URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2012, 16:01

PPMT vrea alianţă cu partidele de dreapta pentru autonomia Transilvaniei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Federalizarea României după modelul german, reforma sistemului de asigurări medicale, dezvoltarea agriculturii şi a turismului, asta susţin ultimii patru candidaţi ai PPMT Bihor înscrişi, oficial, marţi în cursa pentru pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Transilvania, autonomă

Candidat la Senat în colegiul 3 Oradea sud-Salonta, Torok Sandor îşi bazează platforma electorală pe promovarea conceptului federalizării în rândul electoratului. "Trebuie să îi familiarizăm pe oameni cu noţiunea de federalism, să înţeleagă că asta ar aduce multe beneficii judeţelor din Transilvania unite într-o formă de organizare autonomă, în care să nu conteze naţionalitatea, ci doar interesul comun de a avea un nivel de trai cât mai bun din banii proprii. Acum, însă, trebuie să cerşim la Bucureşti să primim înapoi o mică parte din banii colectaţi la bugetul de stat", a spus Torok Sandor.

În completare, juristul Toth Zoltan, candidatul PPMT Bihor la Deputăţie în colegiul 6 Salonta, a afirmat că, dacă ar exista voinţă pentru schimbarea Constituţiei, cel mai bun model pentru federalizarea ţării ar fi cel german. "Din păcate, la noi multă lume dezagreează încă această noţiune, deşi este un concept aplicat în mai mult de jumătate dintre statele lumii. Transilvania este cea mai dezvoltată parte a ţării, iar oamenii ar trebui să înţeleagă că dacă aceasta ar fi o regiune autonomă atât românii, cât şi maghiarii şi celelalte etnii de aici ar trăi de trei ori mai bine decât în actuala formă de organizare a statului, pentru că ne-am gospodări noi singuri banii mult mai bine decât o face acum Bucureştiul", a spus Toth.

Vorbind în numele partidului pe care-l reprezintă, Toth a declarat că pentru punerea în practică a ideii de transformare a Transilvaniei într-o regiune autonomă, PPMT este dispus să iniţieze o alianţă cu partidele de dreapta şi de centru-dreapta, fără însă a dori să nominalizeze aceste formaţiuni.

Pact pentru Sănătate

Medicul Balogh Arpad-Gyorgy, candidat în colegiul 7 Oradea, a afirmat că va susţine o nouă reformă a Sănătăţii, punând în discuţie problema asigurărilor de sănătate. Balogh crede că cele 42 de case judeţene de asigurări ar trebui înlocuite cu 4 sau 5 case regionale şi că ar trebui întărită şi medicina de familie, care acum "este prea birocratizată şi foarte slab finanţată".

Balogh a mai atins şi problema depolitizării Sănătăţii, "pentru un sistem sanitar sănătos, şi nu degradant, cum este în prezent", scop pentru care a spus că, după alegeri, toate partidele ar trebui să adopte un pact naţional.

Totul pentru ţărani

Profesorul Moldovan Lajos, candidat în colegiul senatorial 2 Aleşd-Beiuş-Ştei, a declarat că vrea să sensibilizeze populaţia din mediul rural, cu precădere din zonele defavorizate.

"Guvernările de până acum au lăsat deoparte problemele cu care se confruntă satele, unde încă nu există canalizare, în care şcolile sunt obligate să funcţioneze fără autorizaţii sanitare pentru că nu au grupuri sociale ori apă curentă, iar agricultura nu se mai face pentru că ţăranii nu sunt sprijiniţi să îşi cumpere utilaje. Ţăranii trebuie ajutaţi pentru că în multe zone, mai ales în cele defavorizate, satele au ajuns la nivelul anilor '30", a spus candidatul, promiţând să facă lobby pentru dezvoltarea zonelor rurale.

Dacă va ajunge senator, Moldovan Lajos intenţionează să promoveze şi dezvoltarea infrastructurii şi a turismului în zonele montane prin atragerea de investitori străini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Pot să ies din bibliotecă şi vă scuip şi eu în cerul guri
Ok, mă băieţi: eu sunt ****. Boanghenă. Corcitură de Transilvania. Pot să ies din bibliotecă şi vă scuip şi eu în cerul gurii. Pot să joc tontoroiu\' pe mormîntul strămoşilor voştri laşi şi beţivi. Pot să scriu: “Era la Steaua-un berbecuţ/avea şi gură, şi prepuţ/dar confunda, el, berbecuţu\'/adesea gura cu prepuţu\'”. Bine-i? Băieţi, în afară de contre, pare că nu mai avem nimic în comun. Da: înainte ne unea frica faţă de ăla pe care l-aţi lins în dos, Ceauşescu: acum gata. Voi vă purtaţi ca nişte cuceritori? Voi, care vă puneaţi copiii şi muierile gaj la Stambul? Voi, cunoscuţi ca trădători prin excelenţă în istoria voastră? Voi, care în afară de noroc curvesc nu aveţi cu să vă lăudaţi? Voi, care-aţi pus la pământ ardealuri şi banaturi şi bucovine şi moldove – adică tot ce nu e Bucureşti. Ei bine, băi: nu vă merităm. Nu descoperiserăţi scrierea când la Cluj se deschidea prima universitate. În biserici lălăiaţi în şalvari când Transilvania semna Pacea de la Westfalia. Fugeaţi în păduri când Transilvania semna Editul de la Turda şi recunoştea, pentru prima dată în lumea asta, libertăţile fundamentale. Sunteţi o gaşcă de nemernici, ne faceţi bozgori şi boanghene numai pentru că străinilor mereu le-aţi furat portofelul – n-aţi încercat farmecul diversităţii. Nici măcar drapelul ăla roş-galben-albastru nu-l meritaţi: pentru voi e flegmă, nu simbol. Îi duceţi de nas pe oamenii ăia simpli care umplu stadioanele, ăia care n-au altă vină decât spectacolul duminical. Sportul. Într-o zi, aşa subalterni cum ne credeţi, vom fi autonomi sau mai mult. Într-o zi Transilvania asta se va trezi şi-şi va cere istoria şi oamenii săi înapoi. Nu e departe vremea aia. Dar voi veţi sta la barieră, pe dinapoia steagului. http://transilvaniatube.ro/video/presa-de-la-la-z-edi%C8%9Bia-din-10-octombrie-2012
Postat 07 Noiembrie 2012, 20:11 de Sebi
steagul unguresc
sa plece in ungarika. acolo, sa-i ceara pamant lui orban, pt separatism !
Postat 07 Noiembrie 2012, 17:39 de ciolanul ungurimii
pt "emil... ``Ferma animalelor ``
bai gunoiule, ar fi razboi in Transilvania ! nu le ajunge ciolanul ungurilor, uita-te ce fac acolo unde au reusit sa inhate puterea.
Postat 07 Noiembrie 2012, 17:23 de Orwell
ce s-ar linge hungaria pe bot....
dar pofta in cu !
Postat 07 Noiembrie 2012, 17:15 de mda
marsh in pusta !
valea in ungaria ! federalizati judetul ungaria !
Postat 07 Noiembrie 2012, 17:04 de valea !
@emilutzu poulii
bah gozboru' la cat suntetzi de ciumetzi, nu va suportatzi nici voi gozborii intre voi. nu va ajunge ciolanul !
Postat 07 Noiembrie 2012, 16:59 de buda si pesta porcin
interesant
Adevarul e ca Bucurestiul nu ne ajuta cu mare lucru, doar suge bani dupa noi, Nu sunt Maghiar sau alta natie cu iluzii erotice dar autonomia nu ne-ar face rau , toti banii ar ramane la noi nu ar mai pleca in buzunarele coruptilor de la bucale.Daca Transilvania ar deveni stat autonom din pacate s-ar complica lucrurile si s-ar face presiuni pentru lipirea cu ungaria ceea ce nu mi-ar conveni in niciun caz.
Postat 07 Noiembrie 2012, 16:10 de emilut din germania
MAI BINE V-ATI SPANZURA
Vedeti de ce nu va voteaza nimeni ? SOVINILOR RASISTILOR EXTREMISTILOR OAMENI FARA TARA UNGARIA NU VA RECUNOASTE ASA CA sopiat a foss GUNOAIELOR VRETI autonomie si eu vreau sa-mi faceti autonomie la P..A asta neagra a mea
Postat 07 Noiembrie 2012, 10:18 de rogerius
de ce
ungaria e cumva stat federal ?
Postat 07 Noiembrie 2012, 09:41 de danezu
:)
Nimeni nu e separatist. Voi sunteti in ce in ce mai sovinisti:)
Postat 06 Noiembrie 2012, 20:30 de Sue
buda si pesta porcina sa-i inghita !
lepre separatiste !
Postat 06 Noiembrie 2012, 19:00 de Loaici
@laszlo
ti-ai pus si gaozul la bataie numai ciolan sa ai, spurcaciune ! i-ati "separat" pe simpatizanti ?
Postat 06 Noiembrie 2012, 18:57 de @laszlo
astia fluiera a paguba
atat udmr cat si ppmt se adreseaza ungurilor, care sunt din ce in ce mai putini in Romania (treaba asta cu scaderea sporului demografic este valabila si in ungaria).
Postat 06 Noiembrie 2012, 18:53 de life
Cata frunza si iarba
Posesor de Trabant deresc alianta cu partidul poponarilor. Adunarile generale le vom tine in Trabant pe bancheta din fata iar pe cea din spate vor sta simpatizantii.
Postat 06 Noiembrie 2012, 18:51 de Laszlo
lupta pt ciolan a ungurilor
gunoaie separatiste. pana la urma tot vor raspunde penal, inclusiv la har-cov, magarii astia cu separatismul, izolationismul si segregationismul lor. asta este punctul major al programelor ppmt si udmr, prin care incearca sa obt. voturile ungurilor. vsm de ei si de votantii lor. creiere neoxigenate si retarde.
Postat 06 Noiembrie 2012, 18:41 de Constitutia
separatism
sa mearga in ungaria. sa le dea orban pamant si sa faca acolo separatism !
Postat 06 Noiembrie 2012, 18:21 de ungurime
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON