URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2015, 13:39

O problemă ce va apărea în curând: sancţiunea injustă a "concursului de infracţiuni"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La momentul intrării în vigoare a noului cod penal, am arătat că acesta, de regulă, este mai blând cu cei care săvârşesc o singură faptă şi foarte dur cu cei care săvârşesc mai multe infracţiuni. Chiar dacă, afirmaţia de mai sus pare, la o primă vedere, corectă şi de bun-simţ, în practică, aplicarea dispoziţiilor noului cod penal va conduce la pedepse foarte mari, multe dintre acestea vădit injuste.

Astfel, spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea în cazul comiterii mai multor infracţiuni că se aplică doar o singură pedeapsă (cea mai grea) la care se putea adăuga un spor (care, în practică fie nu se adăuga, fie era mic), noul cod penal prevede că se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se va adăuga obligatoriu o treime din totalul celorlalte pedepse.

Mai concret, în ipoteza în care o persoană comitea 40 de furturi sau 40 de înşelăciuni, din categoria denumită popular "găinării" cu prejudicii reduse, primea câţiva ani de închisoare (de regulă maxim 4-5) în condiţiile în care, furtul era sancţionat cu o pedeapsă de la 3 la 15 ani. În condiţiile aceloraşi fapte (40 de spargeri de autoturisme din aceeaşi parcare sau înşelarea a 40 de persoane cu sume mici), chiar dacă i se va aplica persoanei în cauză minimumul de pedeapsă pentru fiecare faptă (care este un an şi la furt, şi la înşelăciune) aceasta va executa 14 ani, adică un an la care se adaugă 1/3 din 39 ani, adică 13 ani. Şi la acest exemplu s-ar putea obiecta în felul următor: a spart 40 de maşini sau a înşelat 40 de bătrâni, îşi merită pedeapsa de 14 ani.

Problema este însă că, dincolo de faptul că deţinutul "găinar" va fi "cazat" şi "reeducat" 14 ani pe banii statului, un infractor mai deştept care comite un singur furt sau o singură înşelăciune cu o valoare enormă, va putea primi pedeapsa maximă, adică 5 ani, conform noului cod penal.

Aceste "anomalii" nu au apărut foarte des în practică încă, datorită faptului că faptele comise în concurs înainte de 1 februarie 2014 sunt judecate, de regulă, după dispoziţiile vechiului cod penal care constituie legea mai favorabilă.

În curând, însă, vom începe să asistăm la asemenea pedepse pentru fapte comise după 1 februarie 2014, moment în care societatea va începe să se întrebe dacă soluţia noului cod penal corespunde cerinţelor sociale ale anului 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ursuţa, justiţiarul de serviciu !!!
I-a să vedem că-ţi face cineva praf maşina, băi Ursuţa, după care te şi bate că vrei să intervii, apoi îţi sparge geamurile de la locuinţă pentru că te împotriveşti să o iei cu parul, finalizând după aceea cu datul foc la toată casa ta, pentru că ai avut tupeul să-i faci plângere penală ... adică nu mai mult de 4 (patru) "găinării" în loc de cele 40 ale tale ... s-ar putea ca apoi, după ce vezi că individul sau indivizii iau doi ani cu suspendare, să vrei cu adevărat să fi fost o condamnare la închisoare pe viaţă !!! În concluzie, eşti cam dus cu codul, băi Ursuţa !!!
Postat 24 Februarie 2015, 13:45 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON