URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2021, 17:42

Raiul rablelor, dezmățul dezmembrărilor

Raiul rablelor, dezmățul dezmembrărilor foto: arhivă, Garda de Mediu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri vedeai pe sate doar câte-un coteț de iepuri ori galițe, improvizat în câte-o coajă de Dacie 1310. Acuma e câte-o dezmembrare ad-hoc, printre pomi ori printre căpițe, cam în fiecare sat respectabil. Pesemne unii rusticani înțeleg că de-aia se numește auto-dezmembrare, fiindcă poți tu însăți să-ți dihoci mașina cu securea.

Am văzut așa ceva din buza Oradiei, adică Săldăbagiu de Munte, până în ozonul brazilor, în Gârda-Arieșeni. Nu tare departe găsești și locul unde întreprinzătorul arde cablurile, tapițeria și plasticăraiurile, de obicei lângă o vale ori lângă duleu.

Garda de Mediu dă și ea amenzi acolo unde-i sesizată, că altminteri ar consuma cisterne de combustibil să brăzdeze una-ntruna tot județul, după așa meșteri artizanali. Iar megieșii ce să zică, chiar dacă nu-s pasionați de priveliști cu caroserii? Nu prea le vine să-și pună vecinul în cap, mai ales dacă acesta dă un șperț din afacere și la dom' șef de post, a cărui datorie patriotică ar fi să sune el primul la gardienii naturii.

Faza asta a prins avânt îndeosebi după ce Europa ne-a tot îndemnat să regândim taxa auto. Geniul de Liviu Dragnea, decât să-și pună sfetnicii să gândească, mai bine a scos-o de tot prin celebra Lege 1/2017. Așa am ajuns groapa de gunoi a rablelor Europei. Și, la cum merge treaba, tot Bruxelles-ul va trebui să cugete la consecințele de mediu ale transhumanței rablelor occidentale peste munții Dolomiți, Alpi și Tatra.

Așa, cu titlu de curiozitate, Suceava a fost prima campioană națională la Covid de import tocmai fiindcă înainte de carantina generală era plin E60-ul de autoutilitare cu numere de SV și cu mașini "gebraucht" aduse de prin Merțania, Lombardia și Benelux. De fapt, la multe nici nu le poți spune "gebraucht", adică "second-hand", fiindcă-s deja la mâna a treia sau a patra.

Acuma toți flăcăii puși pe fapte mari pot să-și ia o coptură cu o mie - două de euro și să facă pe vitejii în trafic. Dacă o răstoarnă, pagubă-n ciuperci, merg două săptâmâni la cules de pitonci și își iau alta. Iar cum ulciorul nu Mercedes la fântână, în caz că mai lovesc și pe alții, ghinion...

În ambele cazuri este loc destul în dezmembrăreala de pe imaș. Deci dacă taxă nu e, rablă sigur e. În rest, totu-i rabla-bla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
teribil de trist, cu auto-platforma...
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/a-murit-soferul-de-19-ani-din-opelul-izbit-de-bmw-pe-dn1-cauzele-accidentului-162126.html
Postat 01 Martie 2021, 11:10 de cristi_h
Cine-i de vină?
Deși suntem înconjurați de un decor dezolant alcatuit din deșeuri, suntem plătiți regește: paraziții bugetari bihoreni iau mai mulți bani lunar din salarii la ape, mediu, păduri decât primesc premierii german, britanic sau finlandez, rectorul, prorectorii și decanii orădeni încasează salarii mai mari decât savanții de nobel dela Harvard, torționarii MAI au pensii de zece ori cât are un veteran român de război de la Stalingrad, iar pensionarii noștri corupți din justiție, poliție și politică sunt milionari în vreme ce omologii lor europeni ar putrezi în pușcăriile construite după normele drepturilor omului. Și ne mai întrebăm de ce ne sufocă deșeurile?
Postat 28 Februarie 2021, 12:00 de decalog
Ne scuzați...
... dragi europeni, că n-avem bani de mașini noi și că salariile noastre nu put pe lângă a dvs.
Postat 28 Februarie 2021, 09:02 de ineuanul
Decalog
Aici e problema ca nu respectam regulule civilizatiei, mergem inapoi in anii '80 cand nu erau legi de reciclare, dar din initiativa sau din respect adunai ziarele citite si mergeai la tipografie sa le predai pt reciclare si nu ai fost obligat de nimeni. Odata cu libertatea fiecare a facut ce a vrut si ne plangen ca am ajuns groapa de gunoi a Europei, noi am facut asta nu Europa , cultura noastra sadica post-revolutie. Ai punctat bine berea la PET, dar la PET ii spui tu care reciclezi, ea e bere la FLACON care se bea normal in fata magazinului si ca sa alunece mai bine trebuie niste seminte, si apoi vine vanzatoarea cu matura, si spui " da ce, eu nu sunt maturator de strada " . Vrem bani, pensii autostrazi dar nu vrem sacrificii.
Postat 28 Februarie 2021, 01:38 de Sandu2100
Doi lei bucata, așa cum vrea tata!
E simplu să dai vina pe Europa pentru că ne bagă pe gât legi "absurde" pe care ei le respectă de o viață, e lejer să zici că problemele de orice natură ne vin din afară, e ridicol să nu înțelegi că noi în loc să respectăm regulile civilizației ne apucăm să inventăm explicații pentru comportamentul nostru absurd. Hai să ne uităm în oglindă fiecare, hai să ne numărăm mașinile din familie, hai să ne recunoaștem pasiunea față de diesele, hai să ne vedem talentul la adunat gunoaie, hai să ne uităm la piața de haine vechi și de legume bio produse pe bază de azot, la parizerul de doi bani și la berea la pet vândute ca pita caldă, hai să recunoaștem că suntem niște calici și că din cocoș nu faci găină, nici din ...vă gospodină!
Postat 27 Februarie 2021, 19:42 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON