URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2012, 12:26

Birocraţie revoltătoare: Orice firmă este obligată să-şi şcolească un angajat pentru gestiunea deşeurilor

Birocraţie revoltătoare: Orice firmă este obligată să-şi şcolească un angajat pentru gestiunea deşeurilor AMENZI URIAŞE. Pentru a obliga fiecare patron să se asigure că deşeurile reciclabile produse în firma sa ajung la staţia de sortare, autorităţile ameninţă cu amenzi uriaşe, între 15.000 şi 30.000 de lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi puţini administratori de firme ştiu, o lege emisă în iarnă obligă fiecare patron să aibă un angajat care să se asigure că deşeurile sunt colectate selectiv în cadrul firmei.

Numai că responsabilitatea nu se dă aşa, pur şi simplu, ori pe gratis. Conform legii, angajatul trebuie să urmeze şi un curs de management al deşeurilor, organizat de o firmă specializată.

Obligaţii pentru toţi

Legea 211/2011, intrată în vigoare la începutul acestui an, reglementează modul de gestionare a deşeurilor, astfel încât acestea să fie reciclate. La articolul 13, actul normativ precizează că "producătorii de deşeuri au obligaţia valorificării acestora", prin producători de deşeuri înţelegându-se orice persoană ale cărei activităţi generează deşeuri, adică orice persoană fizică sau juridică. Altfel spus, toată lumea are obligaţia de a se asigura că deşeurile produse vor fi valorificate.

În cazul persoanelor fizice, lucrurile stau destul de simplu: trebuie să colecteze separat deşeurile menajere de cele reciclabile şi să le predea ca atare operatorilor de salubritate. Persoanele juridice au, însă, mai multe obligaţii. Pe lângă că trebuie să ţină o evidenţă riguroasă a deşeurilor produse în firmă, trebuie şi să "şcolească" un angajat.

N-ai curs, iei amendă

Potrivit articolului 22, "persoanele juridice au obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii care să urmărească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege", dar nu oricum, ci "ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate". Astfel, la orice firmă, un angajat trebuie să urmeze un curs de gestionare a deşeurilor, în care să înveţe cum trebuie sortate acestea, şi apoi valorificate.

Astfel de cursuri se fac, desigur, doar de firme autorizate în domeniu, şi contra unor sume de bani care nu sunt de lepădat: între 400 şi 600 de lei, pentru un curs de cel mult 8 ore. La finalul cursului, angajatul primeşte un certificat de atestare a cunoştinţelor. Nu că ar fi cunoştinţele respective foarte certe, dar măcar actul îl scapă pe patron de amenzi. Nici ele deloc de neglijat, căci merg de la 15.000 până la 30.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
greva nationala, mama lor de analfabeti politici!
sa astepte ei mult si bine ca inchidem si sa le platesca Guvernul salarile imorale si nesimtite ne taxeaza si cu RER si ei, unde se cred? platim Primarie sa avem cosuri de gunoi in strazi si uite ca mai vor si vor, foarte bine ne oprim si nu mai muncim GREVA NATIONALA .
Postat 16 Iunie 2012, 16:33 de greva nationala
ordinarii dracului...
omorati mediul privat gunoaielor politice si veti vedea unde veti ajunge.... faceti tot astfel de legi pentru firme capuse ale mediului privat... lua-v-ar dracu de libidinosi...
Postat 15 Iunie 2012, 18:02 de cetatean
astia trebuie DEMISI federatia patronilor sa sara in GATUL LOR, DEMISIA!
la o gradinita ce deseuri sunt, plateste factura de RER, ce mai vreti, la un TEATRU ce deseuri vreti, firmele din PIETE ce deseuri VRETI ?
Postat 15 Iunie 2012, 17:12 de MIZERIIIIIIII
astia trebuie DEMISI federatia patronilor sa sara in GATUL LOR, DEMISIA!
numai la activitatile de PRODUCTIE se aplica OBLIGATIVITATEA nu tuturor agentiilor ECONOMICI, idem EXPRTII CONTABILI numai ei pot FURA si ATAT :)))) vai de noi cu analfabeti! distrugeti o tara prin STRES, STRES si STRES in loc sa lasati OMUL sa muncesca LINISTIT.
Postat 15 Iunie 2012, 17:09 de MIZERIIIIIIII
florin
ART. 22 (1) Producãtorul de deşeuri sau, dupã caz, orice deţinãtor de deşeuri are obligaţia de a efectua operaţiunile de tratare în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1)-(3) şi art. 20 sau de a transfera aceste operaţiuni unui operator economic autorizat care desfãşoarã activitãţi de tratare a deşeurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deşeurilor în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1)-(3) şi art. 20. (2) Operatorii economici autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului pentru efectuarea operaţiunilor de colectare şi transport au obligaţia sã transporte deşeurile numai la instalaţii autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de tratare. (3) Deţinãtorii/Producãtorii de deşeuri persoane juridice, comercianţii, precum şi operatorii economici prevãzuţi la alin. (2) au obligaţia sã desemneze o persoanã din rândul angajaţilor proprii care sã urmãreascã şi sã asigure îndeplinirea obligaţiilor prevãzute de prezenta lege sau sã delege aceastã obligaţie unei terţe persoane. (4) Persoanele desemnate, prevãzute la alin. (3), trebuie sã fie instruite în domeniul gestiunii deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate.
Postat 15 Iunie 2012, 17:05 de florin
mama lor de hoootttiiiiii, DEMISIA!
"producătorii de deşeuri au obligaţia valorificării acestora", analfabetii ionterpreteaza cum vor ei, mama lor de hooootiii, demisia! DEȘÉU, deșeuri, s.n. Rest dintr-un material rezultat dintr-un proces tehnologic de realizare a unui anumit produs, care nu mai poate fi valorificat direct pentru realizarea produsului respectiv.
Postat 15 Iunie 2012, 17:04 de vin si la PFA uri ?
sa aruncam cu deseuri in ei ca nu o strangem dgeama, mama lor de hooti nu i satura D-zeu!
DEȘÉU, deșeuri, s.n. Rest dintr-un material rezultat dintr-un proces tehnologic de realizare a unui anumit produs, care nu mai poate fi valorificat direct pentru realizarea produsului respectiv.
Postat 15 Iunie 2012, 17:02 de vin si la PFA uri ?
sa aruncam cu deseuri in ei ca nu o strangem dgeama, mama lor de hooti nu i satura D-zeu!
vin si la PFA uri ?
Postat 15 Iunie 2012, 17:00 de vin si la PFA uri ?
citeşte
"prin producători de deşeuri înţelegându-se orice persoană ale cărei activităţi generează deşeuri, adică orice persoană fizică sau juridică".
Postat 15 Iunie 2012, 16:55 de @?
controale de la apm bihor
Atentie !... cei de la Garda de mediu umbla prin controale pentru aceasta cauza .....eu m-am trezit cu ei in control intrebandu-ma de persoana desemnata pentru gestionarea deseurilor !!!!!
Postat 15 Iunie 2012, 15:55 de anda
?
NU inteleg,toate persoanele juridice(cofetarii,abc,fabrica de rolete ,tinichigiu,etc),sau numai cei care produc deseuri?Mai concret,daca tot scriem.
Postat 15 Iunie 2012, 14:25 de ?
florin
acesta e un articol publicitar. matusa, pune mana si citeste cu atentie legea si apoi iti vei da seama ca vbesti prostii. pentru mine se nasc 2 ipoteze: ai luat bani pt a scrie articolul asta si, nepunand semnul P, esti o nesimtita ori ai scris fara sa te pricepi - esti prostuta si platita degeaba. halal presa de informatie!
Postat 15 Iunie 2012, 13:17 de florin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON