URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2020, 17:30

Parcurile de pe Barcăului şi din cartierul Soarelui din Oradea, aproape finalizate. Unul are toalete care se spală singure! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două din coridoarele verzi pe care Primăria Oradea le amenajează pe bani europeni, din terenuri degradate, sunt aproape finalizate.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi pe teren, viceprimarul Florin Birta a prezentat ambele parcuri, a oferit explicaţii despre întârzierile în amenajarea lor şi despre lucrările care au mai rămas de făcut.

Joacă, fugă, relaxare...

Parcul de pe strada Aurel Covaci, din cartierul Soareului, se întinde pe 31.217 mp şi este amenajat de asocierea firmelor sătmărene Saminstal şi B&T Artă şi Arhitectură. Marţi la prânz, muncitorii încă lucrau la însămânţarea gazonului, iar pista din tartan, pentru alergare, abia ce a fost finalizată, aşa că orădenilor li se cere să n-o folosească încă.

Viceprimarul Birta a explicat că în ambele parcuri s-a optat pentru însămânţarea gazonului, nu montarea de covoare de iarbă, din cauza suprafeţelor verzi mari. Edilul a promis însă că orădenii vor putea călca gazonul nestingheriţi sau se vor putea întinde pe el, fireşte, odată ce firele verzi vor prinde rădăcini. Pentru ca gazonul să aibă o viaţă lungă, întreg parcul are un sistem de irigat.

SoareluiAmenajat pe locul unde, pe vremuri, se excava pentru materia primă necesară în fabrica de cărămidă, parcul din cartierul Soarelui era, până anul trecut, o groapă imensă.

"Această zonă era degradată, abandonată, din care fabrica de cărămidă îşi extrăgea materia primă pentru cărămidă. Acum doi ani de zile, în zonă era o groapă imensă. Primăria Municipiului Oradea s-a ocupat de umplerea cu pământ din excavarea lucrărilor din oraş, în acest moment putându-ne să ne bucurăm de acet minunat spaţiu verde", a declarat Birta.

Parcul este brăzdat de alei asfaltate care duc în trei zone: spre un teren de baschet, o zonă de relaxare cu bănci şi un sector dedicat copiilor, unde urmează să fie montate aparate de joacă. "Am plantat aproximativ 256 de arbori de dimensiuni de cel puţin 4 metri – arţar, mesteacăn, fag, magnolia, stejar, cedru şi chiparos – şi 3.490 de arbuşti ornamentali care vor înfrumuseţa zona", a precizat Birta.

În jurul parcului, se întinde o pistă de alergare, lungă de 650 m şi lată de 1,2 metri, din tartan, similară celei din parcul Brătianu.

Lucrările au costat 4 milioane de lei, fără TVA, iar contractul a fost semnat în august 2019. Termenul de predare a parcului, 20 iulie 2020, a fost depăşit, dar asta pentru că, a spus viceprimarul, lunile mai şi iunie au fost prea ploioase şi nu s-a putut lucra la amenajarea spaţiului verde.

Încă se lucrează

Al doilea coridor verde aproape finalizat este cel mărginit pe ambele laturi de strada Barcăului, unde au lucrat firmele Construcţii Bihor şi Edildrum Construct. Întins pe o suprafaţă de 3,8 ha, acesta a fost la rându-i împărţit în trei zone: una dedicată "odihnei active" (în partea spre strada Oneştilor), cu aparate de fitness în aer liber şi bănci fără spătar, inclusiv câteva în forme inedite, de cleme de rufe (foto), o zonă în care prioritară este joaca micuţilor, dotată cu mobilier şi aparate specifice (zona centrală), şi una dedicată "odihnei pasive", adică plimbărilor ori relaxării la firul ierbii (în capătul spre şoseaua de centură).

Bănci clemeDeocamdată, însă, nici acest parc n-are iarbă decât pe o mică suprafaţă, deoarece abia ce a fost însămânţată. În schimb, au fost plantaţi 385 de arbori (arţar, mesteacăn, fag, magnoliu, stejar, cedru, chiparos), 12.262 bucăţi de arbuşti (în special, gard viu) şi 700 de flori perene.

Şantierul nu este încă închis în parc, deoarece muncitorii mai au de amenajat o pistă de alergare lungă de 2,5 km, tot din tartan, care va înconjura întreg amplasamentul. Amenajarea acesteia nu este cuprinsă în proiectul pe fonduri europene, ci este finanţată din bugetul local, iar iniţial trebuia să fie chiar la marginea parcului, lângă carosabil. Pentru ca alergătorii să nu fie accidentaţi de şoferi, Primăria a decis să mute pista spre interiorul parcului, creând o fâşie între zona de alergare şi carosabil, unde în campania de toamnă vor fi plantaţi copaci.

Pista şi acest scuar urmează să fie amenajate în viitor, la fel cum la intersecţia parcului cu strada Meşteşugarilor urmează să fie amenajat un sens giratoriu, motiv pentru care locul a rămas cu un aspect neterminat.

O dotare inedită din parc este o tiroliană (foto jos), pe care copiii o vor putea folosi nestingheriţi. 

Valoarea proiectului european din parcul Barcăului este de 7,7 milioane de lei, fără TVA. Şi acest parc trebuia finalizat mai devreme, mai precis în iunie, însă Primăria şi-a asumat întârzierile, pe de-o parte, din cauza verii ploioase, iar pe de alta din cauza modificărilor la proiect, privind pista de alergare.

Toalete publice moderne

Un detaliu care, în sfârşit, nu eomis în amenajările publice este grija faţă de persoanele cu dizabilităţi locomotorii. În parcul Barcăului, s-au montat aparate de sport dedicate adulţilor cu handicap (foto) şi leagăne în care pot urca şi copiii în scaun cu rotile.

De asemenea, parcul are două toalete publice, din care una accesibilă şi persoanelor cu handicap. În plus, cele două toalete sunt unice în Oradea prin faptul că sunt automatizate.

Concret, orădenii vor avea acces în ele cu o taxă plătită în monede - a cărei cuantum încă nu a fost stabilit -, care va deschide automat uşa. În interior, toaletele au un WC şi o chiuvetă, fiind racordate la reţeaua de apă şi de canalizare, iar uşile se deschid după un anumit număr de minute, la fel, încă nestabilit. Odată cu ieşirea "clientului", toaleta declanşează un program de autocurăţare şi dezinfectare.

"Taxa va fi stabilită în perioada următoare, pentru că aceste toalete vor fi folosite cu fise. Vor avea un timp de utilizare, de aproximativ 3 minute, după care se deschid uşile automat. Sunt toalete cu autospălare, destul de robuste, antivandalism. După ce vom vedea cum rezistă şi cum se comportă, vom lua decizia dacă se vor amplasa şi altele în zonele de parcuri", a spus Birta. Un astfel de WC public costă circa 10.000 de euro.

Articol comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21200012

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
unde e drumul ?
asfaltat in jurul parcului de 3 hectare
Postat 24 Septembrie 2020, 21:50 de Reno
unde e pista de tartan?
Unde e pista de tartan? E o pista de asfalt langa trotuarul pentru biciclete tot de asfalt... Unde e terenul de fitness? Sunt terenuri de fitness in parcul Bratianu, Nufarul, si Decebal. De ce nu s-a putut face si aici unul la fel. Au pus 2 aparate inutile cu care nu se poate face nimic, pe langa cele necesare care sunt pentru handicapati. Poti sa faci abdomene pe un aparat din fier sa iti inghete fundu pe el sau sa te frigi pe el, depinde de ora. La celalalt stai pe bicicleta si te uiti in ochii celuilalt "partener" de sport. Ma intreb cate procese de hartuire sexuala va determina acel aparat. Daca ai tendinte da "stalker" poti sa o faci perfect legal acolo cu sprijin logistic din partea primariei.
Postat 22 Septembrie 2020, 19:40 de and020
Ideea plății unui număr de fise, ca să poți pișa 3 minute interiorul unei toalete de 10.000 Euro ...
... e tipic liberală !?! Va fi foarte curat în jurul toaletelor ... ca la tot orădeanul conștient și civilizat.
Postat 22 Septembrie 2020, 19:22 de CrisDumi
Deci
Deci, asa de inceput par OK. C am vazut deseori cand am trecut este ca nu sa- bagat pamnet fertil ci mult balast si ceva pamant deasupra. Nu stiu cat va rezista verdele fara un pamant bun. In primavara s-au planat 3 copaci pe strada. S-au platat aiure, inghesuiti fara noima. Toti trei sunt azi ucati. Cine avea obligatia sa-i intretina, ude in aceasta perioada? Cine averificat utilitatea plantarii unor copaci de 4-5 m la 2-3 metrii distanta unul de altul. Inutil sa spun ca u fost plantati in fata unei institutii bugetare si nu s-a gasit nimeni de la buget sa-i ude, un lucru "normal" la astia de la buget, astia care vin numai cu bmw, mertane si audi la mun...servici. Intreb pentru unul carev plateste taxe si impozite: cat o fi costat cei trei copaci de 4-5 metri inaltime care nici macar de taiat nu sunt buni azi? Cat din buzunarul meu s-au aruncat in praf?
Postat 22 Septembrie 2020, 17:57 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON