URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2018, 09:57

Procurorii sunt obligaţi să încunoştinţeze acuzaţii, pentru a evita prescrierea faptelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 25 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 297/2018 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că, pentru a evita prescrierea dosarelor, procurorii vor fi obligaţi să încunoştinţeze persoana acuzată despre existenţa dosarului penal.

În concret, Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la un articol din codul penal care prevedea că termenul de prescripţie a răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea "oricărui act de procedură în cauză", apreciind că această formulare este lipsită de claritatea necesară unui text legal, astfel încât întreruperea prescripţiei poate să opereze doar în condiţiile în care este adusă la cunoştinţa persoanei acuzate.

În motivarea soluţiei adoptate, Curtea Constituţională face trimitere la soluţii legislative similare din alte ţări europene, cum ar fi spre exemplu Franţa, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Slovacia şi Spania.

Întrucât decizia a devenit obligatorie de la momentul publicării în Monitorul Oficial, organele de urmărire penală au obligaţia de a comunica persoanelor acuzate cel puţin un act de procedură înainte de împlinirea termenului de prescripţie.

Deşi au existat trei judecători ai Curţii care au formulat opinii separate, prin care au apreciat că excepţia trebuia respinsă, până la urmă această decizie este perfect normală într-un stat de drept.

Termenele de prescripţie a răspunderii penale se calculează în raport de pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea concretă, fiind cu atât mai lungi cu cât infracţiunea este mai gravă. Mai mult, anumite fapte foarte grave, cum este spre exemplu omorul, nu se prescriu niciodată.

Singura obligaţie impusă prin această decizie este aceea ca procurorii să aducă la cunoştinţa suspectului faptul că este acuzat într-un dosar penal, înainte de expirarea termenului de prescripţie, termen care înseamnă cel puţin câţiva ani de la comiterea faptei.

Dacă se face această comunicare, începe să curgă un nou termen, egal cu termenul iniţial, în care se poate derula investigaţia şi judecata pentru a se ajunge la o hotărâre definitivă a justiţiei cu privire la persoana respectivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON