pe domnul Ioan Silaghi, cel care a înfiinţat asociaţia", spune Ciucur. Demersul e susţinut şi de managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, precum şi de Sindicatul Ansamblului Folcloric Profesionist Crişana. "Nu e corect ca alţii să-şi facă un câştig pe reputaţia noastră formată în peste 50 de ani", zice Ciprian Toie, preşedintele sindicatului.

Culmea e că şi Ioan Silaghi ameninţă, la rându-i, cu judecata. "Ceilalţi nu au dreptul să folosească numele Ansamblul Crişana, că ei nu au personalitate juridică. Ştiam că o să sară în sus, dar cu ei voi discuta la tribunal. Sunt sătul, mi-au mâncat viaţa, sănătatea...", zice nervos coregraful.

În timp ce combatanţii susţin că denumirea atât de cunoscută publicului este un brand şi fiecare pretinde că acesta îi aparţine, niciuna n-a făcut totuşi demersuri să şi-l adjudece pe cale 100% legală. Aşa că, pe viitor, s-ar putea să-i asculte mai mult judecătorii decât iubitorii de folclor, care nu vor mai şti ce să creadă când vor vedea un afiş cu spectacolele Crişanei..


CONCEDIAT, DAR DESCURCĂREŢ
Dulcele gust al răzbunării

04 Ioan Silaghi.jpgCoregraful Ioan Silaghi (foto) şi-a pierdut postul de la Ansamblul Folcloric Profesionist Crişana în urmă cu aproape doi ani, ca urmare a reducerii organigramei instituţiei, aprobate de consilierii judeţeni. Înainte de a fi disponibilizat, însă, Silaghi a intrat în concediu medical timp de şase luni.

"Atunci s-a desfiinţat postul de coregraf, iar acum lucrăm foarte bine cu colaboratori. Oricum, în ultima perioadă el nu se achita de sarcini, ci doar ocupa o funcţie", susţine directorul artistic Leontin Ciucur. Silaghi, aflat în conflict cu Ciucur, coordona de mulţi ani şi o altă trupă de dansuri populare, Ansamblul Folcloric Bihorul, dar prin "inventarea" unei clone a Ansamblului Crişana se poate simţi, iată, cu adevărat răzbunat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
NU competitia ne deranjeaza ci EVAZIUNEA si spalarea de bani publici !!!
cine spune ca cei care intra in noua asociati nu sunt PROFESIONISTI ? are dreptul legal sa angajeze calificati in domeniu consform caenului , O asociatie are persoanlkitate juridica si este nonprofit sau cu profit .Cum stam la capitolul EVAZIUNE , aici e problema publica . NU competitia ne deranjeaza ci EVAZIUNEA si spalarea de bani publici !!! COMPETITI va fii intotdeauna , poate sa fie inca 20 de anasambluri mioritice,folclorice ca incaseza banii legal, poate face cineva ansambmblul folcloric on line , videochat :)))))) CINE sunt X sau Y sa detina MONOPULUL, daaau comisoane in VARF ?!! dau SPAGA ????
Postat 03 August 2013, 16:15 de :)))))
cele 2 crisane
eu nu cred ca ar putea exista confuzii intre ansambluri...e clar ca unul e profesionist..iar celalalt este format dintr-o generatie noua ...care inca nu este la fel de experimentata..dar, totusi ,pe langa scoala ,fac eforturi pt a se perfectiona in timp...cred ca merita sa fie incurajati...nu multi adolescenti din ziua de azi sunt pasionati de folclor... Dragilor, felicitari!
Postat 25 Ianuarie 2013, 22:35 de elie
Trist, dar adevarat!
Prostia nu doare, dar costa.
Postat 25 Noiembrie 2011, 15:53 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON