URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2018, 14:25

Oraşul-spectacol: Oradea devine centrul culturii teatrale, cu nume mari ale scenei româneşti, în cadrul FITO 2018

Oraşul-spectacol: Oradea devine centrul culturii teatrale, cu nume mari ale scenei româneşti, în cadrul FITO 2018 FESTIVAL CU CELEBRITĂŢI. Maia Morgenstern va fi cap de afiş într-un rol emoţionant, în spectacolul "O lecţie de bune maniere", din 24 septembrie, de la Teatrul Regina Maria
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de spectacole remarcabile, produse de teatre din România sau de companii de renume din lume, alături de prezenţe celebre ale teatrului românesc, precum Maia Morgenstern, Emil Boroghină sau Constantin Cojocaru, o secţiune dedicată Centenarului Marii Uniri, recital, două spectacole lectură, lansare de carte, expoziţie...

Aşa se prezintă ediţia cu numărul VI a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO), cel mai important eveniment de gen din an, programat în perioada 23-30 septembrie în oraşul de pe Criş.

Variaţiuni de spectacole

FITO 2018 cuprinde 26 de spectacole împărţite în trei secţiuni. Astfel, Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediţia a XXIV-a, are un caracter competitiv, fiind înscrise în concurs 14 producţii selectate de Victoria Balint, şef de birou proiecte culturale şi relaţii cu publicul al Teatrului Regina Maria, cei cinci câştigători urmând să fie desemnaţi de criticii de teatru Ion Parhon, Elisabeta Pop şi actorii Teodor Corban, Cristian Şofron şi Richard Balint.

A doua secţiune cuprinde opt spectacole invitate, în afara concursului, dintre care cele mai spectaculoase se anunţă a fi "Concerto pour deux clowns" (Franţa) sau "Occidental Express" (SUA).

A treia secţiune este o noutate a festivalului, dedicată Centenarului Marii Uniri sub egida "Cu tineri pentru tineri - România după 100 de ani". Aici se înscriu spectacolul de poezie "Treptele Unirii", susţinut de actorul Emil Boroghină, joi, la ora 17, în Sala Florica Ungur, şi o expoziţie în interiorul Teatrului. De asemenea, iubitorii de carte sunt invitaţi la lansarea volumului "Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)", scrisă de dramaturgul Mihai Ignat, duminică, 30 septembrie, ora 16, la Sala Arcadia.

Nume şi piese celebre...

FITO va reuni şi anul acesta nume mari ale teatrului românesc, precum actorii Maia Morgenstern, Emil Boroghină, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, dar şi regizori, critici şi directori de teatru.

Evenimentele se vor desfăşura atât în spaţii convenţionale, cât şi neconvenţionale. În prima zi a FITO, duminică, 23 septembrie, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului este programat spectacolul "Concert pentru doi clovni" a Companiei Les Rois Vagabonds, un show non verbal de neratat, dedicat chiar şi copiilor de peste 7 ani.

"O lecţie de bune maniere" a Teatrului evreiesc Bucureşti, luni, la ora 19, o are protagonistă pe îndrăgita Maia Morgenstern într-un rol emoţionant.

... în diverse locuri

Tot în Sala Mare urmează "Regina frumuseţii din Leenane" a Teatrului Jean Bart din Tulcea - marţi, 25 septembrie, ora 19, piesele "Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant", a Teatrului Fani Tardini din Galaţi - miercuri, ora 18, "Tartuffe" a Teatrului Maria Filotti din Brăila - joi, ora 18. "Căldură în noiembrie", a Teatrului Eugene Ionesco, Chişinău, se joacă vineri, la ora 19, "Draga doamnă profesoară", Teatrul Baia Mare, sâmbătă, ora 19, şi "Teroare", în regia lui Bobi Pricop, spectacol al Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania Liviu Rebreanu, duminică, 30 septembrie, ora 18.

Spectacole se vor da şi la Sala Arcadia, cum ar fi "Variaţiuni enigmatice", în regia Elvirei Rîmbu, şi "Vârstele lunii" al companiei Unteatru, Bucureşti. "Beznă de mină" al Teatrului Szigligeti şi "Occidental Express" al Trap Door Theatre, SUA, vor fi reprezentate la Studio Szigligeti. Teatrul Artemotion Oradea va susţine "Creditul" la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, duminică, 23 septembrie, la ora 21.

Festival în stradă

Casa de Cultură a Sindicatelor îşi deschide de asemenea porţile iubitorilor de teatru, pentru "Gardenia" a Teatrului Odeon Bucureşti, marţi, la ora 21, şi "Tatăl", spectacol al Teatrului Ioan Slavici Arad, vineri, de la ora 21. Locurile de aici sunt puţine, dat fiind că piesele se desfăşoară cu publicul pe scenă. Studio Act va pune în scenă, în propriul spaţiu, "Poveste din Transilvania", miercuri, de la ora 21.

Şi Teatrul Regina Maria are pregătit un spectacol de impact, "În inima nopţii - Episodul MacBeth", cu un scenariu de Gavriil Pinte, după W. Shakespeare, pe care-l va prezenta în Piaţa Regele Ferdinand, joi, 27 septembrie, de la ora 21.30.

La spectacolele în aer liber "Mioriţa", de marţi, 25 septembrie, ora 21, "Eutopia", sâmbătă, de la 21.30, şi "Concertul în 2", duminică, 30 septembrie, ora 21, susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăceanu, intrarea este liberă. Aici, însă, spectatorii vor putea dona bani în urne, în cadrul campaniei "Un festival pentru Oradea - împreună pentru o clădire, artiştii susţin reconstrucţia Palatului Episcopiei Greco-Catolice".

Biletele pentru spectacolele FITO s-au pus deja în vânzare la Agenţia Teatrului şi pe site-ul www.biletmaster.ro. Aşadar, se anunţă un festival extrem de bogat şi variat, pentru toate gusturile, unde iubitorilor de teatru nu le mai rămâne decât să aleagă. Toate intră la secţiunea "must see".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
te-ai ofticat mai tsd ?
Vasluiul te asteapta , varianta rurala sau urbana , care o preferi ! Oradea este un oras in dezvoltare , dinamic , mult prea obositor pentru unul ca tine , un terminat plin de frustrari acumulate intr-o viata . Nu ramane nimic in urma ta si mori cand vezi realizarile altora in plan personal sau profesional . Ultima ta raca e faptul ca " unii " ( care nu sunt niste anonimi , spre deosebire de tine ) si-au crescut copii ( frumosi si educati de altfel ) si acum ii casatoresc . Esti bolnav si o sa te ineci in balele proprii de atata rautate ! Go to Vaslui !
Postat 16 Septembrie 2018, 12:35 de 1
!!!
@1: Bă personalitateo...(ce m-ar face să cred altceva...), cred că tu te speli cu săpun de casă la "albie"/în cazul tău ligheanul chiar ar fi evoluție!
Postat 16 Septembrie 2018, 12:09 de soricel
" Dar BIG Brother-ita Andreea a ajuns o stea a Teatrului românesc? "
Da ! A evoluat ! Ceea ce nu este cazul tau . Tu nici nu ai fost , nici nu esti o personalitate , in nici un domeniu . Poate doar la chibitat si barfit . Din punct de vedere al valorii umane esti la nivelul " spalatului in lighean " , ca sa citez pe cineva !
Postat 16 Septembrie 2018, 11:39 de 1
?
Se numește....teatru scurt și s-a ajuns la teatru....lung! Despre Maia M.si Emil B. nu am ce comenta! Dar BIG Brother-ita Andreea a ajuns o stea a Teatrului românesc?
Postat 15 Septembrie 2018, 16:23 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON